avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Activitate user43

Activitate user43

Ce costuri implica obtinerea unui certificat de calitate de mostenitor?
raluk0207 a scris:

Obțineți de la notar un certificat de calitate de moștenitor.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in reglementarea urmatoarei situatii:
Dupa decesul sotului meu, am dorit sa fac succesiune pentru un autoturism personal. Succesiunea mi s-a refuzat deoarece s-a pierdut cartea de identitate a autoturismului si m-am prezentat doar cu talonul masinii + celelalte acte necesare conform legii.
Notarul solicita sa aduc un duplicat al cartii de identitate si mi s-a spus sa solicit acest lucru la fisc sau rar.
Cele 2 institutii RAR respectiv Fisc, refuza sa imi dea duplicat, fara a avea succesiunea facuta si implicit drept de proprietate asupra masinii.
Ce se poate face in acest caz in care fiecare institutie refuza sa ma ajute.
Cum pot deveni proprietar al masinii, doresc sa o inmatriculez pe numele meu.
Masina a fost inscrisa si la fisc si la politie din 2010.
Va multumesc
In compania noastra toti angajatii primesc teoretic acelasi numar de tichete de masa, cate unul ptr fiecare zi lucratoare.Spun teoretic ptr ca mai apar diferentieri datorita concediilor de odihna sau medicale.Alte diferentieri nu sunt, toata lumea prestand acelasi fel de munca.

Introducerea listei cu Sanctiuni pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu in care sanctiunea aplicata consta doar in retinerea unui numar variat de tichete de masa starneste suspiciune asupra legalitatii acestei proceduri deoarece nu se primeste nici o comunicare in scris privind sanctiunea primita.

Totul este verbal, iar lista cu tipul greselilor comise si numarul de bonuri de masa care se retin cu titlu de sanctiune este pur si simplu anonima, fara antet, semnatura conducerii , stampila.

Va rog, daca se poate, sa precizati daca exista vreo indicatie in legislatia actuala privind legalitatea retinerii tichetelor de masa cu titlu de sanctiune ptr neindeplinirea atributiilor de serviciu
.

Va multumesc ptr raspunsurile si indrumarile dvs !
Buna ziua,

Compania la care lucrez a introdus o procedura de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.

S-a intocmit o lista de greseli cu indicarea ptr fiecare greseala a numarului de bonuri retinute : de exemplu -esti prins vorbind la telefon, ti se retin 2 bonuri.

Aceasta lista nu este semnata de nici un sef, nu are stampila sau antetul companiei.Lista este semnata de catre toti angajatii de la punctul de lucru respectiv- de frica , bineinteles, ca sa nu fie concediati.

Procedura de investigare a incidentului este foarte simpla: cel prins cu greseala este chemat la sef unde scrie o nota explicativa, de obicei prin dictare, in care angajatul in mod obligatoriu recunoaste fapta si semneaza.

Daca greseala nu este stipulata in lista, atunci este asimilata cu o alta greseala si tot se retin bonuri.

Nu se intocmeste un proces verbal de catre o comisie ptr investigarea incidentului, nu exista comisie de ancheta .

Important este faptul ca angajatul penalizat in acest mod nu primeste nici un fel de dovada scrisa din partea companiei privind sanctiunea si cate bonuri se retin.Totul este verbal. Cand primesti bonurile ti se dau mai putine si atat.

Nu poti face contestatie impotriva sanctionarii !
Angajatul nu are voie sa se adreseze in scris organului ierarhic superior din companie absolut ptr nici un fel de problema, in caz contrar este sanctionat cu 5-10 bonuri.

Intrebari

1 Este legala retinerea bonurilor de masa ca modalitate de sanctionare?
2 Unde se poate adresa angajatul ptr a contesta sau reclama abuzurile de la locul de munca ?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei probleme.

Sunt salariat si lunar mi se retine 1/3 din salariu ptr o executare silita.

Luna trecuta am avut 12 zile concediu medical si 8 zile muncite normal.

Intrebare

As vrea sa stiu daca in aceasta luna se retine ptr executor 1/3 din venitul obtinut prin plata concediului medical.
Si atunci art 780 Cod pr.civ cand se aplica?

Daca intotdeauna se aplica art 787 C pr civ, ce rost mai are art 780 C pr civ ?

Nu pot sa cred ca a fost introdus acest !fara a exista posibilitate de aplicare, pana la urma totul depinde de angajator, daca vrea sa sustina salariatul in fata executorului !
Din pacate angajatorii refuza sa-si sustina salariatii cand e vorba de executor.
Iata ce spune Art 780 din Noul Cod de Procedura civila, referitor la problema pe care am ridicat-o
Art. 780 Noul Cod de Procedură Civilă Obiectul popririi Poprirea Urmărirea mobiliară

(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.

Articolul invocat nu face nici o distinctie intre plata drepturilor salariale si incasarea drepturilor salariale , asa cum pretinde banca.

ROG moderatorii,consultantii cu competenta juridica sa ma ajute in interpretarea acestui articol de lege.Multumesc foarte mult
Sunt pensionar si am fost executat silit ptr un credit de nevoi personale.

Executorul nu a transmis adresa de instituire a popririi catre Casa de pensii, insa a transmis adresa la banca ptr blocarea contului curent in care mi se livraeaza pensia de catre Casa de pensii.
Banca mi-a oprit imediat o treime din pensie ptr a fi transmisa la executor.

Conform Noului Cod de procedura civila, Art 780, art 5 pct c nu se supun executarii silite prin poprire veniturile salariale, pensii viitoare mai devreme de 3 luni de la data instituirii popririi.

Am facut solicitare catre banca sa imi acorde termenul de 3 luni si dupa aceea sa-mi retina din pensie ptr executor..Mi s-a respins solicitarea, pe motivul ca articolul invocat se refera doar la plata de catre angajator si nu la incasarea drepturilor salariale.
Iata raspunsul
Am primit solicitarea dumneavoastra si doresc sa va informez ca Articolul mentionat in aceasta, face referire la plata drepturilor salariale de catre societati/ angajatori, nu la incasarea drepturilor salariale.
Astfel, in calitate de persoana fizica, aveti dreptul legal, tinand cont de poprirea de pe cont, sa retrageti lunar o treime din pensie.

INTREBARE

Este corect sa fac contestatie in justitie ptr nerespectarea de catre banca a Art 780, art 5 pct c privind retinerea baneasca din pensie imediat dupa instituirea poprii /
sunt in calitatea de posibil angajat, nu angajator.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat oferit