avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Activitate Adi Matei

Activitate Adi Matei

Cum pot cumpăra (înainte de edificarea unei construcții) un teren pe care îl am în concesiune (de două luni) de la Primărie?
Motivul este că banii strânși pentru construcție nu mai au valoarea de acum 2 ani (când am făcut cererea de concesionare) și risc să pierd terenul prin nerespectarea termenului de edificare a construcției
Am dobandit, in anul 2003, un teren la care accesul se face pe un drum de servitute peroprietatea unui vecim afla mai in spate, fata de terenul meu. Odata cu cumpararea terenului, de la vanzatorul X, am primit drept de servitute de la proprietarul Y, aflat mai in spate si care avea in proprietate si drumul de servitute,
NU am intabulat, la vremea respectiva, in cartea funciara acest drept...
Proprietarul Y isi vinde terenul lui Z....acesta moare intre timp, si acum, cei doi fii/mostenitori ai acestuia imi solicita sa le dau 60 mp. din terenul meu(aflati la gramita dintre noi) ca despagubire pentru intabularea (acum) a drepului meu de trecere...
De aici am doua intrebari :
- pot face acum intabularea dreptului de trecere, pe baza actului de vanzare - cumparare din 2003 (proprietarul Y traieste ?
- ce document, mentiune,etc. trebuie facut odata cu transferul celor 60 mp. catre vecinii mostenitori ai lui Z, pentru a fi luat in considerare de OCPI si intabulat dreptul meu de trecere ?
Oficiul Registru Comertului Ilfov REFUZA sa-mi elibereze un Certificat Constatator (in urma lichidarii voluntare si radierii firmei mele) care sa contina numarul cadastral si numarul de carte funciara, elemente cerute in "Nota de completare" primita de la de la OCPI Constanta, in vederea intabularii terenului in favoarea fostilor actionari (eu si sotia mea), pe motivul ca acestea sunt date cu caracter personal !!!
Chiar daca ar fi, sunt ale mele si pot face ceea ce consider eu necesar cu ele...dar nu sunt, si am un simplu argument : oricine, contra taxei de 20 lei, poate obtine un "Extras informativ de carte funciara", pentru terenul meu, in care apare si numarul cadastral, si dimensiunea, si coordonatele geografice si multe alte date !!!
Ce pot face in acest caz ?
Termenul de depunere a Certificatului Constatator la OCPI a trecut, asta inseamna alte taxe, alt timp pierdut, stress, etc.
Am intrebat desigur si la ANSPDCP, la sefa de cabinet a Presedintelui si mi s-a spus ca este, clar, un abuz din partea ORC !!!
Astept un raspuns, un sfat sau o indrumare...nicio lege, din toate citite de mine in ultima saptamana (in legatura cu cele de mai sus) NU le interzice eliberarea "Certificatului Constatator" cu mentionarea numarului cadastral al terenului la rubrica "Impartirea Activelor" (pe cel eliberat acum scrie doar "act de impartire a activelor : hotarare AGA...iar la "descriere repartizare active" :conform act).
Multumesc mult !
Ce se intampla cu un teren aflat in proprietatea unui SRL pe care am hotarat sa il lichidam/desfintam ? Terenul a fost cumparat acum exact 5 ani, in scopul accesarii de fonduri europene si construire a unui hotel...nu s-au realizat...terenul nu a produs niciun leu profit (doar impozite si buruiana...).
In ce moment si prin ce procedura specifica revine actionarilor SRL - ului desfintat ?
In anul 1972 socrul meu a cumparat un imobil si terenul aferent si a avut rol fiscal pentru proprietatea respectiva pana in anul 2003 ( cand rolul fiscal a disparut datorita intereselor unui personaj din oras...). Daca rolul fiscal se putea deschide in acea vreme DOAR pe baza unui act de proprietate (contract de vanzare-cumparare) se presupune ca atat actul respectiv cat si documentele deschiderii rolului fiscal se afla in arhiva fostului Notariat de Stat local ? Cum procedez pentru accesarea arhivei si recuperarea documentelor respective ? In 1976 socrul meu a decedat dar sotia mea are certificat de mostenitor
Pe latura din dreapta a proprietatii mele, dobandita in 2003, mi s-a constituit un drept de servitute de catre vecinul aflat "la capatul drumului" concretizat intr-un drum lat de 4 metri si lung de 100 metri (de la strada principala la limita din spate a terenului meu) care este, totodata si drum de acces pentru noul vecin din spate, cel care a cumparat locul de la proprietarul care-mi constituise initial dreptul de servitute!
Dupa ce s-a lamurit, noul proprietar, ca dreptul meu de servitute trebuie sa fie respectat si de el, a aparut alta problema: desi mi-a atras atentia ca pe respectivul drum nu pot trece decat cu autoturism, el s-a apucat de construirea unei case si a trecut pe respectivul drum cu zeci de basculante, betoniere, pompe de beton si camioane cu materiale facand "varza" drumul in care am investit in 2004 peste 30 milioane lei pentru amenajarea (pietruire) lui.
Stiu, din prevederile legale, ca intretinerea drumului de servitute imi revine mie, dar in cazul meu, in care respectivul drum este drum de acces si pentru vecinul din spate, el poate sa-si bata joc dupa bunul plac de banii investiti si de munca mea?
Tinand cont si de alte doua elemente : are posibilitatea de a "iesi" din curte pe alte doua laturi ale proprietatii sale, vecin fiind cu o strada din patrimoniul Primariei, si la vremea cumpararii terenului a cerut, si aprimit, de la vanzator despagubire (5.000 euro) pentru terenul constituit in drum de servitute, va intreb:
- pot cere acestui vecin sa refaca drumul la nivelul de amenajare pe care il avea inainte de a-l folosi el pentru zecile de utilaje grele?
- daca a fost despagubit pentru portiune respectiva de teren, il pot aborda in sensul de a-si constitui acces la drumul Primariei pe una din laturile vecine cu acest drum?
- daca refuza aceasta propunere, si daca la Primarie nu plateste impozit pentru suprafata de teren aferenta drumului de servitute, ce variante exista pentru a readuce, el, drumul la un nivel de folosire cel putin ca cel la care era dupa lucrarile facute de mine?
Va multumesc mult si, daca exista o varianta de rezolvare a acestei probleme in instanta, va rog sa-mi dati un sfat...