Bună ziua ! As dori o lămurire la următoarea situație. Am dobândit prin moștenire în raport de 50% împreună cu sora mea casa mamei noastre decedata acum 2 ani jumătate. Am căzut de comun acord sa vindem casa și sa ne luam fiecare partea lui. Precizez ca am perfectat actele ,toate sunt în regula,noi suntem coproprietari. Am găsit un cumpărător pentru suma de 60000 de euro,cu care am făcut un antecontract de vanzare-cumparare în data de 21 decembrie 2022 și ni sa dat un avans de 5000 euro (2500 mie și 2500 sorei mele),iar restul de 55000 euro pana în data de 31 ianuarie 2023. Doamna notar ne-a dat telefon si ne-a spus ca vom avea de plătit impozitul către stat de 3% lege care s-a dat de la 1 ianuarie 2023 (știam de aceasta lege ,casa am dobandit-o sub limita celor 3 ani) Întrebarea mea este dacă vânzarea este considerata de la 21 decembrie 2022 când s-a semnat antecontractul sau este considerata vânzarea în anul acesta în cursul acestei luni,ianuarie, când vom semna finalizarea vânzării? Sau dacă toată suma se impozitează ținând cont ca ni s-a dat avansul de 5000 euro în 2022 când nu era în vigoare aceasta lege a impozitării? Va mulțumesc?
Buna ziua! Am o întrebare în legătură cu vânzarea unei case.In urma cu vreo 2 săptămâni (eu fiind vânzătorul unei case) a venit un client care mi-a spus că l-ar interesa sa cumpere casa dar prin credit ipotecar.Dansul mi-a spus că are pe o doamna la banca care i-ar putea spune anticipat înainte de venirea evaluatorului daca ar putea obține creditul.M-a rugat sa îi trimit prin WhatsApp o poza cu extrasul de carte funciara și schița terenului și casei.Eu le-am trimis și dansul mi-a trimis mesaj că o să revină după ce ia legătura cu doamna de la banca.L-am sunat și văd că nu răspunde. Întrebarea mea este daca poate să facă vreo șmecherie (adică să mă trezesc că i-am vândut casa, in cazul că găsește vreun notar corupt).Se poate face vreun contract de vânzare cumpărare fals cu pozele (extras de carte funciara, schița teren și casa ) pe care i le-am trimis prin WhatsApp ? Vă mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Daca fratele meu a obtinut dreptul de curator al tatalui meu care este bolnav de Alzheimer de 4 ani,poate avea dreptul sa vanda casa sau sa faca ce vrea pe proprietete,eu pierzandu-mi dreptul de mostenitor al tatalui.Fratele este fiul din a doua casatorie a tatalui meu.Tata acum locuieste la frate si casa este pe numele tatalui.Sotia lui cand a murit a cedat tot pe numele tatalui meu.Acum fratele s-a apucat sa renovele la tata.Va rog sa imi spuneti daca eu in situatia aceasta imi pierd dreptul de mostenitor sau nu.
Va multumesc !!
Buna seara,
Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar.
In antecontractul de vanzare-cumparare se precizeaza ca :
-promitentii vanzatori au luat un avans de 1000 de euro
-promitentii cumparatori daca refuza semnarea contractului final vor pierde avansul de 1000 de euro.
-promitentii cumparatori daca din motive neimputabile acestora nu obtin creditul pana la o anumita data (de exemplu 28-08-2016 care este data pana la care se poate semna contractul final de vanzare cumparare) si partile nu prelungesc valabilitatea promisiunii bilaterale de V-C printr-un act aditional partile vor fi repuse in situatia anterioara,fiind libere de orice obligatie,restituindu-se sumele de bani primite.
-In cazul in care promitentii vanzatori nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin prezenta promisiune bilaterala si din culpa acestora nu se va mai perfecta contractul de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data de 28-08-2016 ,promitentii cumparatori vor putea:
1) fie sa promoveze in instanta de judecata,dupa achitarea restului de pret,o actiune ce va avea ca obiect obligarea promitentilor vanzatori la incheierea contractului de vanzare-cumparare,hotararea care va fi obtinuta tinand loc de contract de vanzare -cumparare.
2)fie sa solicite dublul sumei de bani platite ca titlu de avans,adica 2000 euro
in baza prezentei promisiuni bilaterale de vanzare,promitentii cumparatori avand dreptul ca la termenul fixat prin prezentul act,sa solicite inscrierea in cartea funciara in favoarea acestora,a unei ipoteci legale asupra imobilului,pentru restituirea sumei platite in baza promisiunii bilaterala de vanzare,potrivit articolului 2386 pct.2 Cod civil.
3)In situatia in care din culpa promitentilor cumparatori nu se va putea perfecta contractul de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data de 28-08-2016 promitentii cumparatori pierzand suma de 1000 euro,promitentii vanzatori urmand sa le returneze restul sumei platita,in situatia in care pana la acea data se va plati restul de pret.Daca la data convenita pt. incheierea contractului,promitentii cumparatori si-au indeplinit obligatiile din prezenta promisiune bilaterala de vanzare,platind restul de pret,iar promitentii vanzatori refuza sa se prezinte la un birou notarial pt.incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica,acestia vot putea sa promoveze in instanta de judecata o actiune ce va avea ca obiect obligarea promitentilor vanzatori la incheierea contractului de vanzare cumparare,iar in caz contrar hotararea obtinuta va tine loc de contract de vanzare cumparare.
