Buna ziua! Lucrez intr-o institutie cu capital de majoritar de stat, institutie de prestari servicii apa - canal catre populatie. Pe parcursul anilor aceasta institutie a functionat prin reorganizare sub diferite denumiri cu acelas personal. Intrebare: Este corect ca arhiva cu documentele de salarizare de pe intreaga perioada sa fie pastrata in unitate in vederea eliberarii adeverintelor pentru salariatii, pentru a le depune la dosarele de pensie?
Cu stima!
Va multumesc mult! Am inteles sensul raspunsului dumneavoastra. Ma doare doar sufletul ca oameni care au trait acele vremuri crunte si au suferit foarte mult, sunt tarati prin tribunale ani in sir, supusi la emotii care le deterioreaza sanatatea si mai mult, decat batranetea, avand tot dreptul din lume sa fie despagubiti pt. ceea ce au avut odata. Insa datorita incompetentei unor persoane si a lipsei de omenie a unora ce reprezinta legea in tara asta, se ajunge la a distruge vieti.Va multumesc inca odata, noi ramanand sa asteptam ..........sfarsitul.
Am deschis un proces privitor la legea 9/1998 cu ANRP-ul In anul 2011,Am incheiat cu D-nul avocat un contract de asistenta juridica, unde la punctul 2.2 a acestui contract a fost incercuit onorariu de succes acesta fiind mentionat in suma fixa. Am obtinut banii prin executarea conturilor ANRP, la data la care am ridicat banii i-am dat onorariul d-nului avocat. Insa lucrurile au luat cu totul o alta turnura, ajungand dupa 3 ani ANRP-ul sa ceara intoarcerea executarii celei de-a doua sume primite, am primit o sentinta pt. aceasta, dupa care la insistentele mele l-am rugat pe d- nul avocat sa faca recurs, fiind omise o serie de lucruri importante. in ultima zi a termenului de recurs, d-nul avocat mi-a spus sa fac , consider eu in un fel de imputernicire pt. a ne reprezenta in continuare in care sa mentionez ca nu mai sunt pretentii financiare nici de-o parte nici de alta. Aceasta am trimis-o prin email. Intrebarea mea este daca aceasta poate constitui proba in instanta si daca poate modifica itr-un fel sau altul cele mentionate in contractul de asistenta juridica. Ma adres d-voastra in disperare de cauza, tinand cont de faptul ca reprezint in calitate de mandatar oameni in varsta. Totodata, va rog sa-mi spuneti care este termenul de prescriptie a sumelor in cazul nostru, mentionez ca o parte din suma am ridicat-o in iunie 2012, iar o alta in august 2013 Doar pt. aceasta suma ni s-a dat sentinta jud. de intoarcere a executarii. Din pacate am avut nesansa de a angaja un avocat care din punctul meu de vedere nu s-a implicat aproape deloc.
Va rog sa-mi spuneti daca printr-o imputernicire trimisa prin email nesemnata de mine, unde este precizat faptul ca nu mai sunt obligatii financiare nici de o parte nici de cealalta poate anula in instanta punctul care face referire in contractul de reprezentare judiciara, a onorariului de succes a unui avocat.
Referitor la "spor de fidelitate pentru o vechim,e ce se va stabili la nivel de contract colectiv de munc[ pe unitate, dar nu mai putin de 10 ani"
- daca angajatul trebuie sa aiba acesti 10 ani vechime neintrerupta in aceeasi unitate?
cazuri:
- daca angajatul a avut intrerupere in acesti 10 ani, din vina angajatorului (reducere de personal - somaj)?
- daca angajatul a ramas pana la lichidarea vechi societati si a revenit la noi dupa ce am fost reorganizati?
- daca angajatul a plecat din unitate la cererea lui si a revenit la unitate dupa 1 an de zile?
Va rog sa-mi raspundeti visavis de aceste cazuri.
Va multumesc!
Va rugam sa ne lamuriti asupra art 10 din aceasta lege care face referire la institutiile publice.
Vreau sa va fac cunoscut faptul ca suntem o unitate de utilitati publice, mai concret spus de furnizare servicii apa - canal care am fost reorganizatii in urma declararii falimentului la data de 01.01.2005 in Serviciul public de alimentare cu apa si canal sub autoritatea Consiliului Local.Precizez ca suntem organizati si functionam ca un serviciu public cu autofinantare extrabugetara, fara personalitate juridica, fara patrimoniu distinct, cu gestiune economica proprie stabilita conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de catre Consiliul Local.
Potrivit legii bugetarilor noi suntem incadrati ca personal contractual.Intrebarea mea este daca intram neaparat in aceasta categoriie atata timp cat noi ne finantam din serviciile prestate, nu beneficiem de nici un ban de la bugetul statului.
Va multumesc!
Tipul de adeverinta imi era necesar pt. stabilirea drepturilor de pensie.
In cazul cand angajatorul doreste sa angajeze un pensionar, acesta va fi angajat cu Contract individual de munca normal?
Daca are dreptul la: - spor de vechime
- spor de conditii grele
- indemnizatie de conducere
- spor de fidelitate
- spor de noapte
Va multumesc pt. raspuns!
Ma scuzati ca revin la acelasi subiect, dar doresc sa ma lamuresc cat mai bine asupra acestor adeverinte pe care unitatea la elibereaza pentru stabilirea drepturilor de pensie.
In carnetul de munca sunt trectute salariile brute care includ sporurile fixe, iar in statele de plata sunt trecute veniturile brute realizate lunar (difera nr. de ore lucratoare/ luna , orele lucrate in timpul noptii) care constitue baza pt. CAS angajat,aceasta apare si in declaratiile lunare.
Intrebare:
Care este corect de trecut in adeverinta cel din Carnetul de munca sau cel diin statul de plata?
Va multumesc!