Solicit o lamurire cu privire la urmatoarea situatie: o mamica se afla in concediul pentru cresterea copilul in varsta de pana 2 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani (termenul de suspendare este pana in data de 19.12.2015);copilul are un handicap grav, si in fiecare an, i se elibereaza certficatul de handicap, pe baza caruia s-a facut si suspendarea;pentru anul 2015, are un nou certificat de handcap, care este valabil din 18.12.2015 pana in 18.12.2016.
Intrebarea mea este urmatoarea: mamica va intra in posesia certificatului peste cateva zile de la data valabilitatii acestuia (5-6 zile).Data deciziei de continuare a suspendarii va fi, sa zicem, 23.12.2015, termenul de susoendare 18.12.2015-18.12.2016, iar data depunerii revisal va fi tot 23.12.2015. Sunt respectate termenele de suspendare si depunere revisal?
Multumesc anticipat
Multumesc pentru raspuns!
Nu stiu daca am inteles eu bine: daca este pontata cu 3 ore pe saptamana, si le presteaza in trei zile la rand x 1 ora pe zi, intr-o saptamana lucreaza 3 zile, deci ca sa primeasca cele 20 zile de concediu, ar trebui sa nu mai vina la serviciu 7 saptamani?
Multumesc!
Cu stima,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele situatii:
1. Am un salariat cu CIM cu 3 ore/saptamana, la cate zile de concediu de odihna are dreptul?
2. Am salariati care lucreaza doua zile la rand cate 14 ore/zi, apoi sunt libere 2 zile, si tot asa, prin rotatie. Cum sa le contabilizam zilele de concediu de odihna? Daca au cerut CO in zilele in care ar fi trebuit sa vina la munca, se considera CO si urmatoarele 2 zile in care oricum nu ar fi trebuit sa vina, pentru ca era tura altui coleg?
Multumesc,
O zi frumoasa!
Deci, din punct de vedere fiscal este eronat sa inregistrez si sa deduc cheltuieli cu diurna. Este obligatoriu ca ceste sume pe care le am trecut initial pe diurna sa le trec in baza de calcul a salariului?
Va solicit o opinie cu privire la acordarea diurnei pentru agentii de vanzari care pleaca pe traseu la clienti, pentru a distribui marfuri:
1. Diurna se acorda obligatoriu daca agentul este plecat minim 12 ore pe teren si in localitati situate la mai mult de 5 km g=fata de cea in care are loc activitatea curenta?
2. Diurna anul trecut a fost de 32.5 lei, anul acesta este de 42.5 lei.
3. Daca pe ordinul de deplasare si pe foaia de parcurs agentul scrie ca a fost plecat 10 ore, 12 ore, sau 13 ore intr-o zi, pe pontaj trebuie sa apara trecut acest numar de ore efectuat in zilele respective?
4. Agentii lucreaza zile la rand si cate 9 ore, 10 ore sau mai mult. Ideea este ca trebuie avut grija ca in luna sa nu depaseasca norma de lucru.
Va rog sa imi spuneti daca am procedat gresit si unde (corelez pontajul cu ordinul de deplasare si foaia de parcurs)? Pot sa trec in pontaj ca mai multe zile la rand a lucrat mai multe ore decat 8, iar in alte zile mai putine ore decat 8, astfel incat sa nu fie depasita norma in luna?
Va multumsc anticipat!!
In luna iunie 2014, la firma noastra s-a deschis procedura de insolventa. La data respectiva, aveam o datorie la un furnizor polonez neachitata,pe baza unei facturi emisa inainte de a intra in insolventa. Pana in prezent, de la acest furnizor am mai primit o factura pe care nu am reusit sa o achitam. Partenerul din Polonia a angajat o firma din Romania sa ii recupereze datoria, iar societatea noastra vrea sa cumpere aceasta creanta. Care este procedura contabila si ce trebuie sa fac din punct de vedere contabil. Aceasta situatie ne ajuta sa avem control asupra datoriilor, sau care ar fi scopul acestei achizitii a datoriei?
Cei de la finante au spus ca, daca nu se inregisteaza o reevaluare in contabilitate, diferenta dintre pretul de achizitie de 100.000 lei si 30.000 pretul de vanzare este o cheltuiala deductibila, deoarece pretul pietei a scazut.Cum apreciati?Nu am gasit in codul fiscal o prevedere clara!Va multumesc din nou anticipat!