avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Activitate marybujiuta

Activitate marybujiuta

Fosta soţie a unui angajat - divorţ amiabil la notariat- solicită veniturile salariale ale fostului soţ din perioada în care au fost căsătoriţi. Solicită veniturile pentru a depune întâmpinare la proces de partaj deschis de fostul soţ.
Consider că nu trebuie să dau un asemenea document în baza art. 5 din Legea nr.677/2001 - protecţia datelor cu caracter personal.
Procedez corect dacă solicit acordul persoanei angajate? Dacă persoana refuză nu pot să dau un asemenea document, doar dacă este solicitat de instanţă.
Vă rog să-mi spuneţi dacă procedez corect.
Răspuns la discuția Grupa I la pensie
in carnetul de munca nu este mentionat, dar voi mentioat formularea din adeverinta: in perioada 11.08.1987 - 12.05.1988 stagiu practica topitor, de la data de 12.05.1988 - 10.04.1990 a fost incadrat in grupa I de munca.
Intrebarea mea se refera la faptul ca poate fi o greseala de redactare a adeverintei, ca am lucrat in aceleasi conditii si in acelasi mediu, cu un salariu inferior, dupa care am fost promovat.
Din adeverinta pe care o am reiese o perioada mai mica cu 9 luni in grupa I de munca
Va rog sa ma ajutati cu calculul pentru reducerea varstei de pensionare: cand ar trebui sa depun dosarul de pensionare?
sunt nascut 11 feb 1962
am vechime grupa I: 5 ani 6 luni si 18 zile(sunt aici incluse cele 9 luni ca topitor metale in formare)
am vechime in grupa speciala: 21 ani 7 luni si 12 zile
mai am 2 ani armata(marina) + 2 luni grupa II
in carnetul de munca figureaza o perioada de 9 luni ca topitor metale in formare, dupa care sunt promovoat topitor metale.
Intrebare: cele 9 luni sunt considerate ca facand parte din grupa I?
daca la anii lucrati in gr1,reducerea este de 6luni la fiecare an,iar pentru anii lucrati in conditii speciale este tot de 6luni la an atunci acesti ani nu se pot aduna? stima!
conform modificarii se adauga la art. 55 (1) lit a lit a1 care are urmatoarea precizare: la 6 ani impliniti de cotizare in grupa I se reduce varsta standar de pensionare cu 3 ani, cu exceptia celor realizate in activitati care sunt incadrate in conditii speciale.
Intrebarea este: daca am lucrat 5 ani in grupa I si apoi m-am angajat in CSG care face parte din conditii speciale, se aduna perioadele? adica 5,6 + 21,7= 27,2 ani, adica bebeficiez de 13 ani re reducere?
MULŢUMESC MULT PENTRU AJUTOR.
După ce am ce am citit răspunsul de la dumneavoastră a mai apărut o întrebare. Cadrele didactice au beneficiat de sporul de vechime doar din luna iulie 1984. În documentele din acea vreme înâlnesc alte procente: 4%,5%.6%,7%. oare pentru ele să fie un procent separat? Acum sunt exact aceleaşi procente ca la toţi angajaţii.
vă rog să mă ajutaţi cu procentele tranşelor de vechime care erau valabile în perioada anilor 1984 - 1991
exemplu: 3-5 ani - 4%.....
Vă rog să mă sprijiniţi în clarificarea unei situaţii cu care mă confrunt. Fiind o unitate bugetară, pe posturile vacante nu putem angaja personal, dar avem posibilitatea să redistribuim personal angajat din cadrul instituţiei noastre.
În codul muncii, la articolul 48, se precizezază că putem să modificăm temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, noi avem acordul salariatului, dar întrebarea mea se referă la modul de plată a celui care este trecut pe un alt post.
Pentru a lămuri situaţia mă văd nevoită să mai adaug câteva detalii: pentru postul pe care se face trecerea este nevoie de susţinerea şi promovarea unor cursuri de specialitate, pentru a putea fi angajat şi implicit plătit calificat. Persoana care va fi trecută pe postul vacant nu are cursurile respective, dar se va înscrie imediat, urmând ca în următoarele 6 luni să primească calificarea.
Nu găsesc baza legală pentru a face acestă menţiune în decizia de modificare temporară a postului şi nu ştiu cum trebuie plătit angajatul:
1. la vechiul salariu pentru postul avut până acum,până la primirea certificării de calificare;
2. la noul post ca angajat debutant (nu există necalificat pentru postul respectiv)
3 sau ca la detaşare (chiar dacă detaşarea se referă la un alt angajator, nu în aceeaşi unitate) persoana având posibilitatea să primească un salariu mai avantajos, în felul acesta primid salariul celui care a ocupat postul până în prezent.
Mii de scuze dacă am lungit aşa de mult întrebarea. Aştept cu nerăbdare să-mi împărtăşiţi din experienţa dvs.
un cadru didactic titular se află în ccc până la data de 16 decembrie 2011, dar a făcut cerere să revină în activitate la 1 septembrie 2011. Întrebarea la care doresc răspuns este următoarea: poate să beneficieze de stimultentul de inserţie până la vârsta de 2 ani a copilului, sau poate să beneficieze de program redus de lucru?