In decizia de acordare a pensiei de invaliditate pentru o femeie , nascuta in iunie 1959, figureaza stagiul de cotizare realizat de 35 ani si 9 luni ( stagiul complet de cotizare conf. legii e de 31 ani si 5 luni ). Aceasta pensie ar trebui sa fie aproximativ egala cu cea care va fi la limita de varsta ? O alta persoana cu venituri asemanatoare dar cu 4 ani mai mare are, la limita de varsta pensia mai mare . De unde ar putea fi diferenta ? La pensia de invaliditate se poate solicita buletinul de calcul ? Se poate contesta fara a avea ceva concret de semnalat ?
Buna ziua ! Ce presupune un proces de iesire din indiviziune apartament ? Ce cheltuieli presupune ? Suntem doi mostenitori cu cate 19 % (total 38 % ) care dorim sa initiem procesul impotriva celui care detine 62 %. Daca nu suntem de acord cu suma stabilita in proces pentru despagubirea noastra, putem cere vanzarea apartamentului ?
Buna ziua ! Impreuna cu fratele meu, mostenim 38%( fiecare 19%) dintr-un apartament in Craiova, care ar avea o valoare de piata de 160.000 lei (35000 euro ).Al treilea proprietar majoritar cu 62 %, ne ofera o suma prea mica pentru cumpararea cotei noastre si ne spune ca la proces am cheltui mult. Ce sume ar trebui sa platim la proces, ce cheltuieli aproximative am avea cu avocatul ? Si daca am putea obliga proprietarul cu 62%, la vanzarea apartamentului .
Concediile medicale din perioada somajului constituie vechime in munca ? Cum se calculeaza sau care e nivelul contributiei la asigurari sociale pentru someri si care se ia in calcul la stabilirea pensiei ?
Multumesc pentru raspuns ; as dori sa detaliez intrebarea : eu sunt mama careia i-a fost incredintat copilul si nu au fost probleme in anii anteriori cu tatal in ceea ce priveste sustinerea financiara pana in urma cu 3 ani..
In ultimii trei ani si in prezent nu ne mai da bani ( copilul fiind student acum fara venituri proprii ) . Poate reusesc o negociere cu fostul sot pentru a nu il actiona in instanta dar as dori sa stiu ce suma sa ii cer . Din acest motiv as dori sa stiu daca pensia de intretinere pentru minor si pensia pentru copilul student se stabileste procentual sau altfel, daca exista o limita minima a sumei pe care o putem solicita si alte amanunte . Va multumesc.
Multumesc pentru raspuns ; as dori sa detaliez intrebarea : eu sunt mama careia i-a fost incredintat copilul si nu au fost probleme in anii anteriori cu tatal in ceea ce priveste sustinerea financiara pana in urma cu 3 ani..
In ultimii trei ani si in prezent nu ne mai da bani ( copilul fiind student acum fara venituri proprii ) . Poate reusesc o negociere cu fostul sot pentru a nu il actiona in instanta dar as dori sa stiu ce suma sa ii cer . Din acest motiv as dori sa stiu daca pensia de intretinere pentru minor si pensia pentru copilul student se stabileste procentual sau altfel, daca exista o limita minima a sumei pe care o putem solicita si alte amanunte . Va multumesc.
As dori sa stiu daca pensia alimentara pentru un copil se stabileste procentual si daca da, la ce anume se aplica procentul . As dori sa stiu acelasi lucru cu privire la pensia de studii pentru copilul student care nu are venituri proprii. Va multumesc.
Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata oficial pensie alimentara iar acum copilul are 20 de ani si e student si sustinut financiar tot de mama ; m-ar interesa daca se poate solicita retoactiv pensie alimentara,pentru anii anteriori si daca se poate solicita pentru perioada de acum copilul fiind student , avand 20 de ani ; mentionez ca tatal are o firma mica , particulara , unde nu ar putea figura dividende , si cum s-ar determina venitul lui in acest caz. Va multumesc .
Va multumesc si va rog sa -mi raspundeti la inca o intrebare : un barbat care are vechimea necesara si care s-a nascut la data de 01.05.1948 , se poate pensiona la cerere si cand ? Adica, exista vreo prevedere legala care ii da dreptul sa se pensioneze la cerere , cu 2 ani inainte de varsta standard care am inteles ca la el ar fi 64 ani si 5 luni ?