Bună ziua tuturor!
Începând cu luna iunie 2008 soţia mea se află în concediu de creştere a copilului. În anul 2009 a depus dosar de transfer din mediul rural în mediul urban (apropiere de domiciliu), iar cu data de 01.09.2009 figura ca profesor titular la noua şcoală. Nu şi-a "întrerupt" nicio zi concediul de creştere a copilului. În februarie 2010 a născut al doilea copil, iar în momentul depunerii dosarului doamna de la primărie a cerut ca în adeverinţa de venit(eliberată de fosta şcoală) să se specifice că începând din luna iunie 2010(luna naşterii primului copil) i se aprobă concediul pentru creşterea celui de-al doilea copil.
Este posibil transferul în codiţiile expuse mai sus? Dacă nu, ce trebuie făcut?
Cine aprobă concediul în continuare, în condiţiile în care acesta e plătit de Direcţia muncii, iar cartea de muncă a soţiei probabil "este închisă"?
O zi bună!
Bună ziua!
Există în legislație vreo referire la faptul că un cumpărător aflat într-un magazin cu autoservire (supermarket) nu este obligat să plătească un produs pe care l-a atins din greșeală (fără intenţie) și l-a stricat sau l-a spart? M-am confruntat cu această situație și aș vrea să știu pentru viitor.
O zi bună tuturor!
Bună seara!
În Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național pe anii 2007-2010 la articolul 66 se specifică următoarele:
"(1) În cazul în care salariata se afla în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioadă, diferența dintre salariul de bază individual avut și indemnizația legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia se acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puțin de 6 săptămâni.
(3) Diferențele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."
Ce reprezintă, mai concret, această compensare?
Diferența dintre salariul brut sau de bază al mămicii și salariul net primit în perioada de concediu de maternitate? Adică o valoare de 15% din salariul brut pentru o perioadă de cel puțin 6 săptămâni (având în vedere faptul că valoarea salariului pe timpul concediului de maternitate reprezintă 85% din valoarea salariului brut)?
Conform art. 283. alin (1) lit. c) din Codul Muncii - "Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțiune, în situația în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum și în cazul răspunderii patrimoniale a salariaților față de angajator." - se poate solicita angajatorului plata acestei compensații în interiorul acestui termen de 3 ani sau numai pe timpul concediului de maternitate? Dacă da, cum va arăta un eventual model de cerere (ce anume se va solicita)?
Bună seara!
Diferența dintre cei doi copii este de 1 an și 8 luni. Am înțeles că trebuie să depun doar o cerere pentru prelungirea concediului de creștere a copilului, iar valoarea indemnizației va fi aceeași și va fi prelungită până la vârsta de 2 ani a ultimului copil.
Am o problemă legată de acordarea indemnizației pentru creșterea celui de-al doilea copil și anume:
1. Valoarea indemnizației: Pentru primul copil valoarea indemnizației s-a calculat în luna septembrie 2008 pe baza venitului până în luna anterioară nașterii copilului.Concret: perioada 06.2007 - 05.2008. În luna februarie 2010, la primărie mi s-a solicitat completarea "Adeverinței" - anexa 2 la Instrucțiuni pentru cel de-al doilea copil cu venitul inclusiv din luna nașterii primului copil. Concret: perioada 07.2007 - 06.2008.(nu am greșit la perioade)
Dat fiind faptul că în luna 06.2008 soția mea se afla în concediu de maternitate pentru primul copil, când a primit un venit mai mare decât cel din luna 06.2007, practic valoarea indemnizației calculate pentru cel de-al doilea copil ar fi mai mare.
2. Depunerea cererii pentru acordarea indemnizației: Tot de la primărie mi s-a spus că cererea pentru indemnizația de creștere a celui de-al doilea copil va trebui să o depun în luna mai 2010, cu o lună înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a primului copil.(pentru continuitatea indemnizației)
Ce trebuie făcut în acest caz?
Să depun cererea acum și probabil valoarea indemnizației calculate pentru cel de-al doilea copil va fi mai mare...........,
sau să aștept luna mai așa cum mi s-a spus, deoarece:
la calculul valorii indemnizației pentru primul copil s-a luat în considerare venitul din luna nașterii copilului (06.2008) prin dublarea venitului din luna anterioară nașterii (05.2008) și practic valoarea indemnizației nu se va modifica aproape deloc (în urma calcului meu făcut pe baza adeverinței depuse pentru primul copil valoarea indemnizației iese mai mică decât cea acordată) :-?
Mulțumesc anticipat!
Caz concret: În registrul agricol, la pagina alocată bunicului meu sunt detaliate suprafețele de teren pe care le-a avut în proprietate (locație, mărime, felul terenului). Terenul intravilan pe care și-a construit casa (care exisă și acum) este evidențiat în registru prin două suprafețe, astfel (ordinea și scrisul celor două suprafețe sunt ca în registru):
4. vatra satului / 0,15 / arabil (reprezintă grădina)
5. ---//-----//----- / 0,10 / clădiri (reprezintă curtea).
În urma emiterii titlului de proprietate pentru acest teren, suprafața reieșită din măsurători topometrice și înscrisă în titlu este de 0,30 ha, conform realității (0,12 curte și 0,18 grădină).
Nicio altă suprafață de teren evidențiată în registru nu are mărimea de 0,12 sau 0,18 și nici prin adunare nu se poate ajunge la asemenea rezultat. Mai ales că celelalte suprafețe au locații diferite în extravilan (nu vatra satului). De asemenea, suprafața de teren de 0,30 la care fac referire, nu a putut fi mărită între timp prin vânzare-cumpărare, donație, extindere, etc., din cauza vecinilor.
În momentul punerii în posesie a întregii suprafețe de teren, primăria a scăzut din suprafața totală terenul de 0,30 deținut în intravilan și nu cele două suprafețe evidențiate în registrul agricol (0,15 arabil + 0,10 clădiri = 0.25), fapt pentru care suprafața primită în extravilan este mai mică cu 0,05 ha.
Vreau să solicit primăriei să-mi specifice (conform registrului agricol și nu titlului de proprietate) suprafețele de teren pe care le dețin în intravilan. Poate face primăria acest lucru sau nu?
Mulțumesc, o zi bună!
Bună ziua. Aș dori să știu dacă primăria poate stabili pe baza datelor înscrise în registrul agricol '59 - '63 care este intravilanul și care este extravilanul cu care o persoană "a intrat în colectiv". Vreau să solicit aceasta primăriei, dar fără să-i prezint documente din care să reiasă acest lucru. În cazul meu, la fila bunicului sunt înscrise sub formă tabelară suprafețele de teren pe care le-a avut în proprietate: Ex.: pădure / 1,25 / arabil ; țarină / 0,50 / arabil; vatra satului / 0,20 / arabil ; vatra satului / 0,10 / clădiri; șosea / 0,30 / vie, s.a.m.d. Nu toate suprafețele înscrise corespund realității (au mărime mai mică), ca urmare moștenitorilor nu li s-a reconstituit întregul drept de proprietate. Cu documentele pe care le am (titlu de proprietate, partaj) vreau să combat mărimea suprafețelor înscrise eronat în registrul agricol.
Mulțumesc. O zi bună!