Propun sa studiem o speta din jurisprudenta:
Prin actiunea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr.992/331 din 21.04.2008, reclamantii D P si D I, au chemat în judecata pe pârâtul B.I solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta, sa constate dreptul lor de proprietate asupra terenului arabil în suprafata de 54,08 mp. situat în intravilanul satului F. (tarla 13),avind ca vecinatati:rest proprietate reclamanti, V. G.,V. V., rest proprietate pârât si a se pronunta o hotarâre care sa tina loc de act autentic de vinzare-cumparare.
Analizind actele si materialul probatoriu existent la dosarul cauzei, instanta retine ca prin înscrisul sub semnatura privata, pârâtul în calitate de promitent vinzator, s-a obligat sa le vânda reclamantilor în calitate de promitenti- cumparatori un teren în suprafata de 54,08 mp. situat în intravilanul satului F.,T.14, P.221, pentru suma de 4.000.000 lei rol, avind ca vecini: rest proprietate reclamanti, V. G., V.V. si rest proprietate pârât.
Cu ocazia administrarii probei cu interogatoriul pârâtului B. I., a recunoscut încheierea conventiei, plata pretului si a declarat ca este de acord cu admiterea actiunii.
Din adeverinta nr.4030/18.09.2008 emisa de Primaria com. G. V., Jud.Prahova, rezulta ca pârâtul B. I. figureaza in evidentele agricole cu terenul de 54 mp. în satul F., tarlaua 14,P.221 -teren reconstituit conform titlul de proprietate nr.117719/04.03.2005.
Întrucât prin chitanta de mâna partile intentionau transmiterea unui drept real de proprietate cu privire la un imobil, naste în sarcina lor o obligatie de a face, constînd în incheierea în viitor a contractului în forma autentica, aceasta obligatie este susceptibila de executare silita prin pronuntarea de catre instanta a unei hotarîri care sa tina loc de act autentic de vinzare-cumparare.
Aceasta posibilitate intemeiata pe disp.art. 1073-1077 cod civil vizeaza suplinirea consimtamîntului partilor la încheierea actului in forma autentica si presupune prin ipoteza un antecontract valabil încheiat în care clauzele contractuale,au fost respectate(plata pretului), conditii care sunt indeplinite in speta dedusa judecatii.
De asemenea, potrivit art.969 cod civil conventiile legal facute,au putere de lege între partile contractante si potrivit art. 970 cod civil, ele trebuie executate cu buna- credinta si obliga la toate urmarile pe care echitatea, obiceiul sau.legea le da obligatiei dupa natura sa.
În consecinta, în raport de considerentele aratate în cele ce preced, constatind ca pârâtii nu s-au prezentat la notariat in vederea încheierii contractului de vînzare-cumparare in forma autentica,instanta urmeaza sa admita actiunea si sa constate ca între reclamanti si pârât a intervenit vinzarea-cumpararea imobilului-teren in suprafata de 54 mp. situat in intravilanul comunei G. V., satul F.,T.14,P.221,Jud.Prahova, categoria de folosinta arabil, astfel cum a fost identificat prin raportul de expertiza topo.
* judecator liliana aspasia negotei
* proprietate privată
poate fi gasita la link-ul de mai jos
[ link extern ]
personal nu am gasit nicio speta in care vanzatorul sa ceara anularea chitantei de mana pentru "pret mic", dar puteti incerca oricand actiunea este imperscriptibila.:thumbup: