avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Activitate pam@

Activitate pam@

Trebuie sa imi cer scuze si sa fac o rectificare pentru ca am ramas blocata in OUG 44/2008 si am uitat de modificarile aduse in urmatorii ani.

Prin OUG 46/2011 PFA articoul 17 din OUG44/2008 se schimba:

"ARTICOL UNIC
Articolul 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 17. – (1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”
2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”

Deci puteti sa angajati instuctorul incepator sau cum am spus mai sus, puteti colabora cu dansul ca PFA, daca si dansul isi face PFA.

Mult success in activitate!

Nu puteti angaja cu contract de munca terte persoane pentru a desfasura activitatea pentru care ati fost autorizat, conform OUG 44/2008 (gasiti mai jos textul din ordonanta), dar puteti colabora cu dansul in calitate de PFA, daca si dansul isi face PFA.

In acest mod nu numai ca puteti colabora legal, dar si platiti mai putin la contributiile sociale si impozitul pe profit.

"OUG 44/2008

CAPITOLUL III
Regimul juridic al PFA, al întreprinzătorilor titulari ai întreprinderilor individuale şi al întreprinderilor familiale

SECŢIUNEA 1
Regimul juridic al PFA

Art. 16. - În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

Art. 17. -
(1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă."
Multumesc :)
Buna ziua,

Am ales sa stau acasa in concediu de crestere copil 2 ani. As dori sa stiu daca ma pot intoarce mai devreme de implinirea acestor 2 ani la job si tinand cont ca lucram doar 2 ore, daca imi mai pot lua si un alt job suplimentar de 4 ore in alta parte.

Multumesc

Buna ziua,

Am revenit cu solutia la problema mea: dupa ce ne-am judecat, instanta a decis sa imi dea castig de cauza si sa anuleze executarea silita pe motiv ca nu s-a facut somatie de plata.

M-a ajutat foarte mult avocatul pe care l-am avut pentru ca s-a mai intalnit cu astfel de cazuri.

Va multumesc tuturor pentru sfaturi si va doresc o activitate cat mai intensa :)

Buna ziua,

In prezent iau indemnizatia de crestere copil si as dori sa stiu in cazul in care particip la sondaje online platite daca se considera venituri si pot pierde indemnizatia.

Multumesc
Deocamdata nu are angajati pe PFA. Vroiam sa va mai intreb daca platile la somaj, sanatate si pensii se platesc in functie de venitul estimat in Declaratia 220 se fac lunar sau trimestrial?

Multumesc mult.
Buna ziua,

Prietena mea are un PFA deschis in luna mai si ar dori sa stie daca trebuie sa depuna declaratii lunare sau trimestriale si care sunt acestea. Incearca sa isi tina singura contabilitatea si este PFA cu sistem real.

Va multumesc
Multumesc mult pentru raspuns
Buna ziua,

As dori sa ma lamuriti intr-o problema: am avut un contract de munca pe 2 ore incepand cu 01.04.2013 la o societate, am ramas insarcinata in iulie 2013, mi-am dat demisia de la dansii in 17.10.2013 (mi-au facut tot felul de probleme si psihic nu mai puteam sa ma lupt cu ei), dar inainte de a-mi da demisia mi-am facut un alt contract pe 2 ore la o alta societate cu cateva zile inainte de a-mi da demisia. Termenul de nastere este la jumatatea lunii aprilie 2014.

As dori sa stiu daca nasc inainte de termen, adica mai devreme de perioada in care fac 12 luni lucrate, asta insemnand 01.04.2014 daca mai beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului.

Multumesc