Buna ziua.
As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a sesiza aceasta institutie in legatura cu o situatie care ar fi de competenta lor, fara a trebui sa ma deplasez personal pana la sediul lor si fara a fi constransa de orele de program cu publicul.
In Occident siteurile institutiilor similare contin linkuri cu trimiteri spre formulare online, astfel incat comunicarea cu institutia este facilitata si daca este nevoie se poate interveni in timp util asupra situatiei.
Din cate am vazut, siteul Directiei locale pe care l-am consultat nu contine asemenea optiuni. Exista vreo modalitate de acest gen, totusi? Sau trebuie sa asteptam sa inceapa ziua lucratoare, sa ne infatisam acolo personal, incepand cu orele de activitate ale institutiei, sa indeplinim formalitatile necesare, timp in care situatia la fata locului s-a diluat sau, mai rau, s-a agravat?
Multumesc.
Buna ziua!
As dori sa stiu ce Cod Civil este in vigoare in prezent? Am vazut mai multe versiuni de Cod pe internet, si as dori sa stiu daca inca se aplica cel din 1865, actualizat.
De asemenea, as vrea sa stiu acelasi lucru si despre Codul Penal si cele doua coduri de procedura. Cu toate modificarile legislative din ultimii ani, si toate proiectele despre care s-a tot vorbit, internetul la ora actuala mi se pare putin haotic, deoarece gasesti mai multe versiuni cand cauti codul civil.
Multumesc.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Nu sunt personal in situatia de a introduce o astfel de plangere, din fericire, ci doar studiez materia si vroiam sa ma asigur ca nu retin ca fiind valabile informatii care nu mai sunt de actualitate. Va doresc o zi buna si productiva tuturor.
Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu niste eventuale modificari legislative de data recenta.
Este vorba despre plangerea prealabila si unde poate ea fi introdusa.
Intr-un tratat de drept procesual penal din 2006 scrie ca plangerea prealabila poate fi introdusa la organul de cercetare penala, la procuror sau direct la instanta, ultima posibilitate fiind, la acea data, recent introdusa, din cate am inteles.
Conform unui cod de procedura penala actualizat la finele lui 2010, plangerea prealabila poate fi introdusa doar la organele de cercetare penala si procuror. Recent am citit si un material tot din 2010, conform caruia si solutia introducerii la instanta ar fi inca valabila.
As vrea deci sa stiu, daca se poate, daca actualmente plangerea prealabila mai poate fi introdusa si la instanta de judecata, direct, sau doar la organele de cercetare penala si la procuror.
Va multumesc mult.
Multumesc pentru raspuns, am intreprins cateva actiuni in privinta situatiei cu vanatorii...majoritatea cu ramas in van.
Voi da sfatul asta tuturor celor dispusi sa faca ceva in ceea ce priveste protectia animalelor...pentru ca a iti pasa de animale nu e atat o chestiune de slabiciune sau o "copilarie", cum multi considera, ci o chestiune de civilizatie. Cred asta profund.
Sfatul meu este urmatorul: de cate ori va confruntati cu o situatie de abuz impotriva animalelor, adresati-va presei. Trimiteti un articol la ziar sau sunati redactia chiar in momentul in care asistati la scena, unii trimit echipe pe teren.
Eu am scris un articol pentru un cotidian popular din localitate, si la cateva zile dupa asta, autoritatile din localitatea respectiva s-au sesizat din oficiu si au mers la fata locului sa faca cercetari.
Denunt am facut, am sugerat inclusiv proprietarilor cainilor sa faca plangere, dar ei se temeau de vanatori si au renuntat. Spuneau ca ii cunosteau direct pe acestia si au fost amenintati. De asemenea, politia locala se cunostea cu vanatorii si in urma denuntului nu au fost intreprinse masuri, dar odata totul facut public prin presa, ei au fost obligati sa actioneze.
Ma bucur ca am primit raspunsuri numeroase la tema abordata, propun sa pastram legatura permanent cu privire la asemenea situatii.
Am mai asistat la o situatie similara, in care cativa vecini de bloc incercau sa ucida doi caini, care vietuiau in preajma blocului. Ma temeam de vecinii respectiv, pentru ca eu eram una singura si ei erau trei si aveau bate mari si bolovani in maini, deci nu am mers direct la ei sa le cer sa renunte la intentii, ci am incercat sa conving alti vecini sa mi se alature. Acestia au inceput sa ma ameninte, se enervasera, spuneau ca sunt doar niste "javre nenorocite" care fac galagie in jurul blocului, si cineva trebuie sa scape de ele, asa ca am sunat la 112. Acolo a raspuns o doamna care mi-a ras in nas. "Doamna, dar credeti ca pentru fleacuri din-astea ne miscam noi? Veniti-va in fire!" Asta a fost raspunsul. In final, am gasit un vecin care m-a ajutat si i-a alungat pe cei 3, dar m-a socat si scarbit reactia doamnei de la 112, care ar trebui sa dea curs oricarei solicitari, nu sa isi dea cu parerea...Ce e de facut in astfel de situatii?
Buna seara! Ma confrunt cu o situatie mai delicata, vreau sa formulez o plangere penala si nu stiu cum sa fac sa fie cat mai cuprinzatoare.
Situatia este urmatoarea:
in urma cu doua zile ma aflam intr-o comuna, care are in cuprinsul ei si o padure, in care avea loc o vanatoare (nu stiu daca este sezon sau nu). Dupa ce au terminat vanatoarea, intorcandu-se cu masinile, vanatorii au oprit in dreptul unei case, au scos pusca pe geam si au impuscat cativa caini care se aflau langa gardul casei, si apartineau proprietarilor acelei case. Terenul pe care se aflau cainii era, de asemenea, considerat ca apartinand casei respective. Cainii au murit, dar, pe langa acest aspect, proprietarii erau in curte, la distanta mica de ei, iar pe strada mai erau cel putin doua persoane. Dupa cum spuneam, totul se petrecea pe strada, fiind case in jur.
As vrea sa formulez o plangere penala in care sa fac referire si la legea privind protectia animalelor, si la regimul armelor si munitiilor, si la faptul ca arma a fost folosita cu oameni in jur, punandu-i pe acestia in pericol.
Va rog mult sa ma ajutati.
Va multumesc.