Decizie curte de apel de condamnare cu suspendare,in urma unui accident auto,produce ca efect secundar si desfacerea contractului de munca ( fisa postului ocupat prevede permis de conducere )
Buna ziua
Am nevoie de un sfat va rog frumos.
In iulie 2019 am fost implicat intr-un accident cu pieton pe trecere de pietoni nesemaforizata (acuzat de politia rutiera in cadrul cercetarii penale de neacordare de prioritate pietonului angajat in traversare prin locuri marcate si semnalizate art 72 cod rutier )certificat medical IML 110-120 zile de ingrijiri medicale acordate pietonului, eu fiind soferul care a fost cercetat penal si judecat pentru vatamare corporala din culpa,permisul de conducere retinut la data accidentului ,am circulat cu dovada (prelungita automat pe starea pandemiei,legea 552020) Acum 2 zile am primit comunicarea sentintei judecatoresti,cu termen de apel in 10 zile de la comunicare.Sentinta este in felul urmator : « stabileste pentru inculpatul X o pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa. In baza art 83 cod penal,dispune amanarea aplicarii pedepsei privind pe inculpatul X pe durata unui termen de supraveghere prevazut de art 84 cod penal,respectiv de 2 ani de la data ramanerii definitivea prezentei hotarari. ….Obliga pe inculpatul X la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cuantum de 800 lei «
In situatia in care nu se depune apel si sentinta ramane definitiva ,ce sanctiuni poate aplica politia rutiera asupra mea si incepand de cand ?( azi am fost sa intreb la serviciul implementari abateri la politia rutiera si raspunsul a fost de genul <probabil suspendare permis 120 de zile dar vom vedea atunci,discutam atunci cand sentinta ramane definitiva > )
Va multumesc anticipat .
GEO GEO GEO
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns,Aceeasi interpretare a textului de lege am dat-o si eu. Pietonul,are obligatia de a se asigura cand traverseaza strada atat pe trecerea de pietoni cat si pe la coltul strazii in localitati. Dar ,interpretarea data de mine ( care sunt un umil inginer mecanic specialitate autovehicule rutiere ,cu o experienta de 33 de ani ) ) este contrazisa de un subinspector politie rutiera ( organ de cercetare penala ) Bunul simt ma impiedica sa fac mai multe comentarii.
Multumesc mult pentru interesul acordat.
Cu stima .Geo.
Sunt in contradictie cu organul de cercetare cu privire la 2 articole din codul rutier ( oug 195/2002) ;
1- ''ART 72
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.''
INTREBARE .... Este obligat sa se asigure un pieton care traverseaza strada pe zebra ,fara semafor ? ( politistul spune ca NU este obligat pietonul sa se asigure)
2- ''ART 6
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească; ''
INTREBARE ; Daca un autovehicul franeaza inaintea unei treceri de pietoni fara semafor ( 10 m de frana imprimata pe asfalt ) pentru a acorda prioritate unui pieton angajat in traversare ( traversare in fuga cu viteza de 8 km/ora ) si loveste pietonul ,autovehiculul oprindu-se pe trecere, soferul poate fi acuzat de neacordare de prioritate catre pieton ? (acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea ) Actionand frana ,cu urme pe asfalt de 10 m lungime nu inseamna insasi NECONTINUAREA DEPLASARII / ACORDARE DE PRIORITATE ?
ps .viteza autovehicul in momentul franarii aprox 41 km/h,,,,in localitate,,,,2 benzi pe sensul de mers ,trecere pietoni semnalizata si marcata , fara semafor,,,autovehiculul implicat in accident circula pe banda 2.
Va multumesc anticipat pentru ,raspuns.
Cu stima GEO
Buna seara.
Intampin o problema de felul urmator:
In 2019 ,finantele publice locale au pornit o executare silita impotriva mea prin infiintare popriri pe conturi,in baza unui dosar de executare deschis in anul 2005…Am contestat executarea in instanta ,am hotararea definitiva care confirma ‘’ anuleaza actele de executare emise de intimata pe numele contestatorului in dosarul de executare nr…./…….’’ Ramasa definitiva prin neapelare.
Dar, executorul fiscal nu respecta aceasta decizie a instantei, mi-a adus la cunostinta verbal (refuza sa scrie pe hartie aceasta) ca datorez in continuare o creanta care este constituita exact din titlurile executorii care compun dosarul de executare,dosar anulat de respectiva decizie a instantei..Daca nu platesc creanta ,nu-mi elibereaza decizia care sa confirme radierea sumei din evidenta fiscala..( conform codului fiscal,executorul fiscal este obligat sa emita o decizie de inchidere a creantelor anulate ,decizie care sa-mi fie comunicata si mie )
Ce pot face eu in aceasta situatie,situatie care din punctul meu de vedere este un abuz in serviciu…codul penal ( art 297) este destul de dur cu asemenea abuzuri...respectiv 2-7 ani cu executare si interzicerea dreptului de a exercita o functie publica . Sincer nu as dori sa apelez la asemenea plangeri penale decat in ultima instanta.
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Geo
am primit 2 executari silite ptr aceeasi creanta, de la acelasi BEJ,Acelasi creditor ,la interval de 4 luni una de alta.(cu 2 incheieri de executare silita a judecatoriei) la interval de 4 luni prima este in executare de 3 luni,urmatoarea asteapta sa intre in curs...Pot depune o plangere penala impotriba BEJ ptr abuz in serviciu ,si sa cer daune si prejudicii morale si financiare? eu consider actiunea executorului ca fiind una de natura penala,facuta cu premeditare.,
A doua cerere de executare silita a facut-o dupa ce a fost instiintat DE JUDECATORIE ca am depus contestatie la executare la prima,invocand prescrierea si exceptia lipsei de reprezentant a mandatarului conf deciziei 9/2017 si 19/2018 a iccj