se revine din concediu de crestere a copilului , nu din concediu de maternitate.Da, beneficiati de un stimulent in cuantum de 100lei, care se cumuleaza cu alocatia copilului de 200 lei , pana la implinirea varstei de 2 ani ai copilului.
va anexez prevederile OUG 148/2005 PRIVIND SUSTINEREA FAMILIEI IN VEDEREA CRESTERII COPILULUI. Mentionez ca acest stimulent nu il acorda angajatorul, ci statul.
ART. 3
(1) Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 300 lei.
(2) Stimulentul prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor care au fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile aplicabile pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cuprinse in Legea nr. 19/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001 , precum si de alte acte normative referitoare la stabilirea si acordarea acestui drept, denumite in continuare acte normative speciale.
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.
(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei.
--------------
Art. 3 a fost modificat de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007 , publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
ART. 4
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazute de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul:
a) 200 lei (RON) lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 , republicata, in situatia copiilor in varsta de peste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
(2) Indemnizatia sau stimulentul prevazute la art. 2, respectiv la art. 3 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta, se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a).
actiune in constare- promisiune de vanzare cumparare
Buna ziua. As dori parerile dvs in legatura cu urmatoarea speta: in anul 2005, sotul coproprietar al unui apartament incheie o promisiune de vanzare cumparare cu X, fara acordul sotiei.Inscrisul sub semnatura privata este semnat doar de sot. Primeste sotul o parte din bani, urmand ca in termen de 3 luni sa primeasca si restul, lucru care nu se intampla nici pana in prezent. Cumparatorul se muta de la cea data , 2005, in apartament si achita pana in prezent toate datoriile lui . Cumparatorul introduce actiune in constatare, solicitand o hotarare care sa tine loc de act autentic de vanzare cumparare. Ce sanse au paratii?. Cunosc prev art 35 C.fam, insa ce fac cu faptul reclamantul a ocupat apartamentul, si au achitat datoriile.Sotia, coproprietara a ap. nu a stiut nimic pana in prezent si nu este de acord cu vanzarea. Va multumesc.
Buna seara. Am priceput.Trebuia sa ma limitez doar la comunicarea catre Finante. Insa, am facut o astfel de comunicare Finantelor, dar mi-au raspuns ceva de genul:ai datorii catre X, achita suma in conturile trezoreriei si transmite copia dovezii ca ai achitat. Daca mi-ar fi raspuns ca achit datoria in momentul in care ea devine exigibila, m-as fi potolit. Ori in situatia respectiva, m-am vazut obligata sa apelez la instanta. Am priceput insa ideea cu suma prevazuta in instiintare. Va multumesc mult .Rodica
Va multumesc pt raspunsuri. Mentionez ca plata catre firma X s-a facut cu mult timp inaintea primirii adresei de infiintare a popririi .Motivul pt care nu s-a achitat restul sumei, adica 100 mil il reprezinta faptul ca nu s-au terminat lucrarile, recunosc, chestii marunte, insa nu s-a facut nici o receptie a lucrarii. Creanta nu este exigibila. In ceea ce priveste suma cuprinsa in adresa de infiintare a popririi, nu erau obligati sa-mi comunice suma ce reprezinta datoria mea catre firma X si nu intreg debitul firmei X datorat finantelor? Am invocat motivele aratate mai sus in contestatie, nu stiu insa ce sanse as avea de castig si ce probatorii as putea administra. Mai am o intrebare: pot sa solicit citarea debitorului, firma X? Consider ca este cea mai in masura sa clarifice situatia.
Va multumesc ,Rodica
Buna ziua. Societatea la care lucrez a primit de la Administratia Finantelor Publice o adresa de infiintare a popririi , prin care, in baza art.149 din OG93/2003 s-a infiintat poprire asupra sumelor de bani datorate de noi , cu orice titlu, debitorului urmarit X , conform unor titluri executorii pe care doar le enumera si nu le atasaza in copie certificata asa cum prevede art 145 din aceeasi ordonanta.
mentionez ca firma respectiva, X,a prestat servicii de reparatii la firmea noastra, dar pe care nu le-a terminat. Nu a existat nici un contract incheiat intre cele doua firme, nici un deviz de lucrari antecalcul sau postcalcul, nici o receptie a lucrarii .
Firma X a emis factura in val de 300 mil lei, in data de 16.10., factura din care noi am achitat suma de 200 mil ca avans pentru lucrari. Aramas neachitata suma de 100 mil lei, pt ca nu au terminat lucrarile.
De asemenea, fac mentiunea ca in adresa de infiintare a popririi este precizata o suma de 600 mil lei, pe care noi nu o datoram debitorului X .
Am facut contestatie la executare, solicitand desfiintarea popririi, invederand instantei toate aspectele mai sus mentionate.
Ce pot sa fac? Care ar fi probele pe care le/as putea folosi ?Ce sanse de castig as avea? Pot sa solicit si citarea debitorului X pentru ca el este in masura sa elucizeze situatia?
va multumesc anticipat si orice opinie mi-ar fi de folos. Rodica