avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Activitate anca_ro

Activitate anca_ro

Doar ca, din cate stiu, atunci cand veti face test ADN si ii veti dovedi paternitatea, tatal va avea nu numai obligatii (de a plati pensie alimentara etc) ci si drepturi, ceea ce este si normal, de a se implica in viata copilului, de a va restrictiona alegerile in privinta lui, etc. Adica chiar daca tatal va hotara ca nu vrea sa aiba nimic de-a face cu copilul este posibil din razbunare sa nu isi dea acordul pentru scoaterea minorului din tara, sa se puna contra alegerii gradinitei etc.
Deci ori faceti testul si ii permiteti sa fie tata cu drepturi si obligatii, ori va descurcati singura.
Se poate insa un tort pe zi etc nu reprezinta vanzare ocazionala, tot va trebuie o forma legala respectiv PFA sau SRL, cu aprobari sanepid etc.
Mai exact, va trebuie un PFA cu cod CAEN 3299 Fabricarea altor produse manufacturiere.
Cu un PFA la venit real (nu la norma, caci sunt doua tipuri de impozitare diferite) nu este nevoie de contabil, iar de platit platiti statului impozit in functie de cat vindeti, iar daca afacerea merge bine si treceti peste anumite sume incasate, veti fi obligat sa platiti si la pensii si la sanatate. Dar pana sa ajungeti la acele sume nu este obligatoriu decat impozitul, care este 10% din:
Incasari minus cheltuielile facute in vederea obtinerii incasarilor.

Insa faptul ca nu va trebuie contabil autorizat nu inseamna ca nu trebuie sa tineti contabilitatea "in partida simpla", doar ca o puteti tine singur. Insa nu e foarte simplu, ori faceti un curs (recomand Absolute School) ori cumparati un tutorial (recomand un ghid de la site-ul gestiunepfa)

Cu primele cateva produse doar ca sa testati piata nu mi-as face mari probleme cu forma legala, dar daca veti vedea ca merg si se transforma intr-o afacere, trebuie sa intrati in legalitate.
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cik22

Eu inteleg si punctul dvs si al altora de vedere ca aceste mici compromisuri la care suntem obligati va ingrijoreaza ca vor urma altele mai mari, gen, ca va trebui sa inghitim orice pastila creeaza ei, testata sau netestata.

Nici eu, si cred ca nimeni, nu ar fi dorit sa se vaccineze cu un vaccin atat de nou, sau sa trebuiasca sa le fie ingradita libertatea de miscare, dar uite ca din cauza "rebelilor" care nu au acceptat sa isi ia minime masuri de siguranta respectiv sa poarte masca corect si sa respecte distantarea, acum suntem toti obligati sa facem aceste eforturi, sa ne luam aceste riscuri, ca sa salvam ce a mai ramas din economia si sistemul sanitar.

Nu ajungeam in situatia asta daca toata lumea avea bun simt de la inceput, ar fi fost muuult mai putine infectari si cei infectati ar fi putut fi tratati cum trebuie in spital, nu ar fi inundat locurile la ATI, morgile, etc. Asa ca da, toti trebuie sa lasam de la noi acum pentru ca unii au considerat ca simpla masca este o "botniță".

Masurile luate pot fi asemanate cu instalarea camerelor de luat vederi in locuri publice magazine etc, cred ca nimeni nu isi doreste in mod expres sa fie supravegheat, dar daca exista hoti si raufacatori care numai asa pot fi opriti, ce sa facem... suferim si noi din cauza lor. Dar pana la a ni se implanta cipuri sau a se face experimente pe noi, e cale lunga.

Insa la fel cum lipsa de disciplina / discernamant in a accepta sa porti o masca, a dus la situatia actuala, la fel si neacceptarea testarii / vaccinarii va duce la situatii din ce in ce mai rele. Unde ne oprim depinde de cei ca dvs care isi pun ambitia sa fie Gică contra, cu toate ca vaccinul s-a dovedit a fi unul foarte sigur, e adevarat nu foarte eficace in limitarea raspandirii, dar eficace din punct de vedere al neinundarii sistemului sanitar.

Iar mitul cu broasca este fals, se vede din ce fel de surse va culegeti informatiile pe care va bazati.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cristina I, in primul rand felicitari pentru responsabilitatea de care dati dovada ca membru de calitate al societatii!

Referitor la testele din gradinite, eu sper ca parintii/copiii vor trebui sa arate testele negative la intrarea in gradinita, altfel sigur ca foarte multi parinti doar o sa pretinda ca le-au facut. Si daca vor trebui sa le prezinte, tot se vor gasi metode de pacalit testele, care nici ele - testele - nu sunt foarte concludente. Dar decat deloc...

