Asa este. Multumesc mult de sfat. Le voi spune colegelor sa fie ”mai darnice” . O zi minunata sa aveti.
Buna ziua. Am o colega care a dat in judecata institutia la care lecrez pe motiv ca nu i-a fost calculata bine vechimea si nu a primit gradatia buna.
Persoana, anterior angajarii la institutia in care lucrez (2019), a avut un contract de munca cu timp partial (2 ore). De la Resurse Umane i-a calculat o jumatate de norma (colegele considerand ca nu e drept, pentru 2 ore de munca sa i se calculeze 8 ore). La momentul incadrarii, angajata nu a contestat nimic si a semnat toate actele chiar si comunicarea Deciziilor de incadrare. Atunci cand ne-a sesizat ca nu e corect calculata vechimea si i-am facut corectia de vechime (fara a putea plati retroactiv diferenta salariala) ne da in judecata prin care solicita plata retroactiva a diferentelor salariale (inclusiv sporul de vechime) si acordarea de zile de concediu conform vechimii.
Intrebarea mea este: se poate invoca prescriptia pentru actiune, fiind mai mult de 3 ani de cand s-a nascut dreptul la actiune.?
Buna seara.
Sunt nascuta in februarie 1978 ( am 37 ani), am 18,5 ani lucrati si am certificat de handicap pentru o malformatie congenitala renala grava.
Am 2 facultati, dar in timpul studiilor am lucrat (cam de la 18 ani).
In toti acesti ani am desfasurat munca in conditii normale de lucru, deci nu am spor de grupa sau conditii speciale.
Intrebarea mea ar fi: cum as putea face sa ma pensionez? Va multumesc din suflet de ajutor!
Va multumesc din suflet tuturor pentru timpul acordat intrebarii mele.
Va multumesc de raspuns. Intrebarea care o am, nu mi se anuleaza certificatul de handicap daca realizez mai multe venituri si atunci sa trebuiasca sa platesc impozit?
Va multumesc, o zi minunata!
buna ziua ziua.
Sunt o persoana cu handicap accentuat. Fiul meu are si el certificat de handicap. Singurele venituri ale mele sunt dintr-un contract de munca cu timp normal de munca ( 8 ore/zi). Nu sunt asistent personal.
As dori sa stiu daca pot fi asociat unic intr-un SRL, fara sa imi fie afectate drepturile de persoana cu handicap. Am citit Legea 448/2006 si nu era ceva specificat.
Ma ajutati cu ceva informatii?
Va multumesc din suflet!
Va multumesc mult de raspuns!
Buna ziua.
In noiembrie anul acesta revin la serviciu, dupa concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. Am doua intrebari, avand in vedere ca nu am apucat sa ma informez "la zi" cu privire la legislatia actuala.
1. La revenirea in serviciu se pastreaza acelasi salar, indiferent de eventualele modificari ale valorilor salariale? ( lucrez in institutie publica).
2. Persoanele cu handicap, pot beneficia de reducerea programului de lucru, fara afectarea drepturilor salariale?
Va multumesc de timpul acordat.
Buna seara.
Sotul meu este absolvent al Facultatii de Inginerie, specializarea Electromecanica din 1996. Dupa terminarea facultatii, a facut master si doctorat.
Dupa terminarea facultatii a lucrat ca programator sau inginer software la diferite firme private. Intrebarea mea este: este scutit de impozit ( conform M.Oficial 575/2013) avand in vedere ca e absolvent al Electromecanica, dar in foaia matricola se observa cursuri de programare si informatica in fiecare an, iar el a lucrat de 17 ani doar ca programator software?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va multumesc anticipat de timpul acordat mie.
Buna ziua.
inca nu sunt lamurita daca angajatorul are dreptul sa imi incheie CIM-ul in al doile an de concediu pentru cresterea copilului, avand in vedere ca in acest al doilea an e contractul suspendat?
daca DA sau nu...imi puteti mentiona legile?
va multumesc