avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Activitate Stelian Gaus

Activitate Stelian Gaus

Prin urmare, să înţeleg că, pe perioada liberării condiţionate, până la expirarea termenului pedepsei cu închisoarea, persoana îşi poate exercita pe deplin drepturile care i-au fost complimentar interzise?
O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi prevăzute de art. 64 lit. a)-c) Cod penal, dar a fost eliberată condiţionat.
Aş dori să ştiu, în acest caz, dacă interzicerea respectivelor drepturi rămâne în vigoare, iar dacă da, de când începe propriu-zis executarea pedepsei interzicerii respectivelor drepturi.

Prin beneficiar eu inteleg „persoana care beneficiaza de indemnizatie” deci nu poate fi suspendata indemnizatia pentru ca sotul beneficiarului are o datorie la stat si din cate stiu nu au existat cazuri in care a fost suspendata indemnizatia pentru datorii ale sotului beneficiarului.


Eu m-am referit in situatia in care parintii sunt divortati. Pentru varianta in care acestia sunt impreuna, bunurile sunt in proprietate comuna, indiferent pe numele cui figureaza... nu? Asta presupune ca, de pilda, in cazul unui mijloc de transport, chiar daca acesta este inmatriculat pe numele sotului, plata impozitului aferent se retine in sarcina comuna a sotilor... nu?

si mai exista inca un articol interesant in Constitutie care ar apara oug-ul:
Art 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.


Intr-adevar, dar nu trebuie sa omitem nici aliniatul 2! Aici mai intervine un aspect: indemnizatia de crestere a copilului este un drept garantat de Constitutie si dobandit de persoana care indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege. Prin urmare, indemnizatia substituie, pe perioada concediului de ingrijire a copilului, venitul salarial (sa spunem, pentru persoana care era/fusese incadrata in munca). Astfel, suspendarea platii indemnizatiei pentru neachitarea unor obligatii fiscale precum impozitul aferent bunurilor din proprietate induce o discriminare in raport cu ceilalti cetateni carora nu li se suspenda nici un drept pentru neachitarea impozitelor. Daca persoana a cotizat la fondul asigurarilor sociale, plata indemnizatiei de crestere a copilului e un drept ce nu-i poate fi suprimat fie si doar temporar, conditionat!

Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege

Iata de ce "ordonantele de urgenta [...] nu pot afecta [...] drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie"

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cu alte cuvine, orice act legal este constitutional pana Curtea Constitutionala nu spune altfel.


In textul comentariului intrebam daca exista PREMISE pentru eventuala invocare a exceptiei de neconstitutionalitate, pentru ca stiu ca decizia este apanajul Curtii Constitutionale.
OUG nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, la art. III pct. 8, respectiv la art. IV pct. 13 referitoare la OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevede ca "incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor prevazute [...], beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare".
Prin urmare, beneficiarul care nu si-a platit impozitul pe proprietate nu mai beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului pana face dovada platii impozitului.
Avand in vedere ca art. 47 alin (2) din Constitutia Romaniei prevede ca "cetatenii au dreptul [...] la concediu de maternitate platit", iar art. 115 alin. (6) precizeaza ca "ordonantele de urgenta [...] nu pot afecta [...] drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie", nu intrunesc premisele de neconstitutionalitate prevederile susmentionate ale OUG nr. 124/2011???
In plus, ce se intelege, juridic, prin "beneficiari" ai indemnizatiei de crestere a copilului? Fiindca legea nu expliciteaza!
Iar in conditiile acestea, au aparut cazuri de intrerupere de la plata indemnizatiei a unor mame pentru neplata impozitului datorat pentru un imobil sau mijloc de transport care figureaza in proprietatea tatalui declarat al copilului, desi parintii sunt divortati! E legala o asemenea masura sau e un abuz sau e vorba, pur si simplu, de o omisiune a prevederilor legale intr-o astfel de speta???
Aş dori să ştiu dacă o persoană suferindă de cancer de colon poate fi considerată aptă medical pentru ocuparea unei funcţii publice în înţelesul art. 54 lit. e) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Faţă de aceasta, constituie excepţie dacă persoana este încadrată, conform afecţiunii sale, şi în grad de handicap I (grav)?
Aş dori să ştiu, în caz că există propriu-zis aşa ceva, ce documente/acte reglementează condiţiile privind înfiinţarea şi funcţionarea unui cabinet europarlamentar şi dacă sunt prevederi speciale referitoare la activitatea unui astfel de cabinet de reprezentare a unui eurodeputat pe teritoriul altui stat decât cel de origine.
De asemenea, este posibilă/legală înfiinţarea şi funcţionarea unui asemenea cabinet pe teritoriul unui stat nemembru UE?
Mulţumesc anticipat!
Răspuns la discuția art.180 din Codul penal
parintii au tendinta de a-i crede neconditionat pe copii. Si subiectivitatea asta o stiu din proprie experienta. Aici trebuie sa aveti grija.