Sigur, ar fi fost de preferat statul sa asigure asistenta medicala impartiala sa le faca testele copiilor dar se face economie... si in plus, mai tare s-ar fi inflamat "aparatorii libertatilor noastre" pentru oribilul "act medical" la care sunt supusi micutii.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vreti sa faceti un bine societatii, doamna, luati toate masurile ca sa protejati pensionarii de acum, nu faceti promisiuni in numele copilului dvs ca atunci cand o sa fie el mare o sa ne plateasca pensiile. In ritmul asta de infectare poate nici nu mai ajungem la pensie sa profitam de amabilitatea lui.
Sunt sigura ca chiar asa v-ati si convins, ca sunteti impotriva nu din comoditate si egoism, ci din faptul ca aveti o inalta tinuta morala :)))
Normal ar fi fost sa nu fie nevoie de nicio lege sau ordin de ministru etc, ca sa facem un lucru de bun simt. Doar pentru ca ceva nu este reglementat dpdv legal, nu inseamna ca este automat acceptabil in societate.
Iar gradinita in primul rand reprezinta comunitate, nu atat "dreptul la invatamant" - ce invata acolo poate invata si acasa. Deci dvs insistati sa aveti acces la comunitate chiar daca o puneti in pericol.
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este pur si simplu vorba de egoism aici, decat sa stea cu copilul pe cap bolnav acasa, mai bine sa il trimita sa ii infecteze pe altii.
Si daca are paduchi, sau raie, tot asa ar fi ok sa ii infecteze pe altii pentru ca parintii "NU" si-au exprimat acordul sa il spele/trateze pe cel mic ?!
Mai exista si legea cu combaterea zadarnicirii bolilor deci legislatie exista in sprijinul diverselor puncte de vedere, dar hai sa nu uitam ca in afara de legi, mai exista si legile nescrise ale bunului simt.
Răspuns la discuția Urme pe beton nou turnat
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma indoiesc ca cineva va lua in serios un astfel de caz, este enervant intradevar dar nu cred ca merita efortul sa dati in judecata, ruda-vecin poate spune ca nu este pisica lui ci una care seamana. Mai conteaza si daca spatiul din curte este clar delimitat in acte sau e co-proprietate. Eu zic sa va alegeti bataliile. Daunele pe care le-ati obtine sunt neglijabile oricum, dar bataia de cap cu procesul cam mare.
14 din 18 utilizatori consideră
acest răspuns util
Practic dvs doriti ca, indiferent daca e copilul bolnav sau nu, sa vi se permita sa il trimiteti in comunitate pentru ca dvs credeti ca nu e important sa feriti alti copilasi si pe familiile lor. Daca ar fi o epidemie de ciuma sa zicem, cred ca ati gandi altfel, pur si simplu dvs nu credeti ca boala asta poate omorâ oameni, poate nu pe copii dar pe bunicii lor etc. Dar ce conteaza pt dvs e doar bunastarea dvs. Un membru al comunitatii nu are doar drepturi ci si obligatii.
Buna ziua, am o intrebare va rog, daca ma puteti sfatui.
Fiind PFA, am incheiat pe 25 mai contract cu FNUASS pt concedii si indemnizatii.
Data probabila a nasterii este 12 ian. 2022.
De la CASMB imi tot dau raspunsuri contradictorii doamnele, in principiu ca nu pot lua decat din decembrie concediul maternal, desi la data de 25 noiembrie, s-ar implini 6 luni (am calculat 130 zile lucratoare)
Din aceasta lege inteleg ca as putea lua concediul si de pe data de 25 noiembrie cum mi-as dori:
___________________________
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018 Parte integrantă din Ordin 15/2018
Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 12 ianuarie 2018, SECŢIUNEA a 3-a Stagiul de asigurare, Art. 6.

(2) În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Exemplul nr. 2 - Situaţie în care nu există 6 luni integrale de stagiu de asigurare

luna________12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrătoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 22 20 21
zile de stagiu 10 19 16 10 13 5 21 22 10 22 20 16
În acest caz se ia în considerare perioada ultimelor 6 luni anterioare producerii riscului (lunile 1-6).
Numărul total de zile lucrătoare din această perioadă este de 126 de zile, iar numărul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferenţa este de 15 zile.
În acest exemplu, pentru a completa stagiul de asigurare necesar de 126 de zile se iau în calcul 15 zile de stagiu de asigurare din lunile 7-12 (5 zile din luna 7, respectiv 10 zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de asigurare necesar pentru deschiderea drepturilor la concedii şi indemnizaţii.

______________________________

Ce sa fac in acest caz, in care legea spune una si doamnele de la CASMB spun altceva? Dansele nu imi dau email, ma suna sau imi raspund la telefon fara sa se prezinte deci nu pot dovedi raspunsurile contradictorii pe care le primesc...
Sau interpretez eu gresit legea, este diferita pentru salariati si PFA?
Multumesc!