Intrebare
Este legal ca o persoana declarata cu handicap grav permanent nerevizuibil, cod boala F01; F03 (dementa), cu asistent personal, in calitate de parata, sa fie reprezentata intr-un proces civil de revendicare imobiliara de catre avocat fara a fi pusa sub interdictie pe cale civila sau penala, si fara a avea tutore? Avocata persoanei cu handicap sus mentionata a sustinut la toate nivelurile: fond, apel si recurs la apel, ca ea o reprezinta neprezentand instantei nici un document de tutore. Procesul a fost pierdut definitiv la recurs de catre apelanti, situatia prezentata mai sus poate face obiectul unei revizuri exceptionale a procesului?
Detin un apartament in centrul istoric al capitalei. Proprietarii a doua apartamente de la acelasi eta, care nu sunt locuite, au adunat munti de gunoaie. Acestea sunt depozitate si in holul comun si pe terasa coproprietate.Focar de gandaci si de infectie, loc unde se pare, dupa mirosul exhalat, ca exista si cadavre de animale
( sobolani?). Proprietarii refuza sa le evacueze de bunavoie. Presedintele asociatiei de locatari este total indiferent. Cum ar trebui sa procedez?
Fata de ultimele dvs aprecieri, caracterizari si experiente personale pedagogice, va pot interpreta situatia in felul urmator:
1/ Vi se pare greu de rezolvat pentruca nu averi experienta democratica de a cunoste si de a aplica legea. Ne complacem in mocirla si confuzie.Fapt ce conduce la lipsa de eficienta si de capacitate de a decide pe plan institutional-social.
2/Si daca a dolescentul ar fi psihotic ( ceeace e ff. putin probabil, conform chiar afirmatiei dvs ca acesta este f. inteligent) schimbarea de unitate scolara nu este o solutie. Este o agravare.
3/ Cei care au sugerat pe forum intelectul liminar nu pot dovedi acest diagnostic comportamental (macar). O examinare corecta de QI ar putea diagnostica nivelul de inteligenta. Si ar transa retardul sau nivelul mediu, chiar cel ridicat de inteligenta. Raul este cu atat mai mare cu cat persoana care il face este mei inteligenta: Stalin , Lenin, Hitler....
4/ Asa cum descrieti,familia ca fiind o ,,familie banoasa'', face parte din de ceeace se petrece in aceasta epoca. Parintii avuti ( peste noapte si needucati) ,, educa'' progeniturile lor in a deveni la fel ca ei. Adica ANTISOCIALI.
5/ Nu puteti anticipa politistilor ca acest adolescent va ucide pe cineva. Acest lucru nu poate fi estimat de catre nimeni. Dar, pe baza faptelor anterior dovedite cu probe, se poate demonstra la IML si in instanta, ca subiectul are un comportament violent, ca nu discerne intre bine si rau, ( psihopat antisocial) ca a cauzat altora leziuni si suferinte( fara sa regrete), ca nu s-a integrat social, ca a negat autoritatea scolii, politiei, etc.. si ca prin amenintarile pe care le aduce in public, cu martori educatorilor si colegilor, provoaca prejudicii grave celor din jur, incalcand legea juridica si etica sociala.
6/Privitor la procesele penale: nu ma pricep. Se pricep procurorii. Intrebati-i pe ei si nu mai cautati pe forumuri raspunsuri in zona infractionala. Daca era in Franta , sau America, adolescentul in cauza era probabil in penitenciar. Cu consiliere psihologica si tratament psihiatric, bineinteles.
Dr MD.
PS. Consider subiectul inchis. A bon entandeur salut!
LEGEA Nr. 287/2009*)
privind Codul civil
CAPITOLUL II Tutela minorului
SECȚIUNEA 1
Deschiderea tutelei Cazurile de instituire
Art. 110. - Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinți sunt, după caz, decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție judecătorească, dispăruți ori declarați judecătorește morți, precum și în cazul în care, la încetarea adopției, instanța hotărăște că este în interesul minorului instituirea unei tutele. Persoanele obligate să înștiințeze instanța de tutelă
Art. 111. - Au obligația ca, de îndată ce află de existența unui minor lipsit de îngrijire părintească în cazurile prevăzute la art. 110, să înștiințeze instanța de tutelă:
a) persoanele apropiate minorului, precum și administratorii și locatarii casei în care locuiește minorul;
b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morții unei persoane, precum și notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instanțele judecătorești, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești;
d) organele administrației publice locale, instituțiile de ocrotire, precum și orice altă persoană.
Legea 487/2002 reactualizata
Art. 5
k) prin discernamant se intelege componenta capacitatii psihice, care se refera la o fapta anume si din care decurge posibilitatea persoanei respective de a aprecia continutul si consecintele acestei fapte;
l) prin periculozitate sociala se intelege atributul unei stari psihice sau al unui comportament ce implica riscul unei vatamari fizice pentru sine ori pentru ale persoane sau al unor distrugeri de bunuri materiale importante;
p) prin internare nevoluntara se intelege internarea impotriva vointei sau fara consimtamantul pacientului;
Capitolul V - Internarea intr-o unitate de psihiatrie
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara
Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.
Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.
Dr. Mircea Dragan ; consultati legislatia indicata
Utilizati Legea Sanatatii Mintale si normele ei de aplicare. Efectuati cu ajutorul psihiatrilor de copii o spitalizare nevoluntara. Evaluati copilul si eventual mama ( cu probe ) la IML. Stabiliti discernamnatul celor doi si gradul de periculozitate sociala. Efectuati o actiune de punere sub interdictie a minorului cu obligativitate la tratament si desemnati un tutore, altul decat mama, daca aceasta se dovedeste a fi incapabila.
Dr. Mircea Dragan, Psihiatru
Pot introduce ca expert observator o ,,persoana fizica'', inginer pensionar, autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului , Inspectoratul de Stat in Constructii, Autorizatie nr:....cu domeniul de activitate: Consolidare si restaurare monumente istorice, constructii civile si industriale categoria de importanta B, etc....care nu este inregistrat fiscal ca PFA ? Este legal sa pot face contract cu el si cum, daca nu este inregistrat fiscal ca PFA si nici nu este pe lista de experti la tribunal? Cum pot deduce prin executare silita ulterioara daca castig in instanta, de la parat, cheltuielile pe care le-am efectuat cu acesta ?
Am cu un vecin un litigiu. A cumparat in 1980 o parte a casei proprietatea bunicii si a mamei, astazi eu sunt mostenitor pentru restul nevandut. S-au facut atunci acte pe 310 m.p. teren , care s-au nationalizat. Terenul nostru privat a ramas in indiviziune cu terenul luat de stat, la care vecinul a fost chirias, pana a fost improprietarit cu legea 18. In 1984-1985 fara acordul proprietarilor a construit pe o latura, un gard cu fundatie de beton si plasa si pe o alta latura un zid despartitor din caramida la care a adaugat inspre partea sa de teren constructii platforme din beton si teava ce au servit drept crescatorie de gaini. A obstruat scrugerea apei pluviale a condominiumului asa cum fusesera ele odata cu pantele dinspre noi spre partea cumparata de el. Cand ploua apa se aduna , nu are unde sa se scurga si se infiltreaza in fundatia comuna a imobilului. A cerut in instanta in 2004 iesirea din indiviziune pe care judecatoreasca. Raportul de expertiza a aratat faptul ca el detine prin constructiile efectuate mai mult teren decat i se cuvine.Am intabulat primul proprietatea mea mostenita; el ulterior.Constructiile aflate in spatele zidului de caramida nu se mentioneaza in intabularea sa, neexistand documente de autorizare; nici faptul ca gardul si zidul sunt construite pe perenul meu.Am incercat executare silita. El s-a opus in instanta, impedimentul fiind zidul si cotetele de beton. Am deschis proces de revendicare imobiliara, si de demolare pe cheltuiala mea cu executare silita ulterioara a gardului si a zidului de caramida cu cotete.Expertiza topo mi-a dat dreptate aratand faptul ca a acaparat o suprafata de teren la gard si alta pe latura unde se afla zidul cu cotetele.Exertiza in constructii platita de mine a trenat un an. Expertul a dat o prima expertiza jumatate gresita nementionand acele constructii de partea cealalta a zidului, si faptul ca scurgerea apelor de ploaie a fost astupata. Ca zidul casei a fost deteriorat pe latura pe care eu sunt proprietar si pe care el a construit zid si cotet. Am cerut o refacere de expertiza. Expertul a amanat 3 termene nemotivat. Cand a venit nu a mers la fata locului sa revada cele doua proprietati si a dat aceleasi solutii evident gresite, in favoarea paratului. Recent paratul a mai edificat in zona de litigiu a gardului si o sera cu piloni metalici sudati si pusi in beton, cu fundatie, fara autorizatie. Va intreb: ce ar fi mai bine sa cer prin avocat? O refacere de expertiza, o expertiza extrajudiara asa cum ma sfatuieste avocatul meu irascibil, sau o contraexpertiza? Ce argumente noi sa aduc? Fotografii?
Tatal meu a semnat in 1995 un Titlu de proprietate pe un teren arabil extravilan de 1300 mp.. acasa a vazut ca suprafata corespundea cu actul lui de vinzare cumparare ramas de la Bunicu dar nu si vecinii... mai exact in locul unui teren gradina de zarzavat de cca 40 x 30, primaria ii da un loc de 4 x 320 ceea ce este mai degraba un drum de acces.
A folosit toate caile de atac in tribunal dar Primaria a cistigat de fiecare data acum a primit hotarirea definitiva si irevocabila, are vreo sansa sa cistige la CEDO??
daca sunt inperioada de preaviz si vreau sa ma angajez in alta parte cum pot sa inchei colaborarea cu prima firma fara sa deconspir intentia mea?
Perioada de preaviz la concediere, angajatorul mi-a comunicat verbal ca pot sta acasa fara sa lucrez acea jumatate de norma, de altfel cind m-am prezentat cu un concediu medical nu am fost primita in curtea intreprinderii... cum pot face sa aflu date despre situatia mea actuala