Buna seara,
Am fost concediat in termenii articolului 65 prin concediere individuala.
Sunt in mijlocul unui proces cu acest angajator pe care am sanse sa il castig.
Intre timp primesc prin posta o oferta de munca cu un venit salarial derizoriu in alt oras cu aceiasi incadrare in organigrama si cu termen strict de raspuns de 5 zile. Cu confirmare de primire semnata. Urmatorul termen in proces este peste 2 luni.
Ce urmareste avocatul angajatului si oare am gresit ca nu am raspuns in termen de 5 zile? Nu stiu daca sa ma bucur ca se simte amenintat sau sa ma intristez ca a gasit o portita sa reclame la proces ca el a incercat sa ma reangajeze chiar si in alt oras asa cum am solicitat in procesul aflat pe rol. Judecatorul ii solicitase sa inainteze organigrama punctului de lucru din acest oras sa dovedeasca ca nu are angajati pe postul meu desfiintat in alt oras.
Va multumesc si va doresc seara buna,
Daniel
Buna seara,
In urma desfintarii postului am incheiat CIM cu unitatea angajatoare. In CIM insa clauza de neconcurenta este prevazuta de forma:" Dupa incetarea prezentului contract , angajatul se obliga sa nu lucreze pentru o alta societate de ratail DIY din judetele in care exista un magazin X(al angajatorului) pe o perioada de 1 an de la incetarea contractului de munca. In aceasta situatie indemnizatia de neconcurenta va fi egala cu 50% din valoarea media a venitului brut realizat in ultimele 6 luni dinaintea incetarii contractului".
Pot sa cer aceasta indemnizatie daca am incetat CIM cu desfintarea postului?
Stiu ca aceasta clauza este de natura sa-l apere pe angajator dar si el la randul lui poate cere daune in situatia in care eu ajung angajat al concurentei sale.
Cum pot sa-i cer angajatorului indemnizatia?
Va multumesc pentru ajutor,
Daniel
Buna seara,
multumiri celor din a caror experienta avem ocazia de a invata aici lucruri f utile.
Situatia pentru care doresc sa va cer un sfat este urmatoarea
Postul meu a fost desfintat invocandu-se motive economice si reorganizarea activitatii printr-o decizie care din punct de vedere al formei respecta toate regulile.
compania insa se dezvolta cu un nou punct de lucru in tara unde face angajari masive si chiar pe posturi similare cu al meu(dar in alt oras) in urma unor investitii serioase. Este dreptul angajatorului sa desfinteze ce post vrea el si sa faca concedieri individuale(chiar daca sub acest paravan angajatul este lipsit de mijloace serioase de aparare legea aparand cu efect doar concediatii colectiv).
Este o cauza reala si serioasa o desfintare de post din motive economice( chiar si cu modificarea contrafacuta in consecinta a organigramei) dar o dezvoltare serioasa a organizatiei in alt oras. sta in picioare argumentul problemelor economice ale companiei? Mentionez ca anunturile de angajare conforme c pregatirea mea profesionala au fost facute ulterior deciziei de concediere insa in perioada preavizului meu de 20 zile lucratoare insa in decizia de concediere angajatorul mentiona ca nu dispune de locuri de munca corespunzatoare pregatirii mele profesionale.
Va multumesc ,
Daniel
Buna ziua,
Revin cu o completare. La clauza de mobilitate pe care o am in cim daca nu sunt prevazute indemnizatii pot cere acest lucru retroactiv?
Daniel
daca nu sunt sanse nu as vrea sa stric referintele de la angajator care la un moment dat pot deveni critice
daca totusi consideratic a sunt asa voi proceda
da, buna seara,
ma intereseaza daca cineva cunoaste detaliile acestor prevederi.
multumesc,
daniel
faptul ca deschide un nou punct de lucru inseamna ca il obliga sa ma reincadreze in munca la data respectiva(peste cateva luni) cu aceleasi drepturi salariale si cu plata drepturilor din urma?
faptul ca voi fi parinte in ianuarie banuiesc ca nu are relevanta la momentul desfiintarii postului?
cum justifica angajatorul ca exact eu am fost cel ales din 10 colegi cu functii identice?
multumesc,
sorin
Buna seara,
In compania in care lucrez am semnat un CIM cu o clauza in care accept relocarea ocazionata de promovarea in functie.
Promovarea nu s-a intamplat de drept insa am fost trimis la un alt punct de lucru al angajatorului la 100 de km distanta fata de domiciliul oficial.
Am beneficiat de folosirea unui apartament inchiriat si de decontarea partiala a cheltuielilor de transport.
Intre timp postul a fost desfintat(ma aflu in preaviz) si am urmatoarele nedumeriri:
1. Nu am beneficiat de diurna sau indemnizatie de “relocare”,”in cele 8 luni cat a durat “relocarea”.
2. Nu am beneficiat de plata utilitatilor apartamentului in cele 8 luni de “relocare” costuri pe care le-am achitat in nume personal.
3. Costurile de transport erau saptamanale insa decontul acoperea doar un drum la doua luni.
4. Modificarea locului muncii nu mi-a fost instiintata in scris si nu apare in nici un document.
5. Cum incadrez aceasta schimbare a locului de munca stiind ca relocarea nu exista dpdv juridic iar delegarea are o limita superioara de 120 de zile.
6. Daca contractual colectiv de munca la nivel de ramura nu stabileste altfel care ar fi diurnal minima ptr companiile private?
Acum situatia nu este f roz ptr mine si ma gandesc ca am avut costuri serioase care nu s-au justificat.
Pot actiona in judecata compania ptr. plata retroactiva a unor asemenea drepturi?
Multumesc,
Daniel
Buna ziua,
Pt avea va rog un raspuns la problema mea?
Sunt foarte presat
Multumesc,
Daniel
Multumesc pentru raspuns,
Propriu-zis ce sanse as avea sa am castig de cauza?
Din ce imi spuneti angajatorul are dreptul discretionar sa aleaga cine pleaca si sa angajeze peste cateva luni chiar daca cu o modificare doar formala a pozitiei.
Am un emai de numire in functie de la seful ierarhic la vremea aceea. Dupa plecarea mea probabil ca seful postului de lucru(dir magazin) va face o numire pentru persoana care imi va prelua atributiunile prin email catre toata compania.
Desi va fi incadrat pe alt post atributiunile vor fi aceleasi.
Multumesc,
Daniel