pentru freelis,
Ce ziceti de art.97 lit a coroborat cu art.94 alin (2)?
Consider ca in cazul meu nu se pune problema unei demisii din moment ce raportul de serviciu este suspendat.
Iar incetarea cu acordul partilor, nu cred ca institutia respectiva si-ar da acordul, pentru ca ar fi in dezavantajul lor, pierd un om si li se blocheaza si postul.
Va multumesc pentru sfat!
Buna ziua,
Sunt functionar public, iar raportul de serviciu este suspendat pe motiv de concediu pentru crestrea copilului pana la varsta de 2 ani.
Acum am primit o oferta de munca din partea unei companii.
Cum imi pot inceta raportul de serviciu cu institutia publica?
raspunsul meu a fost pentru o femeie, daca este vorba de un barbat, atunci se schimba datele problemei un pic.
pentru un barbat varsta standard este de 65 ani.
potrivit Legii nr.19/2000 in vigoare la aceasta data, la 60 de ani, puteti obtine o pensie pentru limita de varsta.
ca sa obtineti reducerea varstei datorita faptului ca ati prestat o munca in grupa a doua de munca trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare, in cazul dvs.35 ani.
dupa calculele mele ati realizat pana acum 33 de ani, 7 luni si 14 zile.
daca realizat acesti 35 de ani puteti beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare de 4 ani si 6 luni.(60 -4.5=55 ani si 6 luni)
Atentie insa!acum se discuta modificarea legii.
daca angajatorul constata ca ati savarsit o abatere disciplinara si va lua o decizie in acest sens, nu va ramane decat sa contestati decizia in instanta.sigur, daca dvs. puteti proba contrariul.
din pacate, nu putem schimba mentalitatile fiecarei persoane, dupa bunul nostru plac.trebuie sa invatam, sa-i luam ca atare.
succes!
sub aspectului Legii nr.19/2000 care reglementeaza sistemul public de pensii, prin incadrarea in gradul III de invaliditate, inseamna perderea a jumatate din capacitatea de munca.
astfel, persoanele care sunt incadrate in gradul III de inv.pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati profesionale indiferent de nivelul veniturilor conform art.94 din ;eg.nr.19/2000
prin urmare atunci cand veti implini varsta standard de pensionare, veti inainta o cerere de trecere din pensie de inv.grIII la pensie pentru limita de varsta.
o data cu acesta cerere veti mai completa un formular E207 prin care precizati perioada de cotizare din italia la care, anexati documentele justificative din care rezulta ca ati lucrat in italia.
mentinez ca fiecare stat din UE calculeaza pensia pentru perioada lucrata pe teritoriul statului respectiv.
pe perioada preavizului clauzele contractului individual de munca raman nemodificate, iar partile isi mentin toate drepturile si obligatiile.
in aplicarea principiului protectiei salariatului, singura modificare consta in dreptul salariatului de absenta 4 ore/zi, in vederea cautarii unui nou loc de munca.
buna ziua,
am probleme si eu cu activarea contului.
imi apare ca inactiv.
incerc sa pun o intrebare pe forum dar sunt blocata la "da accept conditiile"
multumesc
pentru 19 ani de activitate in gr.i se reduc 10 ani si 10 luni potrivit legii nr.19/2000 art.167.dar pentru un raspuns mai concret specificati data nasterii dvs.
pentru a putea solicita o pensie din sistemul public de pensii trebuie sa indepliniti 2 conditii:
1 cea de varsta;
2 cea de stagiu de cotizare;
totodata am rugamintea sa specificati in ce perioada ati depus activitate in gr.i de munca.
Buna ziua.
O persoana are dubla cetatenie (romana si moldoveana), domiciliul stabil in Romania iar resedinta in italia.A depus cerere pentru a beneficia de pensie anticipat partiala potrivit prevederilor 19/2000 in Italia.
Casa de pensii din Romania unde isi are domiciliul stabil ii spune verbal ca cele doua stagii nu se pot cumula si ca va primi respingere.
Eu stiu ca avem acord bilateral cu Moldova iar perioadele de activitate se recunosc reciproc.De ce nu se pot cumula cele doua stagii?dour suntem si noi in UE.
In alta ordine de idei, nu i s-a calculat perioada de activitate din Moldova, este posibil sa emiti o decizie de respingere fara sa calculezi perioada de activitate a unui asigurat??? :(