avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Activitate SethBV

Activitate SethBV

Buna ziua,

Acum cativa ani m-am mutat intr-un bloc construit in 2010. Am observat ca deasupra penthouse ului constructorul a mai facut un apartament (ilegal) care nu e inclus in planurile blocului si nici la cotele de intretinere.

Am intrebat asociatia despre acest apartament si cum se reflecta la cotele de intretinere si mi s-a raspuns ca utilitatile sunt legate la penthouse si ca asociatia nu a primit contractul/intabularea acestui apartament si deci nu e inclus pe lista de intretinere.

De 10 ani apartamentul este exclus de la orice plata pe cota parte indiviza si pe nr de persoane. Banuiesc ca asociatia se face vinovata de acest fapt. Apartamentul nu este o extensie a penhouseului, este independent de acesta. Ce parghii am eu ca locatar sa oblig asociatia sa intre in legalitate ? Catre ce institutii trebuie sa ma adresez? Ce amenzi risca asociatia?

Multumesc
Multumesc pentru raspunsuri. In final cred ca o sa fac un act aditional cu schimbare de parti la contractul initial si in acelasi document o sa stabilim data incheierii contractului respectand perioada de notificare. Asta ptr ca nu vreau scandal :)
Mie mi s-a comunicat verbal ca exista un chirias pe care l-am si vazut cand am vizionat apartamentul. Nu am facut nici o promisiune in sensul inchirierii viitoare. De ce nu s-ar aplica articolul 1811 ?

Daca fac notificare din ziua de azi, notificare la un contract facut anterior de firma vanzatoare, ma intreb cum voi putea declara la fisc acesti bani ? Banuiesc ca sunt indreptatit sa primesc chiria si pe perioada anterioara notifcatii si in care am fost deja proprietar (1 dec - 8 dec), corect?
Buna ziua,

am cumparat un apartament pe data de 1 decembrie 2016 de la o firma.
Apartamentul are un contract de inchiriere insa nu e notat in CF. Locatarul nu vrea sa paraseasca apartamentul doar cu o notificare de 60 de zile, din data de astazi, termen de notificare specificat in contract.

Noul cod civil , articolul 1811:

CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1811
Opozabilitatea contractului de locaţiune faţă de dobânditor
Dacă bunul dat în locaţiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locaţiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locaţiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalităţi de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalităţi;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosinţa locatarului.


Am cateva intrebari:

1. Din noul cod civil inteleg ca contractul de locatiune nu imi este opozabil. Deci as putea sa il dau pe chirias afara, teoretic de maine. Corect ?

2. Daca nu vrea sa paraseasca apartamenul, politia ma poate ajuta in acest sens? Sau trebuie sa il dau in judecata?

3. Notificarea de 60 de zile, daca se aplica, trebuie formulata de mine, in baza vechiului contract sau de catre firma de la care am cumparat apartamenul ?


va multumesc
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am fost la ANAF in Brasov si mi-au spus ca nu am nevoie de acordul vecinilor/asociatiei ptr inchirierea apartamentului in regim hotelier. Nici macar nu e necesar sa am PFA sau firma ptr asta. Apartementul in regim hotelier nu e hotel (nu exista receptie, restaurant, asistenta 24h....)
Se poate tine un jurnal de incasari, se poate da chitanta, se poate face contract iar veniturile trebuie declarate la ANAF.

Buna ziua,

am un PFA cod CAEN 6202 si tocmai am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma.
Deoarece voi lucra la sediul acelei firme si voi conduce si masina personala in interes de serviciu, firma respectiva mi-a spus ca trebuie sa fac "fisa medicina muncii" si examenele aferente (cele de mai jos), cel mai probabil la fel ca orice angajat.

Este legal si normal sa fiu obligat sa dau aceste examene?

Multumesc




- Examen clinic general
- Glicemie
- Audiometrie tonala
- Testare psihologica
- Inchidere fisa medicina muncii
Răspuns la discuția Lucru PFA in Olanda
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Olandezii sunt foarte stricti in ceea ce priveste taxele. Din cate stiu eu, cum ajungi la munca trebuie sa dovedesti ca esti inscris fiscal acolo, deci acolo platesti taxele si daca lucrezi o luna teoretic.