Precizez ca data limita de semnare a contractului final de vanzare cumparare este data de 28-08-2016,prietenul meu nu a luat alti bani de la cumparator decat 1000 euro ca avans in data de 28-07-2016 in fata notarului,data cand s-a semnat si antecontractul.
S-a urgentat finalizarea actelor necesare pentru semnarea contractului final de vanzare cumparare fara a se mai primi alti bani de la cumparator.
S-a stabilit data de semnare a contractului final de vanzare cumparare maine 12-08-2016.
Problema care intervine in cazul prietenui meu este ca:
-A dorit sa vanda apartamentul pentru a putea cumpara o alta locuinta mai spatioasa.
-La nici o saptamana dupa semnarea antecontractului si incasarea avansului de la cumparatorul apartamentului (1000 euro) preturile pentru a putea achizitiona o alta locuinta au inceput sa creasca foarte mult pe considerentul ca au sosit cei care lucreaza in strainatate(fiind perioada de concediu) si se cumpara foarte multe imobile.Preturile in cateva zile au crescut foarte mult,depasind-ul financiar pe prietenul meu.
Intrebarea mea este:
Daca maine cand va trebui sa semneze contractul de vanzare cumparare refuza semnarea acestuia si ii va da cumparatorului dublul avansului incasat (suma pe care prietenul meu este de acord sa o dea) ce alte probleme va mai putea intampina in baza antecontractului si clauzelor existente in acest antecontract pe care le-am enumerat mai sus.
Poate fi dat in judecata de cumparator sau de banca,iar prin hotararea judecatoreasca sa fie obligat sa vanda apartamentul?
Precizez ca daca merge pe vanzare merge pe pierdere tinand cont de BOOM-ul imobiliar din ultimele zile.
Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca suma(sulta) obtinuta ca diferenta in urma unui schimb imobiliar se impoziteaza cand o sa ma duc cu contractul de schimb sa ma inregistrez la circumscriptia financiara.
In contractul de schimb este precizat ca am primit suma de 10000 de euro.
Aceasta suma am primit-o in fata notarului care m-a asigurat ca sulta nu se impoziteaza.
Va multumesc !
Iarasi revin.Am o situatie mai deosebita din punctul meu de vedere.
Pot iesi la pensie daca se va promulga si se va publica in monitorul oficial noua lege a pensiilor privind grupa 1.Daca ar fi fost in vigoare m-as fi putut pensiona din ianuarie 2015.Ma rog,dar nu asta este problema.
Eu lucrez intr-un loc de munca unde este foarte cald (48-50grade)si se transpira incontinuu,dar problema este ca esti nevoit sa iesi si afara unde daca sunt 34 grade zici ca esti la frigider.Din cauza aceasta m-am imbolnavit de pneumonie si am facut pleurezie (apa la plamani).Am stat in concediu medical la sanatoriu 2 luni si jumatate si am inceput munca pe data de 1-06 2015.Daca mai continuu sa mai lucrez in cazul ca se va promulga legea grupei 1,si dupa aceea sa imi bag dosarul de pensie care probabil va dura 3 luni pana se va aproba mai mult ca sigur ca boala va recidiva si probabil mai sever.
-De aceea va rog sa imi spuneti daca dupa ce se va promulga legea si se va publica in monitorul oficial,daca eu imi bag preavizul si dupa aceea dosarul de pensie si astept decizia fara loc de munca,ce pot pierde in acest caz,ma refer daca mi se scade din pensie sau alte dezavantaje etc.,etc.
Buna ziua!
Revin cu o intrebare pentru a obtine un raspuns in legatura cu pensionarea dupa noua lege care va intra in vigoare dupa promulgare si dupa ce va fi comunicata in Monitorul oficial.
-Sunt barbat nascut la data de 12-06-1956
-In perioadele 8-10-1973 pana la 09-10-1974 si de la 11-02-1975 pana la 01-04-1978 am fost incadrat in grupa 1 de munca,in procent de 75% conform nominalizarii efectuate prin HCD nr.1/ianuarie 1999
Temeiul juridic al incadrarii in grupa 1 de munca il reprezinta Adresa MMPS nr.43G/2129/15.12.1998 pct.107,Ord.50/1990,anexa 1,coroborat cu art.3 Ord.50/1990
-in perioada de la 01-04-1978 pana la 01-04-2001 am fodt incadrat in grupa 2 de munca,in procent de 75% conform nominalizarii efectuate prin HCD nr.8/iulie 1999
Temeiul juridic al incadrarii in grupa 2 de munca il reprezinta Adresa MMPS nr.43G/1402/07.06.1999pct.34,Ord.50/1990,anexa 2,coroborat cu art.3 Ord. 50/1990
-In perioada de la 01-04-2001 pana la 21-04-2007 am lucrat in conditii deosebite conform HG 261/2011
Aceste date le am dintr-o adeverinta pe care am obtinut-o de la Archivit,locatie unde s-a mutat toata arhiva fostei uzine "TRACTORUL" Brasov.
Va rog foarte mult daca se poate sa imi faceti un calcul pentru cand ma pot pensiona dupa datele care se stiu deocamdata din noua lege care va intra in vigoare tinand cont ca eu am avut grupe de 75%.