avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Activitate paraga

Activitate paraga

buna seara. speta este urmatoarea: comisia de disciplina a directiei silvice ia o hotarare nr.x/2011, prin care dispune desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. in aceasta hotarare se arata ca poate fi contestata la directorul directiei, in termen de 30 de zile de la comunicare, sau in termen de 15 zile de la comunicare la tribunal-sectia contencios, in baza art.103 al.2 si 3 din CCM, art.52 al.2 si 3 din OUG 59/2000. reclamantul in contradictoriu cu directia silvica a sesizat direct instanta de contencios in acel termen de 30 de zile, mai exact la 15 zile de la emitere, solicitand anularea hotararii, reintegrarea pe post si plata drepturilor.. instanta la primul termen constata ca este competenta in baza art.52 pct 3 din OUG 59/2000 si legea 554/2004. la al doilea termen, instanta pune in vedere reclamantului sa faca dovada procedurii prealabile. va rog sa ma lamuriti cu aceasta procedura prealabila. consider ca nu era cazul sa o parcurgem ca desi e de competenta instantei de contencios, e mai mult un act legat de dreptul muncii, si nu un act administrativ. in plus, a sesizat instanta conform mentiunilor din hotarare.
buna seara! speta este urmatoarea. dintr-o relatie de concubinaj a rezultat o minora, nascuta in bucuresti. a fost recunoscuta de tata. acum 2 ani cei doi se despart in fapt, iar ea impreuna cu minora vin la domiciliul ei din bacau. mentionez ca paratul are domiciliu in bucuresti. ea in calitate de reprezentant legal a minorii a introdus actiunea la judecatoria bacau, pentru incredintare minor si stabilire pensie de intretinere in favoarea minorei. la primul termen s-a invocat de instanta exceptia necompetentei teritoariele, considerand ca judecatoria sect 4 ar fi competenta. a fost amanata pronuntarea. ce pot face eu ca exceptia sa fie respinsa si dosarul sa ramana la bacau? multumesc.
dar daca reusesc sa obtin recunoasterea pana la finalizarea dosarului de divort, x ar putea fi obligat la majorarea pensiei de intretinere acordata in acea tara, daca de exemplu y isi modifica actiunea? va multumesc d-na avocat.
buna ziua. speta e urmatoarea. in romania x introduce actiune de divort impotriva lui y. y prin reconventioanal cere desfacerea castoriei si obligarea lui x la plata pensiei de intretinere pentru ea pentru motive medicale-boli aparute din cauza problemelor facut de x in timpul casatoriei. dar in alt stat european, y printr-o hotarare a tribunalului de acolo (unde x si y au convietuit o perioada) a primit din partea lui x pensie de intretinere pentru aceleasi motive. poate y sa mai ceara inca o data pensie de intretinere in dosarul de divort din romania, daca deja x plateste pensie pe baza unei hotarari din alt stat? poate y beneficia de 2 ori de pensie de intretinere? va multumesc
buna ziua. am cumparat in romania o masina inmatriculata in italia, avand acte de italia. am semnat c-v-c dar nu am mai inmatriculat-o in romania. am plecat in italia si acolo am fost oprit de politie si mi s-a confiscat masina si certificatul de inmatriculare pe motiv ca revizia nu era facuta din 2007. nu am stiut. ce pot sa fac sa imi recuperez certificatul si masina?
Buna seara! Speta care imi pune probleme este urmatoare: In cursul unui proces civil se descopera un act, pe care o parte nu si-l insuseste. se inscrie in fals. se suspenda civilul, incep cercetari. persoana care a reclamat falsul, este o batrana de 70 ani care nu stie sa scrie si sa citeasca. dupa cercetari, se descoperea cine a facut acel act(in speta o cerere de modificare a unui titlu de proprietate), dar se da neinceperea urmarii penale. batrana a sesizat instanta pe 278 ind 1 cpp si acum e primul termen la instanta. in cursul urmarii ea da o declaratie, care in realitate nu este a ei. acea declaratie este scrisa de politist, este neconforma cu realitatea si vointa ei. iar ea a fost pusa sa mazgaleasca ceva in loc de semnatura. desi i-a spus politistului ca nu stie sa scrie si sa citeasca. nu a pus amprenta si nu a fost asistata, nici de martor si nici de avocat. intrebarea mea este: exista vreo procedura ce reglementeaza luarea unei declaratii in cursul urmarii penale, unei persoane care nu stie sa citeasca si sa scrie? posibil martor asistent?