mytmarcela a scris:
Perfect corect cu sublinierea aspectului "presedintele instantei poate dispune ,prin incheiere si fara citarea partilor ,suspendarea provizorie a executarii"
Aveti cunostiinta despre dispunerea acestei masuri prin incheierea de sedinta ?
Problema este ca realizarea incheierii poate dura pana la 30 de zile, timp in care incepe executia. Am inteles ca se poate plati o taxa de timbru si se poate afla motivatia judecatorului in 48 de ore. Incheierea a insemnat, cum spunea cermak gruia, o respingere, fara nici o explicatie, a cererii de suspendare, desi motivul invocat de mine era clar: suspendarea executiei care urmeaza sa aiba loc (luna viitoare) pana la discutarea contestatiei la executare, care urmeaza sa aiba loc in cateva zile.
Revin la ambiguitatea textului din lege, care spune:
""In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei
poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor" Acel "poate" nu are in formulare elementul antitetic, in sensul sa se specifice "poate dispune [sau nu]", care e clar ca ar insemna automat o alegere in functie de dovezile prezentate in sustinerea cererii. Luata in logica literei de lege, "In cazurile urgente presedintele instantei poate dispune, daca s-a platit cautiunea, priun inchieiere..." - o exprimare care induce automat o optiune ferma spre conditionarea platii cautinuii pentru suspendarea automata a actiunii. In fine, nu are rost sa facem aici apologia legilor din Romania, care mereu sunt ambigue si lasa loc de interpretari. Dar in cazul in care cererea de suspendare se respinge - cum s-a si intamplat deja -, spunandu-se ca este o sentinta ce nu poate fi atacata, mai ramane ceva de facut pentru a opri executia ?