Va multumesc mult pentru raspunsuri.As mai vrea sa imi spuneti daca stiti, o sesizare de genul acesta cam in cat timp se rezolva, sau cum decurge, pentru ca eu am ajuns deja la faza in care nu ma mai pot intretine sub nici o forma, nu mai vorbesc de facturile neplatite si de datoriile acumulate.Si au rezolvare aceste sesizari, adica am vazut cateva pareri aici pe forum, in care se spunea ca nu s-au rezolvat problemele.Nu de altceva, dar nu as vrea sa cred ca ar fi o pierdere de timp pentru mine.Va multumesc
Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate.Sunt insarcinata in ultima luna, iar angajatorul intarzie s-mi aduca banii.Si in afara de asta, imi si reproseaza anumite lucruri, cum ar fi, ca el nu isi primeste banii acestia inapoi de la CAS, deoarece are doar 5 angajati.As dori sa stiu daca este adevarat acest lucru, daca recuperarea banilor depinde si de numarul de angajati.
Si inca o intrebare.daca doresc sa il reclam la ITM, exista vreun formular tip de reclamatie sau pur si simplu o formulez eu cu cuvintele mele, scriind acolo toate aceste probleme.va multumesc
Buna ziua.O intrebare daca imi permiteti.De la inceputul anului am intrat in concediu medical dat de maternitate care s-a terminat ieri, urmand ca de azi sa figurez in concediu de risc maternal dat de medicina muncii.Problema este ca nu reusesc sa iau legatura cu sefii mei, nu raspund la telefon, iar un sediu al firmei unde sa depun cele doua concedii nu este, pentru ca aceste este doar unul fictiv pt acte.Am si mare nevoie de bani...cum sa procedez?sa merg la inceputul lui februarie la camera de munca si sa duc personal concediile?cu cine pot vorbi acolo in legatura cu situatioa mea?Sunt singura, mai am un copil si in momentul asta nu am nici o alta sursa de venit, am ajuns la capatul economiilor si nu stiu cum voi supravietui de acum incolo.Imi spuneti cam cat de repede se rezolva o asemenea situatie?Pot risca sa nu imi mai vad banii?va multumesc!
Ma scuzati ca intervin...sa inteleg ca daca eu am concediu re risc maternal pana nasc, si nu intru deloc in concediu de maternitate, pot beneficia de 126 de zile dupa ce nasc?si atunci cand se depune dosarul pt indemnizatie?tot dupa 42 de zile?sau dupa ce termin cele 126 de zile?sau pot primi indemnizatie si sa fiu si in concediu postnatal?
Am omis ceva...scuze.Deci calcululse face in felul urmator.Se face media veniturilor BRUTE pe ultimele 6 luni, se numara cate zile lucratoare au fost in aceste 6 luni si se imparte.Asa obtineti valoare unei zile lucratoare.Aceasta valore se inmulteste cu numarul zilelor de lucru din luna in care sunteti in CRM si la rezultat se aplica 75%.In cazul meu de ex, exte chiar mai mult decat salariul pe care l-as primi daca as veni la servici
Buna Sorrina.E foarte complicata treaba asta, eu una sunt la capatul nervilor.Dvs cand trebuie sa nasteti?Treaba cu suspendarea activitatii la firma la care lucrati nu stiu cat se poate face in ceea ce va priveste.Si atentie mare, ca suspendarea activitatilor unei firme se inregistreaza si in acte si veti aparea cu intrerupere.Si stiti ca nu aveti voie sa aveti intrerupere 12 luni inainte de a naste.Asta mi-eu explicat si mie niste prieteni care sunt contabili, caci si la noi s-a pus problema asta pt luna ianuarie.In plus, trebuie ca DVS sa ii fi anuntat pe angajatori ca sunteti gravida.Nici eu nu am stiut treaba asta, tot de pe forumuri am aflat.Caci daca nu ii instiintezi in scris, ei nu au nici un fel de obligatie fata de gravida.Daca nu ati facut-o pana acum, faceti pasul asta URGENT!
