Ce intelegeti prin drept la insotitor? Daca insotitorul e unul dintre parinti, ar putea sa mai primeasca si parintele o indemnizatie pe langa dublarea alocatiei copilului?
Pentru un copil cu sindromul Down, ambii parinti fiind angajati cu contract de munca, se pot obtine drepturi banesti de la stat? Daca da, ce documentatie trebuie intocmita si unde ar trebui sa o depun? Multumesc.
Am niste bunuri personale lasate in locuinta fostei mele prietene, pe care acum refuza, sub diverse pretexte, sa mi le mai inapoieze. Mentionez ca nu am fost casatorit cu ea, nici nu am avut alta forma de convietuire atestata prin vreun act. Problema este ca nici pe respectivele bunuri nu am vreo chitanta pastrata, sau ceva in genul asta. Ar fi doar niste acte medicale care au fost eliberate pe numele meu, si care se afla printre acele bunuri, atata tot. Ce actiune as putea introduce in instanta pentru a o obliga sa-mi restituie acele bunuri? Pot introduce actiune pentru furt sau doar o actiune civila? As avea vreo sansa sa-mi mai recuperez bunurile in conditiile mai sus mentionate? Multumesc.
In concluzie, pentru 2013, vor trebui cumparate manuale conform noului cod civil, de asemenea, parti din noul cod de procedura civila vor fi incluse in materia de examen, iar cat despre noul cod penal si de procedura penala...se pare ca materia va fi tot din cele vechi... Am inteles bine? Sa ma corecteze cineva, va rog.
OK. Partial m-ati lamurit, si va multumesc pentru asta. Insa, se naste firesc o noua intrebare...cum imi pot da seama care carti sunt in domeniul public, si care nu? In vasta mea biblioteca am atat autori romani cat si straini, atat contemporani cat si clasici... Care este criteriul pentru care o carte intra sau nu in domeniul public?
Doresc sa infiintez o biblioteca intr-o localitate din mediul rural, bazata pe cele mai noi aparitii, dar si pe literatura clasica, si deci, aparitii mai vechi. As dori sa impun o anumita taxa trimestriala, in virtutea careia, clientii acestei biblioteci private sa aiba acces nelimitat. Ulterior as dori ca exemplarele din aceasta biblioteca sa le pun la dispozitia cator mai multi cititori, insa in format electronic, pe un site internet, tot contra unei taxe trimestriale, modice, necesare intretinerii serverului pe care vor fi incarcate. Astfel ca as dori sa stiu daca infiintarea si functionarea unor astfel de biblioteci (reale si virtuale) au si un suport juridic, care sa-mi ingradeasca aceasta initiativa. Cineva de pe acest site mi-a sugerat ca in primul caz nu ar exista niciun fel de restrictii legale, insa in cel de-al doilea caz (al bibliotecii virtuale), as putea intra in conflict cu drepturile de autor si de difuzare, editurile si autorii putand fi lezati de initiativa mea. Mentionez ca in cazul bibliotecii virtuale, am de gand ca printr-un artificu tehnic, sa pot face fisierele imposibil de modificat/editat si de asemenea, valabile numai pe o perioada limitata de timp pentru cel care "imprumuta" cartea in format electronic (asa cum si o carte scrisa pe hartie si imprumutata de la o biblioteca, nu poate fi retinuta decat pe o perioada limitata de timp, de catre cel care o imprumuta).
As dori daca se poate o analiza clara a situatiei expuse, de catre un specialist in dreptul de proprietate intelectuala. Este viabila initiativa mea, si daca nu, de ce?
Practic nu acelasi lucru il fac si in cazul bibliotecii virtuale? Pun acele carti la dispozitia publicului...nu le vand, ci doar impun o taxa trimestriala de acces la o baza de date, si intr-un caz si in celalalt. Unde apare totusi diferenta? De ce intr-un caz as incalca legea, iar in celalalt caz, nu?
Doresc sa infiintez o biblioteca intr-o localitate din mediul rural, bazata pe cele mai noi aparitii, dar si pe literatura clasica, si deci, aparitii mai vechi. As dori sa impun o anumita taxa trimestriala, in virtutea careia, clientii acestei biblioteci private sa aiba acces nelimitat. Ulterior as dori ca exemplarele din aceasta biblioteca sa le pun la dispozitia cator mai multi cititori, insa in format electronic, pe un site internet, tot contra unei taxe trimestriale, modice.
Astfel ca as dori sa stiu daca infiintarea si functionarea unor astfel de biblioteci (reale si virtuale) au si un suport juridic... Este vreo prevedere legala in vigoare care sa le reglementeze infiintarea si activitatea?
Deci, in concluzie, pagubitul ar trebui sa introduc o actiune in pretentii pentru recuperarea sumei de 600 de RON. Si acum, intrebarile mele pentru a lamuri speta pe deplin:
1. Ce fel de timbru judiciar trebuie sa cumpere (in valoare de cati lei)?
2. Ce taxa de timbru trebuie platita (ce cuantum) si in contul cui trebuie achitata?
3. Si, deasemenea, ar putea pagubitul avea dreptul si la alte despagubiri - daune civile? Daca da, ce fel de daune ar fi indreptatit sa mai ceara si in ce cuantum (cu aproximatie)?
4. Ce temei juridic (art. din Codul Civil) trebuie invocat in motivarea actiunii?
ynocentta a scris:
Dar...atata vreme cat turma mai exista inca
care este justificarea pentru care partile nu convin la restituirea in natura si inteleg sa solutioneze cauza in instanta ?
Cel aflat momentan in posesia turmei a refuzat sa i-o restituie, sub pretextul ca ar vrea sa cumpere acele animale, astfel s-a ajuns pana la urma, dupa promisiuni verbale, neonorate in mod repetat, la acea intelegere scrisa, incheiata la postul de Politie, dar care prevede o suma mult mai mica pentru pagubit, decat valoarea reala a turmei de animale.