Departe de mine gandul de a transforma acest subiect intr-un epistoliar.
Dar...
la randul meu, sunt fost cadru didactic. Cunosc institutia scolii romanesti destul de bine, fara a avea pretentia ca as cunoaste-o ca pe propriul meu buzunar. Am trecut prin toate ipostazele posibile: elev, examinat, profesor la catedra, examinator, supraveghetor, diriginte cu absolventi, iar acum parinte. Stiu insa ce e posibil si ce e imposibil, administrativ vorbind, la nivelul ei. Stiu ca o asemenea speta, daca e sa fie tratata in continutul legislatiei si prevederilor interne ale sistemului de educatie e sortita esecului pentru ca, nu-i asa, in traditia romaneasca, fi-r-ar, "corb la corb nu-si scoate ochii!".
Am parasit sistemul de invatamant nu din cauza salarizarii deficitare, ci din cauza obtuzitatii sale, a inertiei contraproductive si, MAI ALES, din cauza faptului ca actul de invatare nu este centrat pe interesul elevului, ci pe cel al cadrelor didactice!
Am considerat ca pot participa mai bine la reforma sa din exterior, decat din interior. Faptul ca fiicei mele i s-a intamplat ceea ce i s-a intamplat nu e o vendeta. Am stat si m-am gandit la rece, m-am autoanalizat si, tinand cont ca sunt presedintele comitetului de parinti pe clasa, as fi avut aceeasi reactie si daca ar fi fost vorba doar de celelalte cazuri de lovire!
Imi cunosc (zic eu, sper!) suficient copilul pentru a-mi da seama cand a suferit realmente o trauma si a intelege cand e vorba doar de iesiri specifice varstei sale.
Nu stiu cat de mult importa, dar v-as putea relata mai multe episoade legate de activitatea la clasa a cadrului didactic incriminat. Am investigat destul de temeinic, cu mijloace personale, activitatea si as putea spune chiar cariera dumnealui de pana acum pentru a intelege ca e vorba de un personaj cu un deficit de afectivitate, de un elitist infatuat, incapabil sa relationeze pe nivelul de intelegere al unui copil de 10-11 ani, in asa fel incat sa-i castige acestuia stima si nu teama!
Am stat de vorba cu respectivul cadru didactic, cu directorul scolii, dar si cu unii din ceilalti copii din clasa si parinti ai acestora, suficient cat sa am o intelegere spun eu obiectiva a situatiei de fapt.
Anterior episodului cu lovirea, intr-o alta ora, fara a investiga ce s-a intamplat, cadrul didactic cu pricina a mutat-o disciplinar pe fiica mea in ultima banca intrucat AR FI VAZUT ca ea l-ar fi deranjat pe colegul ei de banca despre care cadrul didactic spune ca este "unul care vrea sa invete". Intr-adevar, acel copil este unul deosebit de inzestrat cu inteligenta. Doar ca, intr-un gest de sinceritate pe care doar ingenuitatea varstei sale o poate explica, pe loc, copilul a recunoscut, fara sa i se ceara acest lucru, ca el a fost cel care a pornit harjoana, cadrul didactic surprinzand doar secventa a doua in care fiica mea i-a "raspuns" colegului ei, asupra acestuia neluandu-se nici o masura de catre cadrul didactic.
Nu vreau sa se inteleaga ca spun aceasta pentru a-mi motiva in vreun fel o oarecare adversitate fata de cadrul didactic in cauza, nu este vorba de asa ceva, incerc doar sa ilustrez comportamentul sau discriminatoriu la clasa si sa se inteleaga ca revolta mea nu este indreptata asupra unei persoane, ci asupra unei forme de manifestare tolerata, ignorata de factorii abilitati din sistemul educational si impotriva careia, daca nu se iau masuri chiar si de genul acesta, extreme, precum o plangere penala, cu toate consecintele morale, profesionale, umane pe care le poate incumba, riscam sa perpetuam o scoala romaneasca neprofesionista!
Răspuns la discuția art.180 din Codul penal
la fel sunt si o gramada de copii neascultatori cu un comportament "mai mult decat inadecvat"


Stimata doamna,
fiica mea este eleva intr-o asa-zisa clasa "selectionata", dar nu de copii cu nevoi educationale speciale, ci una cu copii cu cunostinte "peste medie" la limba engleza.
Comportamentul ei si al colegilor ei nu a fost si nu este unul "inadecvat" in intelesul unor atitudini/gesturi etc. huliganice, indecente sau mai-stiu-eu-cum, ci este cel al unor copii de 10-11 ani care au schimbat un ciclu de scolarizare cu altul, care inca nu au deprins constiinta unei discipline necesare in sala de clasa, in timpul orei, care, astfel, isi permit sa mai fie neatenti, ghidusi, sa se harjoneasca sau sa vorbeasca intre ei in timpul actului de predare, dar nu cred ca masura educativa cea mai pertinenta este cea admonestarii nici macar verbale, darmite fizice!

