avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate JULY77

Activitate JULY77

Declararea pierderii s-a făcut la SPCLEP-ul unde a solicitat eliberarea unui nou act de identitate, care s-a și produs pe acest motiv ,,Pierdut CI”, iar în fața organelor de poliție s-a legitimat cu cel declarat pierdut.În urma verificărilor făcute de către agentul de poliție prin stație, s-a constatat că exista un alt act de identitate eliberat ulterior celui prezentat. Atunci cetățeanul legitimat își aduce aminte brusc că îl are și pe cel valabil asupra lui, și-l prezintă agentului de poliție...Binențeles că individul are și puțină cultură juridică și declară că l-a găsit pe cel pierdut cu doar 4-5 ore (nu mai mult de 48 ore) în urmă și nu a avut timp să-l predea la SPCLEP...Cum nu se poate proba că urmărește un viciu de procedură în completarea procesului-verbal de constatare a contavenției ce sancțiuni îi pot fi aplicate doar pentru că s-a legitimat cu un act nul?
Ce sancțiuni se pot aplica unei persoane ce se legitimează (în mod voit) ,în fața organelor abilitate, cu un act de identitate nul( există deja un alt act de identitate eliberat ulterior declarării pierderii)?
Răspuns la discuția Decret Lege nr.61/07.02.1990
V mulțumesc!
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați și pe mine într-o problemă: un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate, încheiat conform prevederilor Decretului Lege 61/1990, dar fără proces-verbal de predare-primire sau încheiere de autentificare, este un act valabil în condițiile legii ? Mulțumesc!
Eu nu mă pricep la aceste chestiuni dar, faptul că a recunoscut fapta pe acest forum mă duce cu gândul că a făcut asta şi faţă de alte persoane care pot depune mărturie şi, dacă victima se constituie parte civilă nu poate să-l uşureze şi de nişte bani? Nu de alta, dar...,,virilitatea" se plăteşte!#-o
H.G. nr. 1375/2006
[ link extern ]
Refuzul eliberării unie dovezi este un abuz săvârşit de funcţionarul de la ghişeu. Această dovadă este o anexă din lege ,nu editată de un binevoitor şi nu suntem noi funcţionarii în măsură să stabilim dacă vă foloseşte realmente sau nu!
Faptul că aţi fost sfătuită să declaraţi pierderea AI pentru a vă putea folosi de el până la eliberarea celui nou este doar o dovadă de lipsă de profesionalism. Noi suntem angajaţi să punem cetăţenii în legalitate nu să-i îndemnăm să încalce legea!Dacă vrem să ajutăm cetăţenii, ne facem treaba la timp şi cu răspundere ca totul să se rezolve cât mai repede , nu aruncăm pisica moartă în curtea altuia... Cererea de eliberare a AI ,după cum aţi văzut, este o declaraţie pe proprie răspundere şi, dacă sunteţi depistată că aţi folosit AI şi nu l-aţi depus la ghişeu în cel mult 48h de la folosirea lui, conform Codului Penal săvârşiţi o infracţiune.Credeţi-mă că, la cât suntem noi românii de norocoşi şi datorită minunatului nostru sistem, astea ies la iveală ca un cucui în frunte!
Noi suntem majoritatea angajatele Administraţiei Locale şi nu am uitat cum este să stai la rânduri şi să te paseze de la un ghişeu la altul X-( deci, ne mişcăm ,,mai cu talent" :D!Chiar dacă ne aflăm la 45 km de centrul de producţie şi lucrăm după planificare, tot ne încadrăm în maxim 5 zile( calendaristice) dacă nu sunt cazuri speciale. Dar nu facem ilegalităţi şi nici nu învăţăm cetăţenii să facă!
Nu cunosc volumul de muncă la SPCLEP-ul unde aţi depus dumneavoastră documentele şi nu vreau să vorbesc în necunoştinţă de cauză,poate restructurările de personal au îngreunat situaţia şi au mărit astfel timpul de soluţionare a cererilor, dar drepturile cetăţenilor şi obligaţiile nu s-au restructurat! O dovadă trebuia să primiţi dacă o solicitaţi.
Acum, vă rog să ne înţelegeţi şi pe noi că suntem tot oameni,muncim cu publicul 8h din 8h .Nu-i pasă nimănui dacă ne este foame,ne doare ceva(nu-ţi mai poţi permite ,,luxul" să fi bolnav căci rămâi fără serviciu) , că şi noi avem de hrănit şi trimis la şcoală copii şi de plătit rate cu 75% dintr-un salariu pe care-l dorim guvernanţilor noştri (salariile nesimţite nu la noi vin!) , la un moment dat ajungi să #-o #-o #-o
În momentul depunerii la ghişeu a cererii pentru eliberarea actului de identitate solicitaţi o ,,Dovadă" care certifică sub semnătura şefului de serviciu şi a ştampilei unităţii că aveţi A.I. depus la SPCLEP-ul respectiv. Nu puteţi face foarte multe cu ea -aveţi cu ce vă legitima când este necesar şi poate aveţi noroc să ridicaţi şi bani de la oficiile poştale(nu cunosc regulamentul O.P.) dar garantat scăpaţi de o amendă în trafic...:)
După cum am mai spus, Anexa 14 este o modalitate legală de a vă soluţiona cererea de eliberare CI.
