avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Activitate danasimo

Activitate danasimo

Buna ziua,
Caror reglementari trebuie sa se supuna functionarea unui special purpose vehicle in Romania? Este vorba de un srl infiintat in Romania in care 99% din partile sociale sunt detinute de un off-shore. Exista anumite conditii legate de marimea capitalului social sau de reglementari contabile speciale? Multumesc.
Revin cu amanunte:
- obiectul cesiunii: promisiuni sinalagmatice - antecontracte de vanzare cumparare
- felul cesiunii: novatie cu cedare de debitor (delegatie perfecta)
- cedent: firma X srl cu cetateanul Popescu asociat unic, firma X aflandu-se in stadiile premergatoare declararii insolventei
- cesionar: firma Y srl cu acelasi cetatean Popescu detinand 99% din partile sociale
- pretul cesiunii: nu stiu daca novatia a fost facuta oneros sau gratuit
- ulterior cetateanul Popescu si-a transmis toate partile sociale din Y srl unui off-shore
Bunul simt spune ca ceea ce a facut cetateanul Popescu nu este tocmai legal (a mutat antecontractele dintr-un buzunar in altul), dar habar nu am ce spun legile din Romania. Va multumesc pentru ajutor.
In ce conditii poate un creditor (de ex. finantele) sa obtina anularea unei cesiuni de creante facuta de o firma catre o alta firma? Cum poate dovedi ca aceasta cesiune s-a facut in frauda lui? Multumesc.
Legea nr.193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori. Poate a fost modificata si acum se numeste altfel. Pe aceasta lege un consumator a castigat procesul impotriva unei banci, in cazul unui contract de imprumut in care se specifica ca banca are dreptul sa modifice nivelul dobanzii. Instanta a hotarat rezolutiunea antecontractului.
Si eu cred ca am dreptul sa cer OPC sa analizeze aceste clauze si sa constate daca sunt sau nu abuzive. Dar am inteles ca dosarul se transmite la instanta, ea fiind cea care hotaraste anularea clauzelor respective si rezolutionarea antecontractelor daca antecontractul nu-si poate produce efectele. Am observat ca multi avocati specializati pe drept civil spun ca acest demers nu ar avea sanse invocand faptul ca antecontractul reprezinta legea partilor. Prin urmare eu nu mai inteleg nimic: o lege imi da dreptate, alta nu! Ce sa fac?
Aveti dreptate si acum regret. Una din parti este comerciant si cealalta persoana fizica. Se mai aplica respectivul articol? Eu cred ca legea 193/2000 protejeaza tocmai aceste situatii, cand raportul de forte intre parti este dezechilibrat.
Buna ziua. Doresc sa fac o sesizare la OPC in legatura cu clauzele abuzive dintr-un antecontract de vanzare cumparare imobil nou. Legea 193/2000 se aplica si produselor care fac obiectul acestui tip de contract, adica bun viitor? Credeti ca am vreo sansa sa obtin rezolutionarea antecontractului? Mentionez ca antecontractul este plin de clauze abuzive, vanzatorul nu are practic nicio obligatie iar noi avem foarte multe. Va dau un ex.: daca nu se perfecteaza contractul pana la data 30.09.2010 din motive care nu tin de una din parti, antecontractul se rezolutioneaza, vanzatorul restituie avansul in lei, fara penalitati si daune. Nu se precizeaza nicaieri ce se intampla daca contractul nu se incheie din cauza vanzatorului, practic el nu are nici macar obligatia de a termina candva constructia, ce sa mai vorbim de obligativitatea respectarii unui anumit termen! Va multumesc.
Dupa parerea mea tot contractul este abuziv: dezvoltatorul poate cere executarea contractului, cumparatorii nu pot cere executarea contractului de catre dezvoltator, dezv. poate cere daune daca cp. nu respecta obligatiile, cp. nu poate cere daune daca vz. nu-si respecta obligatiile, in contract nu se precizeaza nimic despre proprietatea asupra terenului pe care se construieste, ne obliga ca la primirea posesiei sa semnam niste documente despre care nu stim ce cuprind etc. Daca reclam la OPC aceste clauze si OPC trimite dosarul la instanta mai trebuie sa platesc taxa de timbru?
Este posibil ca in instanta sa cer doar anularea clauzelor abuzive iar instanta sa constante ca antecontractul nu mai poate exista si astfel sa declare rezolutiunea? Mai platesc taxa de timbru la valoare in acest caz?
Buna dimineata,
Vreau sa reclam clauzele abuzive dintr-un antecontract de vanzare cumparare imobil nou si sa obtin anularea lor sau rezolutiunea antecontractului, daca fara respectivele clauze antecontr. nu isi mai poate produce efectele. Cum timbrez aceasta actiune in instanta? La valoare sau altfel? Va multumesc.
Din pacate cred ca Andreea Lisievici are dreptate. Gura lumii spune ca persoanele responsabile de semnarea contractului din partea proprietarului terenului au asigurate ceva apartamente frumusele in imobilul ce se ridica. (Ati ghicit, terenul a apartinut candva statului!) Asa ca sunt convins ca se vor semna la nesfarsit acte aditionale de prelungire a termenului. Si tot noi, cumparatorii vom fi cei care pierd, ca de obicei.