Intrebarea mea era doar daca, din cele relatate, dincolo de metoda discriminativa in activitatea didactica a respectivului cadru, in opinia dumneavoastra, se desprind potential elementele constitutive ale infractiunii de lovire simpla, conform intelesurilor sale din Art. 180 CP fiindca cele expuse de mine sunt fapte certe si nicidecum simple speculatii nascocite de mintea elevilor pentru a-si justifica astfel nesatisfacerea propriilor obligatii scolare.

In plus, va multumesc pentru grija legata de atragerea atentiei cu privire la posibilitatea acuzarii de denuntare calomnioasa, insa, personal, am convingerea ca nu poate fi vorba de asa ceva!
Buna ziua!
In data de 22.10.2009, fiica mea, eleva in clasa a V-a, a fost agresata de catre un cadru didactic in timpul orei.
Mai exact, la acel moment, o eleva se afla la tabla pentru rezolvarea unui exercitiu, respectivul cadru didactic se plimba prin clasa (probabil explicand ceva elevilor referitor la rezolvarea exercitiului), iar fiica mea l-a solicitat strigandu-l pe nume, moment in care cadrul didactic s-a apropiat de ea spunandu-i "Acum eu vorbesc!" si a lovit-o cu dosul palmei, cu o miscare de jos in sus, efectul fiind desfacerea cercelului din ureche al fiicei mele care ne-a spus ca, pentru un timp, i-a amortit si urechea.
In aceeasi zi, cateva eleve, colege de clasa cu fiica mea, s-au dus la fosta lor invatatoare careia i-au facut cunoscut tratamentul fizic si verbal la care ii supune acel cadru didatic.
Astfel, se pare ca, la clasa fiicei mele, au mai existat inca trei situatii de lovire si, de asemenea, elevii se plang ca sunt persiflati verbal cu apelative ("placintuta", "mamaliguta" etc.) pe care cadrul didactic in cauza le justifica prin aceea ca, inca, nu-i cunoaste nominal pe elevi si ca, de asemenea, in mod sistematic, sunt persiflati elevii proveniti din sistemul "step by step".
Prin urmare, la data de 28.10.2009, cu ocazia unei sedinte cu parintii respectivei clase, acestia (in special cei ai caror copii au fost loviti) si-au manifestat dezaprobarea fata de activitatea respectivului cadru didactic la clasa redactand o adresa catre conducerea unitatii scolare in care se solicita evaluarea activitatii sale si studierea posibilitatii inlocuirii sale cu alt cadru didactic, petitia fiind semnata de 22 din cei 23 de parinti prezenti din totalul de 25 de elevi ai clasei.
La momentul depunerii petitiei, cadrul didactic in cauza nu si-a recunoscut faptele, iar in solidar cu directiunea scolii s-a incercat minimalizarea lor prin invocarea comportamentului inadecvat al elevilor la clasa, in timpul orei.
Procedura administrativa in astfel de cazuri prevede intrunirea consiliului profesoral, desemnarea unei comisii care sa analizeze cele petitionate daca acestea se constata a fi intemeiate, insa directiunea scolii s-a antepronuntat deja declarand ca nu se va vota pentru constituirea respectivei comisii.
Un alt pas l-ar reprezenta sesizarea inspectoratului scolar, dar, si in acest caz, realmente, sansele ca acea comisie sa denunte si sa sanctioneze comportamentul cadrului didactic in cauza sunt infime.
Mentionez ca respectivul cadru didactic are peste 30 de ani de activitate in cadrul aceleiasi unitati scolare, ca, pe parcursul acesteia, unii dintre elevii sai au obtinut rezultate meritorii la diferite concursuri scolare si olimpiade ale disciplinei predate de acesta, fiind astfel apreciat ca un cadru didactic competent.
Totusi, in realitate, metoda de lucru a cadrului didactic consta in selectarea elevilor cu oarecare apetenta si aptitudini la disciplina sa si marginalizarea celorlalti care ajung astfel sa fie considerati un soi de "cantitate neglijabila".
De asemenea, din discutii purtate cu diversi absolventi ai respectivei unitati scolare, a reiesit ca acest tip de atitudine si comportament cu accese de violenta fizica si verbala ale cadrului didactic in cauza este o constanta, doar ca a fost tolerat pana in prezent (poate si pentru ca nu au fost semnalate cazuri de vatamare fizica).
Ca atare, precizand ca nu am solicitat un certificat medico-legal pentru fiica mea (nesesizand urme de vatamare), as dori sa stiu in ce masura sunt indeplinite conditiile pentru depunerea unei plangeri penale la adresa cadrului didactic in cauza pentru lovire in forma simpla si daca sunt sanse ca o eventuala astfel de plangere sa produca consecinte juridice.
Va multumesc!