Buna ziua si <La multi ani >mai intai.Am vazut intr-a emisiune din decembrie anu trecut cum ca pana in anu 2001 nu s-a luat in calcul la pensie acea depasire de salariu care provenea din <acordul global>.Din ce am inteles cei care au beneficiat de depasiri de salariu in urma acordului au avut de pierdut la pensie pentru ca lor li s-a luat cotizarea la pensie din total brut dar cei de la casa de pensii au calculat numai la valoarea salariului tarifar cand a venit vremea calcularii pensiei.Pentru recalculare,spunea la tv,trebuie scoasa adeverinta cu veniturile ,pana in 2001,mers cu adeverita la casa de pensii si apoi daca casa refuza recalculare mers la judecatorie.Au mai spus atunci la tv ca judecatorii au primit de la CSM o decizie cum ca ar trebui ca toti cei care sant in aceasta situatie sa primeasca un aviz pozitiv de la instanta de judecata cu care trebuie sa mearga la casa de pensii pentru recalculare pensie.Nu ca nu as avea incredere in ce s-a prezentat la tv atunci dar inca o opinie avizata cred ca ar prinde bine,adica mai concret ar trebui sa urmez ce s-a discutat la tv,pentru ca daca ar fi asa as avea ceva de castigat la valoarea pensiei.Va multumesc dinainte pentru raspuns.
Am si eu o intrebare legata de pensia de urmas.O vecina i-a murit sotu in accident de munca si a ramas cu 2 copii minori.Sotu avea un salariu de 1100 ron.I s-a calculat pensia de urams in valoare de 350 ron pentru fiecare copil.Un copil a depasit 18 ani si nu mai primeste pensie.Intreabrea este : i se mareste pensia celuilat copil?
Aveti dreptate cu ce ati spus.Dar eu m-am referit la faptul ca cei care au lucrat in manipulare si gestionare de explozibil beneficeaza de un spor calculul pensie.
Am lucrat in conditii speciale de munca<in subteran>timp de 24 ani ,din care timp de 17 ani am lucrat ca artificier si gestionar materii explozive.Am o nelamurire privind anii lucrati cu materiale explozive cum ca s-ar acorda ceva suplimentar la calculul pensiei datorat acestui fapt ca am lucrat cu materiale explozive.Va multumesc.
Am si eu o nelamurire cu privire la indexarea pensiilor hotarata azi de guvern.Am iesit la pensie in iulie 2012 avand realizate 2.44puncte,adica 1770 lei.Mentionez ca am lucrat 25 ani in gr1,sau mai exact in minerit subteran.In ordonanta se spune ca celor in cazul meu li se va aplica si un indice de corectie de 43% din castigul salarial mediu brut realizat in anu precedent si valoarea unui punct de pensie la acea data.Intrebarea care o am ar fi urmatoarea:pe mine ma afecteaza cumva aceasta indexare?Va multumesc anticipat!