Tatal meu a beneficiat de reducere taxe/impozite ca persoana cu handicap. A platit integral datoriile pe 2022 la data de 10.01.2022. Ulterior a decedat. Am primit o comunicare, pe numele decedatului, pentru plati diferenta, calculate pe 2022 dupa deces. Este corect, din moment ce a achitat integral pe tot anul? Care este baza legala in speta pe care s-a bazat autoritatea locala?
Pensionarii cu pensii > 1000 lei, care platesc impozit pentru suma ce depaseste aceasta valoare , pot opta pentru redirectionare 2% din impozitul retinut pt. un ONG?Multumesc, M. Iancu
Detin un autoturism achizitionat in 2010 de la o persoana care a inmatriculat-o in 2008 in Romania, ca prima inmatriculare.
Am fost citat la tribunal in vederea judecarii cererii prefectului care solicita radierea din circulatie deoarece taxa de prima inmatriculare nu s-a regasit in trezorerie, pe motiv ca chitanta prezentata de primul proprietar din Romania este falsa.
Intrebarea este daca este indreptatita institutia prefectului sa ma priveze de folosinta bunului pe care l-am cumparat cu buna credinta si la inmatriculare pe numele meu nu mi s-a precizat nimic. Cum pot sa rezolv aceasta problema , eu nefiind vinovat cu nimic.
Cum poate fi scos din evidenta contabila un autovehicul cu dauna totala(accident) daca valoarea despagubirii este mai mica decat valoarea din evidenta la data accidentului? Care sunt pasii de urmat si ce presupune acest lucru?
Multumesc pentru raspuns! nu o sa fie asa usor....MI
Sunt pensionar militar si la data de 01.01.2010, ca urmare a Legii nr.329/2009, cap. IV, am optat pentru suspendarea platii pensiei in favoarea serviciului.
In urma recalcularii pensiei suma cuvenita se situeaza sub limita salariului mediu pe economie utilizat la fundamentarea Bugetului pe anul 2011, stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr.287/2010, cap. III, art. 15 la valoarea de 2022 lei.
Am solicitat in baza prevederilor urmatoarelor acte normative:
-Legea nr. 329/2009, art 17 si art. 19, pct 2;
-Legea nr.263/2010, art. 118, al.1, lit. a) si art. 119 reluarea platii pensiei in cuantumul stabilit de casa MApN, avand in vedere si prevederile Legii 119/2010 care la art. 2 consacra pensiile militare ca pensii pentru limita de varsta.
Mentionez ca eu nu am solicitat recalcularea si nici nu intentionez sa o fac pana la judecarea pe fond a suspendarii/ anularii HG 735/ 2010. Oricum adeverinta de venituri primita este pur si simplu hilara , nefiid precizate veniturile din 95 de luni!!
Intrebarea este: sunt indreptatit sa primesc cumulat noul cuantum al pensiei? Daca se poate argumentare.
Multumesc mult,
MI
Dupa restructurarea institutiei, prin comasare cu alte doua institutii, in care am ocupat un post de director avand salariul de functie de 2000 lei , am fost incadrat pe un post de executie corespunzator pregatirii cu salariu de functie de 1500 lei . Este corecta aplicarea art. 4 din OG 1/2009, care prevede:
"Art. 4
(1) Persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile si autoritatile publice care sunt supuse restructurarii vor fi trecute pe un post vacant in cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit legii.
(2) In cazul in care postul vacant este inferior postului aferent functiei de executie a persoanei care a ocupat functia de conducere, postul vacant va fi transformat la acel nivel.
(3) In situatia in care in cadrul structurii organizatorice, aprobata potrivit legii, nu exista un post vacant, se transforma postul propriu al persoanei care a ocupat functia de conducere, la nivelul functiei de executie avute de aceasta. "?
Concret la reincadrare salariul de functie trebuia sa fie 1500 lei sau 2000 lei?
Va multumesc, Cu stima,
Marin
Pensie pt. limita de varsta, scuze!
Pe Decizie scrie "Pensie militara de stat"
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti interpretarea Dvs. privind art . 118 (cumul)/ Lg.236/2010 si art.55, avand in vedere :
- sunt pensionar militar si eu am suspendat plata pensiei;
- lucrez in institutie publica imediat dupa trecerea in rezerva (31.10.2008);
-am iesit la 50 ani , data de iesire pe varsta standard , cf. tabel, este noiembrie2013;
- am ,cf. Decizie de pensie 3 ani, 10 luni, conditii speciale (100%), 18 ani (50 %) si 3 ani 5luni cond. deosebite (25 %);
- cum opereaza cap. IV/Lg.329/2009 in raport cu noua lege, art.118
si, in final, credeti ca pot spera la cumul? la stat sau numai la privat?
Sper ca v-am creat imaginea clara pt a putea formula un raspuns.
Astept confirmarea Dvs. , va multumesc,
Cu stima , M Iancu