avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Activitate ctimss

Activitate ctimss

Va rog un raspuns autorizat la urmatoarea intrebare:
Daca sunt profesor titular intr-o scoala si am plata cu ora (contract de munca pe perioada determinata cu timp partial) si in alta scoala, trebuie sa plec in concediu prenatal, la stabilirea veniturilor brute anterioare (pentru calculul concediului prenatal si postnatal) scoala unde sunt titulat este obligata sa-mi accepte adevernta cu veniturile castigate la plata cu ora in alta scoala si sa adune sumele la suma de la functia de baza?
miha2ela a scris:

Din fericire pentru mine, vă informez ca nu aveți dreptate! Răspunsul pe care mi l-ați oferit este total eronat. Am primit astăzi 30.01.2017 răspuns oficial din partea AJPIS, cărora le-am cerut lămuriri înainte de a va cere dvs o părere. Poate această informație le va fi de folos si altor mamici aflate în situația mea:
"Potrivit Ordinului nr. 1.474 din 6 mai 2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011, şi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, pct.17 Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea,încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit."

Va rog sa ma ajutati cu un act normativ unde este specificat ca la calculul dobanzilor penalizatoare se ia venitul net.
Multumesc.
ggvv a scris:

Multumesc, Doamnă.

Atunci:

2. Calculul dobanzii legale:

2b) Baza de calcul pentru dobanda:
- baza de calcul pentru dobanda = drepturi salariale, net =
Suma de 701 lei NET(1000 brut –(somaj=5+sanatate=55+pensii=105)-impozit in afara functiei de baza=134 == 701)

2a) Modul de calcul
Se aplica OG 9/2000 pentru perioada oct.2009 – aug.2011 si
OG 13/2011 pentru perioada sept.2011 – aug.2014

- pentru 10.10.2009 - 01.09.2011, OG9/2000- art. 3 (4) si (3): dob1= (dobref/100 * baza calcul dobanda * nr.zile interval dobref / 365) * (1-20%)
- pentru 02.09.2011 - 01.08.2014, OG13/2011 - art. 1 (3) ???, art. 3 (2)? si (3) + art. 1535 CodCivil: dob2 = ((dobref+4?)/100 * baza calcul dobanda * nr.zile interval dobref / 365) * (1-20%)

==> pentru suma de 701 lei (drepturi salariale, net), dobanda pentru perioada 10.10.2009 - 01.08.2014 = 315 lei, brut impozabili

2c) Contributii pentru dobanda legala

dobanda legala = 315 lei, brut
- contributii sociale = 0
- impozit 16% = 50
-------------------------------------------------
dobanda legala = 265 lei, net

Mai am inca doua intrebari, in special pentru cei care au platit astfel de dobanzi:
1. este corecta incadrarea dobanzii pentru drepturi salariale/dobanda legala la art. 1 (3) din OG 13/2011 (dobanda penalizatoare) si astfel adaugarea a inca 4 pp, conf. art. 3 (2)? Cel putin asa am inteles eu definitiile de la art. 1 din OG 13/2011.
2. Cum se declara plata acestei dobanzi? in declaratia 112? in D100?

Multumesc tuturor.

Deci eu am inteles ca daca sunt incadrat sau promovat dupa 1 ianuarie 2010 si am titlul de doctor obtinut inainte de 1 ianuarie 2010, beneficiez de sporul de doctorat (sunt salarizat la nivelul celui incadrat pe o functie similara inainte de 1 ianuarie 2010 și care a deținut titlul științific de doctor anterior anului 2010). Dar daca am obtinut titlul de doctor dupa 1 ianuarie 2010, nu beneficiez de spor de doctorat. ESTE CORECT CUM AM INTELES?
Va rog un raspuns, daca am obtinut titlul de doctor in anul 2010 pot beneficia de spor de doctorat avand in vedere Lg. 71/2015 de aprobare a OU 83 privind salarizarea personalului bugetar in anul 2015, art.5, al. 1cu1. Mentionez ca sunt profesor , iar incadrarea si salarizarea personalului didactic se face in baza Lg.61/2011 conform careia indemnizatia de doctorat este sub forma de compensatie tranzitorie de care beneficiaza doar cadrele didactice care au obtinut titlui de doctor anterior datei de 1.01.2010. Scoala a refuzat sa faca plata sporului de doctorat odata cu intrarea in vigoare a Legii 71/2015, interpretand ca numai cei care au obtinut doctoratul anterior datei de 1.01.2010 pot beneficia de acest spor.
Multumesc pentru raspuns.
Scoala nu a cerut nimic instantei.
Sentinta este definitiva.
O persoana care ocupa functia de administrator financiar (contabil sef, cu specimen semnatura in banca si indemnizatie de conducere) intr-o scoala si a fost condamnat intr-un dosar penal 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata. In baza art.81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe o durata de 4 ani, care constituie termen de incercare, stabilit in conditiile art.82 alin.1 Cod penal.
Intrebare: Poate sa ocupe aceasta functie incontinuare?
Daca am statutul de functionar public (inspector de munca), pot sa am societate comerciala pe numele copilului avand obiect de activitate consultanta in domeniul legislatiei muncii, domeniu care trebuie sa-l controlez si sa-l verific?
Vreau sa va cer parearea privind cumulul de functii personal didactic auxiliar din invatamant.
La scoala la care lucrez o persoana didactic auxiliar are contractul de munca suspendat pe 6 luni (concediu fara salar aprobat pentru probleme personale ). Se poate incadra alta persoana tot didactic auxiliar din scoala cu dubla specializare (avand si specializarea postului unde CM este suspendat),cu contract de cumul pe 0,5 norme pe perioada de 6 luni?
Mi s-a spus de la Inspectoratul Scolar ca nu are dreptul conform art. 35, al.2 din codul muncii :
"(2) Fac exceptii de la prevederile alin.1 situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii."
si de aici mi-a facut trimitere la art.24 din Legea 284/2010, unde spune ca:
"ART. 24
(1) În cazuri excepţionale, posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice de predare, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiilor de specialitate artistică pot fi ocupate şi prin cumul de funcţii, de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcţii şi a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante, în condiţiile prevăzute la alin. (2).
(2) Posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice de predare, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiilor de specialitate artistică, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul şi de către persoane din aceeaşi unitate şi numai în condiţiile în care programul funcţiei cumulate nu se suprapune celui corespunzător funcţiei de bază. În astfel de situaţii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1)."
Si ca in conformitate cu acest articol personalul didactic auxiliar nu are dreptul sa fie incadrat si cu cumul in aceeasi unitate.
Astept parearea d-voastra.
Multumesc.
Discuție Lider sindicat
Este legal , ca la un lider de sindicat al unei organizatie de la nivel de unitate , sa i se dea bani din cotizatia de sindicat "pentru activitatea sa" si sa nu fie impozitata acea suma? La fel si contabila care intocmeste statul de plata la nivel de unitate, unde este prevazuta o rubrica "cotizatia de sindicat" si apoi vireaza acesti bani in contul sindicatului , sa fie recompensata cu o anumita suma de bani din cotizatia de sindicat pentru aceste servicii? Daca este legal, as vrea sa stiu in ce lege este prevazut?
M-am inscris la Spiru Haret in 2005 la Facultatea de Management Financiar Contabil, specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune, Ciclul I Bologna, Invatamant la distanta, specializare acreditata in baza Hotararii de Guvern 916 din 2005.
Este recunoscuta diploma mea de licenta obtinuta in urma examenului de licenta din 2008?, si are timbru sec si stampila MECT(Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului), avand in vedere ordonanta 10 din 2009 si ordinului 5202 din 2009?