avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Mateescu

Activitate Mihai Mateescu


In cadrul unei institutii de invatamant de stat (colegiu tehnic) exista o statie ITP ( inspectie tehnica auto) realizata printr-un proiect Phare,in care sunt angajati doi inspectori externi( angajati in unitate) si actualmente sunt retribuiti in acord, procentual functie de veniturile statiei . Odata cu lansarea noului program de salarizare EduSal conducerea unitatii a dispus schimbarea retributiei ca salariu fix ,unde castigurile salariale ale celor doi salariati au scazut bineinteles.
Cei doi salariati au actionat in judecata consiliul de administratie al scolii solicitand instantei pastrarea formei de salarizare dinainte, mentionata in anexa la contract din anul 2009.
Cert este ca salarizarea in acord fata de salarizarea in regie ( aplicata inainte de 2009) a adus castiguri mult mai mari pentru unitate , fiind un factor motivant pentru randamentul acesteia.
Se pune intrebarea , care sunt variantele legale de retribuire a acestor angajati , platiti de la autofinantata?
Titularul dosarului de finantare prin Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila a fost acceptat si aprobat in lista din 25.01.2012, iar proprietarul imobilului a decedat in data de 24.01.2012 . In acest sens va rugam sa -mi precizati ce demersuri legale pot fi urmate in conformitate cu Ghidul de finantare, avand in vedere ca sotia defunctului traieste (casatorie unica pentru ambii soti) si este coproprietarul imobilului (art.nr.9 din Ghidul de finantare) la adresa din cererea de finantare.

Sunt pensionar si-mi desfasor activitatea ca profesor in sistemul plata cu ora.
Am 2 intrebari:
1. Vechimea realizata in sistemul plata cu ora se poate lua in considerare la recalcularea pensiei, avand in vedere ca mi se retine lunar contributia pentru asigurarile sociale?
2. Pot cumula pensia cu salariul in acest an (pensie = 1900 lei, salariul mediu brut pe ec. in 2011 =2022 lei), avand in vedere ca, incepand cu anul scolar 2011-2012, noua lege a invatamantului interzice cumulul pensiei cu salariul indiferent de cuantumul pensiei? #-o
Discuție plata cu ora
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care iau hotararea unilaterala de a renunta la plata cu ora? Mentionez ca lucrez in invatamant pe baza unei decizii a Inspectoratului Scolar. Este nevoie de solicitare in scris sau verbala catre angajator? Exista in legislatie obligativitatea de a anunta intr-un interval de timp renuntarea la plata cu ora?
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care iau hotararea unilaterala de a renunta la plata cu ora? Mentionez ca lucrez in invatamant pe baza unei decizii a Inspectoratului Scolar. Este nevoie de solicitare in scris sau verbala catre angajator? Exista in legislatie obligativitatea de a anunta intr-un interval de timp renuntarea la plata cu ora?:(
Actul de vanzare - cumparare a unui teren sau casa (bunica vinde nepotului), aflate in mediul rural, se poate realiza in alt judet sau oras, unde vanzatorul nu-si are domiciliul ?
Cat reprezinta, procentual din valoarea de vanzare, taxele notariale?
Răspuns la discuția cumul pensie salariu
Si eu am aceeasi intrebare. De ce nu poate fi atacata aceasta lege la CEDO? Daca este asa, trebuie, totusi, sa existe o expicatie.

Conform ART. 3 din legea 138/1999,
la trecerea in rezerva sau direct in retragere, cu drept la pensie, cadrele militare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar beneficiaza de un ajutor impozabil stabilit in raport cu solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate
.
Va rog sa-mi spuneti daca s-a respectat legea, avand in vedere ca salariile compensatorii(ajutor impozabil), de care trebuia sa beneficiez, nu au fost acordate la momentul trecerii in rezerva, asa cum se prevede in actul normativ, ci lunar, cate un procent foarte mic din suma totala care mi se cuvine, X-(rezultand ca, daca se continua in acelasi ritm procentual, probabil ca in decurs de aprox. 30 de luni sa mi se achite intreaga suma.#-o
Multumesc!
Legea privind interzicerea cumului pensiei cu salariul (cap. IV) nu contine, probabil intentionat, hotararea Curtii Constitutionale potivit careia sunt exceptate de la aceste prevederi persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie (adica toata clientela politica a lui Basescu!). Decizia CC este valabila, dar “ascunsa” de opinia publica, pentru ca aceasta sa nu reactioneze la minciunile Guvernului. Basescu a reusit sa faca un compromis, impunand aceasta exceptie de la lege, pentru a se asigura ca trece de CC (Membrii CC sunt vizati de exceptie!).
De aceea, va rog sa-mi spuneti daca hotararea CC referitoare la aceasta lege este valabila si daca da, de ce nu se face publica decizia CC in actul normativ respectiv?
Ce economii mari face executivul, daca sunt exceptati de la lege cei care au pensiile si salariile cele mai mari dintre bugetari?