Eu zic ca mai bine sa nu riscati si sa incercati sa va luati concediu de risc maternal macar pana puteti intra in prenatal.Eu una nu am incredere in patronii mei si nu cred o iota din ce spun ei.De aceea am si facut niste drumuri pt a afla toate ded
Multumesc pt lamuriri.Eu tocmai acum m-am intors de la CAS si am vb chiar cu doamna care se ocupa de dosarele de risc maternal.Mi-a explicat ca pot sa-mi iau acest concediu, doar ca exista un risc si anume ca daca in timp ce eu sunt in CRM firma da faliment si nu ma incadrez cu cele 120 de zile cat am dreptul sa stau acasa pana la data nasterii, nu imi mai pot lua in continuare concediul prenatal.Eu am numarat acum zilele care au mai ramas pana la nastere, si e ok, ma incadrez, dar nu stiu cum ramane cu perioada aceea de 42 de zile de dupa nastere.Stiu ca din concediu maternal e obligatoriu sa pastrezi 42 de zile pt dupa nastere.Dar in cazul meu cum se procedeaza?ca daca firma nu mai exista nu o sa pot beneficia de acest concediu postnatal...este obligatoriu sa iau aceste 42 de zile?sau este treaba mea ca accept sa nu am nici un venit in aceasta perioada si dupa ce trec ma prezint pur si simplu cu dosarul pt indemnizatie...eu stiu ca pentru a nu pierde indemnizatia estre obligatoriu sa am 12 luni de munca inainte de nastere...am uitat sa intreb treaba asta si mi-e jena sa apelez din nou.Poate reusiti sa ma lamuriti Dvs.Va multumesc anticipat
Buna ziua.Ma poate lamuri si pe mine cineva daca cei 75% care se iau in concediul de risc maternal se calculeaza din salariul net sau brut?Eu am citit aici niste articole, acolo scria de 75% din baza de calcul...asta inseamna ca din brut,nu?
Buna ziua.O intrebare as avea si eu ...am o problema delicata, firma la care lucrez este intr-o stare deplorabila, probabil ca se va inchide sau va da faliment.Din pacate conducerea nu ne spune nimic concret, asa ca incertitudinea este mare.Eu sunt gravida in 15 saptamani.Am citit exact care sunt drepturile mele, i-am si instiintat de starea mea de graviditate.Ceea ce insa a mai ramas putin neclar este obligatia lor fata de mine.Vreau sa stiu exact cum este legal sa se procedeze in ceea ce ma priveste.Sunt ei OBLIGATI sa ma bage in somaj?sau eu trebuie sa umblu sa rezolv asta in caz de faliment?si daca eu in prezent as intra in concediul acela de 128 de zile, acesta s-ar anula in momentul falimentului, adica s-ar prelua de somaj, si atunci procentul se calculeaza din somaj sau tot din salariu?Va rog dati-mi un sfat, sunt derutata si in acelasi timp foarte stresata de aceasat situatie.cum este cel mai bine sa procedez?va multumesc!
Buna ziua.Zilele trecute m-am lamurit de situatia mea si vamultumesc de ajutor.Acum insa vin cu o alta intrebare.In situatia in care firma la care lucrez se inchide sau da faliment si intru in somaj, la calculu indemnizatiei se mai socotesc lunile lucrate?Adica din cele 12 luni obligatorii, eu in acest moment as avea 7 luni cu salariu si urmatoarele 5 luni as primi ajutorul de somaj.Am auzit pana acum doua pareri cum ca s-ar face media intre salarii si somaj, dar altii sustin ca daca intru in somaj, nu se mai iau in considerare lunile cu salariu, ci voi primi minimul de 600 Ron.Ma ajutati si pe mine sa stiu exact?va multumesc!