Am un autoturism, proprietate personala, care a fost avariat in urma unui accident rutier.
Masina este inutilizabila iar costul reparatiei depaseste valoarea de piata a masinii, plus cei 10 ani vechime. Am pus anunt pe mai multe site-uri si am primit mai multe oferte.
Problema : Care este procedura pentru vanzarea masinii avariate, in conditiile in care toti cei care au sunat nu doresc decat sa o dezmembreze pentru comercializarea unor piese (probabil). Categoric, masina nu mai poate fi pusa in circulatie.
Un ofertant mi-a spus ca nu trebuie decat un contract de vanzare-cumparare tip si cu acesta ma pot duce direct la serviciul de finante locale pentru a ma scoate de pe rol. Tot acesta mi-a spus ca prin scoaterea de la finante, radierea autoturismului de pe numele se efectueaza automat, fara sa mai trec pe la Politie.
Pe data de 6 decembrie 2014, am avut un accident rutier. Circulam pe un drum cu prioritate și un Opel Vectra care venea de pe o stradă secundară, din stânga mea m-a izbit din lateral în botul mașinii. Din fericire nimeni nu era rănit. A venit totuși Poliția și a întocmit Proces Verbal de Constatare, i-a reținut permisul șoferului vinovat (un tânăr de 19 ani cu 6 luni vechime în conducere) pe o perioadă de 60 de zile și mie mi-a dat copie după RCA-ul lui la City Insurance.
Mașina mea a rămas practic fără bot, deci netransportabilă. Faruri, radiator, aripi, capotă, parbriz sunt distruse total. Am făcut constatarea cu inspectorul de daune care a scris un lung pomelnic de piese și pesto zi am dus mașina, tractată, la service-ul agreat de asigurator. De 2 săptămâni aștept un răspuns, dacă se face reparația sau mă despăgubește. "Nu știm deocamdată, vă anunțăm când vom afla vreo decizie". Asta e răspunsul inspectorului și al celor de la daune. Ce să fac? Eu sunt pieton fără vină, cu impozitul la mașină plătit și cu RCA valabil.
Vă mulţumesc. Revin cu amănunte după prezentarea la Judecătorie. Sunt foarte curios ce o fi contestat persoana în cauză, mai ales că a refuzat (în prezenţa unui martor semnatar în PV) să semneze Procescul Verbal.
Acum, că o fi în vârstă, dar asta nu îi dă dreptul - în virtutea faptului că nu mai are reflexe sau are simţurile atrofiate - să nu simtă când acroşează un alt vehicul. Mâine , poimâine poate accidenta grav vreun pieton şi nu va şti că l-a lovit cu maşina, deoarece ar petinde că nu a simţit nimic.
Mă voi duce evident. Deci, practic în ziua respectivă vom compărea amândoi (eu şi celălalt şofer) în faţa instanţei ? Nu am înţeles , de ce să mă interogheze tot şoferul vinovat, de parcă aş fi eu conrtavenientul ?
Se poate întoarce acţiunea aceasta împotriva mea cumva? Mă gândesc că prin absurd, se poate întâmpla orice. Eu chiar nu am avut probleme de acest gen până acum.
În aprilie 2010, circulam cu maşina mea pe o stradă cu 3 benzi din oraş (artera principală). Eu mă aflam pe banda a 1-a. La un moment dat, un Logan de pe banda a 2-a s-a apropiat fără semnal de banda mea. Aproape trecusem de el şi am crezut că m-a văzut şi că v-a evita manevra. A reuşit să acroşeze uşor cu colţul lui dreapta faţă - aripa mea stânga-spate. Am dat semnal repede că opresc într-un refugiu de autobuz, dar surpriză, şofeul Loganului şi-a continuat drumul, fără a opri. I-am luat repede numărul şi m-am dus la Poliţie (Biroul Avarii) unde am depus declaraţie cu povestea asta. După o lună m-au chemat cei de la Poliţie să mă confrunte cu şoferul. Acesta în vâsrtă de peste 70 de ani, cu nevastă cu gura mare, a recunoscut că a acirculat în yiua respectivă pe acea stradă, dar că nu-şi aduce aminte să fi acroşat pe cineva. Poliţia i-a reşinut permisul pt o lună parcă pt neprezentare în decurs de 24 de ore la Poliţie. Individul a refuzat să recunoască fapta, a refuzat să semneze procesul verbal şi a refuzat să înmâneze copie după poliţa RCA. Cică trebuia să âl acţionez în justiţie pt a obţine RCA-ul. Nu am continuat nicio acţiune, şi aşa avaria nu era gravă. Dar am fost chemat prin citaţie în ,martie la judecătorie . Eu-în calitate de intervenient, "în proces cu X Y, în calitate de petent pentru Fond - plângere contravenţională . În caz de neprezentare a părţilor , se va putea trimite un înscris, judecata urmând a se face în lipsă. cu menţiunea personal la interogatoriu cu menţiunea că în caz de neprezentare se va emite mandat de aducere"
Menţionez că şoferul vinovat nu a vrut să semneze procesul verbal al poliţistului, şi atunci cum a putut face contestaţie, sau pt ce?
ªi de ce sunt eu nevoit să bat drumurile acum la judecătorie, ca persoană nevinovată (unde voi pierde probabil o zi întreagă)?!.
Ambele contracte de prestare servicii au incheiate de catre chiriasi pe baza actului de identitate, iar beneficiarul (chiriasul) precizeaza locatia. Nu-l intreaba nici furnizorul de servicii, alte amanunte. . Despre incheierea contractului de furnizare de semnal TV (UPC) am stiut, evident. Numai ca facturile au venit mult mai tarziu. Chiriasii au plecat pe 30 sept, si mi-au spus ca nu au datorii. Primul lucru care m-a interesat, a fost sa fie achitate facturile la electricitate, intretinere, gaze (am separatie de gaze). De altceva, stiind ca nu sunt pe numele meu, nu m-a interesat.
Am avut timp de cinci luni chiriasi in apartamentul meu. Am facut un contract de inchiriere pe durata de un an, inregistrat la fisc. In septembrie 2009 chiriasii m-au informat ca vor sa plece inainte de termen. Au plecat in bune conditii (in Spania), dar dupa 2 saptamani, au venit pe adresa la care au locuit (apartamentul meu), doua facturi neplatite una de la societatea de cablu UPC (23 de lei) si alta de la Romtelecom (1.200 lei). Contractele au fost facute pe numele lor dar pot fi eu (proprietar) obligat sa platesc aceste datorii restante?