Nu cred ca vei putea lucra cu PFAul din Romania in Olanda, nici macar cateva luni. E posibil sa nu poti lucra nici prin firma din Elvetia daca contractul tau are locul de munca in Olanda. Trebuie sa verifici cu firma olandeza detaliile de mai sus.

In domeniul IT ei au niste facilitati si se pot plati taxe mult mai mici decat cele normale, de genul 30%, insa trebuie sa te angajezi la o firma olandeza, chiar daca este o agentie. Evident asta nu se compara cu bruma de taxe pe care o platesti in Romania pe norma de venit si independent, adica vreo 100 - 200 de Euro pe luna.

Mai multe informatii gasesti mai jos.
[ link extern ]

Chiar daca e tratat de evitare a dublei impuneri nu cred ca te lasa olandezii sa stai acolo o perioada mare de timp si sa platesti taxele in Romania.
Răspuns la discuția Reconsiderare PFA dependent
Daca vine ANAFul in control si considera ca intr-un contract din trecut PFA ul (pe normal de venit) a fost dependent, imi puteti spune care este procedura?

Cum se calculeaza noile taxe ce trebuie platite de catre PFA? Sunt exact cele platite de un angajat ca la www.avocatnet.ro/content/cal... ?

In acelasi timp ANAFul merge la firma sa isi recupereze taxele si de acolo? In cazul in care firma e in strainatate cred ca renunta ...


1. Daca persoana respectiva a locuit in Belgia si a facturat doar pe PFA ul din Romania timp de 3 ani, pare a fi e vaziune fiscala.

Din cate stiu eu, daca locuiesti in alt stat, trebuie sa te inregistrezi urgent la primarie si la fisc. Pentru perioade sub 6 luni e o situatie gri cu taxele oarecum, peste 6 luni devii rezident fiscal acolo si toate taxele trebuie platite acolo.

Deci nu cred ca se poate lucra cu un PFA inregistrat in Romania timp de 3 ani in Belgia oficial. Cred ca cei de acolo l-au sfatuit sa isi faca un PFA (cum s-o numi la ei) in Belgia caci ca si cetatean UE are acest drept.

Mai multe informatii la :
[ link extern ]


2. Daca a lucrat din Romania banuiesc ca poate factura firma Belgiana la nesfarsit.
1. Va multumesc e clar acum. Daca apare acea cheltuiala o voi contesta in scris in 10 zile si daca raspunsul e negativ merg la Primarie. E vorba de repararea unui grilaj ce traverseaza toata strada si prin care se scurge si apa in canal. Pana in prezent doar administratorul ce a facut deja lucrarea fara aprobarea comitetului executiv si presedintele sunt de acord. Eu nu contest utilitatea insa e o actiune ilegala deoarece s-a lucrat pe domeniul public. Deasemenea nu au avut aprobare de la CEx. In plus a mai costat si 600 de euro :), suma cam mare dupa parerea unor specialisti.

Ceilalti vecini habar nu au de lucrare; locuiesc intr-un bloc nou unde fiecare se uita la cat are de plata si atat, le poti pune si 2000 de euro la "cheltueli curente" sau "fond de reparatii", ei nu se uita la coloanele tabelului. Insa daca le spui ca trebuie sa zugravim casa scarii si asta ar insemna un cost total de 200 de euro, toti sar ca nu au bani. :)

2. Lista nu a fost semnata si stampilata niciodata de catre presedinte iar de luna asta vad ca si cenzorul o ignora cu toate ca le-am atras atentia. Ma voi adresa Primariei. Banuiesc ca ii poate amenda.

3. E vorba doar de numarul de pesoane si de obligativitate nu de drept, contoarele fiind pe casa scarii. Era mult mai comod ca aceasta obligatie sa ii revina direct chiriasului prin lege deoarece proprietarul nu locuieste in acelasi bloc si ii e imposibil sa controleze lunar numarul de persoane. Eventual aceasta obligatie se poate stipula in contractul de inchiriere insa nu stiu ce valoare are in fata asociatiei.

Va multumesc.