Suntem trei frati majori, mama despartita de f multi ani(nu divortata).Apartamentul in care am locuit toti patru era inchiriat de la stat cum se proceda inainte de '89 pe numele tatalui meu. Mama l-a cumparat ulterior pentru a-l vinde. Cu doi dintre cei trei copii, mama nu s-a consultat, nu le-a oferit variante de locuire, nu le-a cerut acordul -cum era legal, pur si simplu i-au lasat in strada.Cu banii obtinututi a achizitionat un apartament incheiand un contract de vanzare-cumparare dupa cum urmeaza : nuda proprietate- cel de al treilea fiu(cel mic- vitreg, frate doar de mama cu ceilalti doi), iar uzufructul viager- mama.La un an /doi mama se imbolnaveste grav, avand nevoie de supraveghere medicala o perioada, dupa care supraveghere si ingrijire la domiciliu, de care s-au ocupat in permanenta ceilalti doi fii, cel mic neinteresandu-l situatia mamei care locuia singura dupa ce fiul cel mic a parasit domiciliul inainte de boala mamei.De trei ani nu a achitat utilitatile, impozitul si celelalte cheltuieli ale apartamentului, acestea ramanand ad-hoc in sarcina celor doi frati mai mari, urmand ca dupa decesul mamei fiul cel mic sa vanda casa si sa-si insuseasca singur banii, fara alte obligatii fata de fratii sai.
Mentionez ca cei doi frati nu detin proprietati, acestia locuind de ani buni cu chirie.
Exista premisele constituirii unui raport juridic civil cu sorti reali de izbanda intre cei doi frati pe de o parte si cel de al treilea, invocandu-se drepturile si obligatiile ce-i revin acestuia din urma de a contribui la ingrijirea mamei grav bolnave.Eventual atacarea actului de vaz/cump., sau incheierea unui acord intre parti cu drept de coabitare.Exista in Codul Familiei legi care sa-l condamne si sa-l oblige sa-si schimbe pozitia ?
Multumesc
Va multumesc pt. raspunsuri , dar pe acestea le-am luat in considerare cand am postat intrebarea.Stiu ca descendentii bunicii au vocatie succesorala, insa cum procedez legal sa-i contactez.
Solutia cu Monitorul Oficial si adaug eu, eventual cu anunturi in ziarele locale unde ar trebui sa aiba domiciliu descendentii bunicii, s-ar parea sa aiba o finalitate legala? ?
Exista premise legale in aceasta solutie ?
Cum comentati aceasta solutie ?
Cum formulez anuntul in M.O. si ziarele locale ?
MULTUMESC
Bunica materna, singura supravietuitoare, a decedat in urma cu 2 ani.Nu exista testament.Trebuie deschisa procedura de succesiune.:-/ Dupa bunicul s-a facut, mostenitorii, bunica cu 1/4 si mama cu 3/4. Nu a renuntat si nu sunt straini de succesiune prin neacceptare.Limpede. De acum incepe problema. Mama e fiica naturala a bunicului.Sotia(nu apucase sa se casatoreasca, razboi, refugiati s.a.) acestuia a decedat la nasterea mamei.Dupa 17 ani bunicul s-a recasatorit cu bunica(cea decedata in urma cu 2 ani).Mama, pana la casatorie a purtat numele de fata al mamei sale, nu pe cel al tatalui, acesta recunoscand-o ulterior. Bunica, mama vitrega a mamei, nu a recunoscut-o legal pe mama.#-o
In mod normal la succesiune vin: a)-mama ;b) urmasii bunicii .Nu cunosc urmasii bunicii, care avea o sora decedata si 1,2 copii in viata(teoretic).INTREBARE :
-Cum procedez sa deschi succesiunea, fiind imputernicit de mama(fiind grav bolnava) sa o reprezin. Caut urmasii,cum,unde? Va rog sa ma ajutati in rezolvarea dilemei ce dureaza de aprox. 2 ani ! Mii de multumiri
Este vb.de dorinta paratei de a ramane la numele din timpul casatoriei, dorinta sustinuta si de reclamant in instanta, dar aceasta invocand art.40 alin. 1 cod familiei, constatand ca intre parti nu a intervenit o astfel de invoiala, a dispus ca parata sa revina la numele anterior casatoriei.
Parata printr-o procura emisa de notar, procura pentru o succesiune(este valabila sau trebuie specificat exact institutia in care sa fie reprezentata ?),poate formula o cererein instanta pt pastrarea numelui aflandu-se in termenul in care are drept de apel?
Se poate fara avocat,avand in vedere ca reclamantul si-a exprimat in instanta dorinta de comun acord cu parata si anume de pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei ?
Daca da , atunci eu ca mandatar (procura pt succesiune!? ), o pot reprezenta?
Explicati-mi ,va rog, cum sa formulez cererea?
Multumesc
Instanta a dispus desfacerea casatoriei,iar termenul de 30 zile se refera la perioade in care parata poate depune o cerere de apel.
Am deja o procura prin notariat,aceasta fiind facuta pt a o reprezenta in fata institutiilor publice,persoanelor fizice si juridice,birouri notariale,s.a. Este aceasta valabila in acest caz?
- Catre cine ,cum, formulez cerea?
- Unde o depun?
-Se platesc taxe?(Reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecata)
La desfacerea casatoriei prin divort reclamantul,in lipsa paratei,a fost de acord ca aceasta sa pastreze numele dobandit prin casatorie.Parata are grave probleme de sanatate si nu se poate prezenta in instanta sa-si exprime dorinta de a-si pastra numele din timpul casatoriei,fapt invocat de judecatoare in momentul pronuntarii hotatarii:-acela ca parata sa revina la numele purtat anterior.
Poate parata sa depuna o cerere pt. pastrarea numelui din timpul casatoriei,aflandu-se in termenul legal de 30 zile pana la pronuntarea definitiva?
Se poate face printr-un mandatar cu procura de la parata?
Cum sa formulez cererea,catre cine sa o adesez,se plateste taxa pt asta?
Va multumesc anticipat.
Am lucrat( sunt in perioada de preaviz) intr-o firma cu capital privat-(CCM la nivel national se aplica tuturor angajatorilor si salariatilor indiferent de forma de proprietate),in contractul colectiv de munca la nivel de unitate si cel individual semnat, nu se specifica ca forma de protectie sociala acordarea platilor compensatorii(fie ele si un salariu).
Este indreptatita cererea mea,avand in vedere ca am fost concediat in baza art.65(1) din Codul Muncii si concedierile care s-au facut, s-au vrut individuale.Mentionez ca s-au indeplinit conditiile unei concedieri legale(invocandu-se pierderea unor contracte). Nu detin actiuni la respectiva firma,nu administrez si nu detin proprietati . Va multumesc