Referitor la depunerea la ghişeu a actului de identitate în momentul eliberării celui nou este ceva ce nu o să se întâmple din mai multe motive( pe care poate să vi le enumere orice lucrător de evidenţă fără să divulge secrete de serviciu) şi asta este partea din lege care nu poate fi interpretată!:D
Pierderea CI nu uşurează şi nici nu îngreunează procedura de eliberare a CI şi CA deci nu văd rostul pentru care vi s-a sugerat declararea pierderii! Asta dacă nu era vorba de cartea de alegător doar, deoarece trebuie justificată lipsa ei. În cazul pierderii BI ( cel cu file,în caz că vă obosesc cu prescurtări din domeniul de activitate ;) ) este adevărat că durează un pic mai mult datorită unor proceduri pe care nu pot să le menţionez.
Actele normative în baza cărora funcţionează un SPCLEP şi se soluţionează cererile le găsiţi pe site-ul DEPABD la ,, Baza legală" pe prima pagină. Pentru a ne cunoaşte drepturile e necesară o lectură a tuturor acestor acte normative!
Cred că vă refereaţi la tipul de poliţist ca cel din formaţiunea noastră care, după ce a tunat şi fulgerat împotriva primarului că-i pune şef un CIVIL (mare tupeu!), că-i trimite pe cap colegi din afara sistemului (alţi incompetenţi...după părerea preainstruitului lucrător de evidenţă poliţist) să-i strice ploile şi să-i invadeze spaţiul pe care-l considera proprietate personală, ne-a primit cu braţele deschise şi ne-a spus că acolo noi am fost trimise să facem arhiva (pe ultimii 3 ani#-o:(() şi să nu ne băgăm nasul la ghişeu decât dacă ne dă ,,organul" voie ( atunci când nu avea chef de muncă,trebuia să mai bârfească pe cineva în timpul programului sau avea de făcut cumpărături=D>)!
Instruirea nu ne-am făcut-o cu ajutorul poliţistului detaşat din formaţiunea noastră,ba mai mult, ne învăţa prostii şi apoi suna la Direcţie să spună ce persoane fără caracter, proaste şi incompetente trebuie să suporte! Ne râdea în faţă că ,, nu ar sta la serviciu pe 4 milioane..." cu cât am început noi dar, când a văzut că ne-au făcut funcţionari publici şi am primit nişte sporuri, bani de ţinută şi normă de hrană ( şi tot nu ajungeam la jumătatea venitului ,,onorabilului" stâlp al evidenţei) a bătut de nenumărate ori calea primăriei( acum era bună instituţia asta!!! ) să primească şi de acolo tot ce mai putea că doar, ce mai conta că denigrase pe toate drumurile instituţia şi primarul fără pic de ruşine... banii erau buni! ªi acum când a văzut că rămâne singură să facă toată treaba , după ce se învăţase cu slugi, nu-i convine!Să se descurce cum se descurca şi până să ne angajeje pe noi iar dacă nu face faţă, să-i cheme pe iubiţii noştri guvernanţi sau pe secretarii de stat care dormitează pe banii noştri!
Nu vreau să fiu înţeleasă greşit , am întâlnit în tot acest timp şi oameni deosebiţi din rândurile poliţistilor detaşaţi, oameni care ne-au ajutat necondiţionat şi cărora le-am mulţumit cu fiecare ocazie ivită,adevăraţi specialişti în domeniu dar ei nu au nevoie de compasiunea noastră căci au ştiut să se facă apreciaţi de către organele administraţiei publice locale şi la care nu or să renunţe pentru că nu au ce să le reproşeze. Sunt poliţisti care nu au uitat jurământul militar şi că ei sunt în slujba cetăţeanului şi nu invers!
Să nu credeţi că vorbesc din invidie căci nu este cazul (dacă ne restructurează posturile nu plecăm niciuna la mai rău), nu eu sunt cea ofuscată că toate colegele sunt mai tinere şi mai frumoase ca mine, au soţi care muncesc să aducă bani în casă, sunt respectate de toată lumea şi sunt tratate cu consideraţie!
Până ne-am dezmeticit şi ne-am impus punctul de vedere şi dreptul de a ne exercita munca pentru care eram plătite am fost tratate ca nişte intruse incompetente, denigrate la fiecare cetăţean care solicita serviciile noastre nu ale ,,doamnei de la evidenţă" , puse să aducem la zi tot ce ,,omisese" să facă în ultimii 3-4 ani şi lăsate să calmăm cetăţenii cărora li se închidea ghişeul în nas şi nu înţelegeau de ce noi suntem atâtea acolo şi ei trebuie să aştepte să-i vină chef doamnei să-i bage în seamă!ªi binenţeles că trase la răspundere de către angajator în urma plângerilor de această natură eram tot noi ,,civilii"!
Acesta să fie contextul aparte de care vorbeaţi? Dacă vi se pare că suntem lipsite de omenie v-o facem cadou cu dragă inimă (şi vorbesc în asentimentul tuturor colegelor) şi trataţi-o dumneavoastră cum doriţi!
Doamna care v-a recomandat Anexa 14 vorbea în cunoştinţă de cauză şi avea dreptate!Mergeţi la SPCLEP-ul de care aparţineţi şi cereţi-i ªefei de Serviciu să recitească H.G. 1375/2006 şi Metodolgia de lucru şi, dacă nu pare impresionată că vă cunoaşteţi drepturile, faceţi o sesizare în scris la D.E.P.A.B.D.(fostul INEP) Bucureşti,str. Obcina Mare nr.6.O să primiţi răspuns favorabil! Este o modalitate perfect legală dar unii lucrători se feresc de ea din comoditate şi nepăsare. Eu sunt lucrător la SPCLEP şi noi lucrăm cu Aneza 14.Insistaţi şi o să vă rezolvaţi problema,este legal!