avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate elenasav

Activitate elenasav

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Momentan ma aflu in CCC, urmeaza sa ma reintorc la munca , unde situatia se prezinta astfel.In timpul CCC unitatea la care lucram a fuzionat cu o alta unitate , si si-a inchis punctul de lucru din orasul meu de domiciliu.
Ca o paranteza- de la fuziune si pana la inchidere a durat 1 an , timp in care lunar au dat afara un numar maxim de angajati astfel incat sa nu fie considerata concediere colectiva. Cei dati afara nu au primit nimic , cei ramasi la final au primit salarii compensatorii intrand in concedierea colectiva.
In situatia mea au fost si alti colegi. La reintoarcerea lor in unitate din CCC- dupa inchidere, au primit preaviz de 20 zile fara sal compensatorii , concediere art.65.
Este normal?In CCM la nivel de unitate ( in ce baza legala il pot cere ?) probabil nu este mentionat nimic de acel salariu compensatoriu cand concedierea nu tine de angajat. Intrebarea mea este- daca in ccm la nivel national ( art 78) si CCM la nivel de ramura art (73) este mentionat acest lucru cel de unitate poate sa nu contina aceasta prevedere.? Legal ce-l ajuta pe angajator sa nu ofere acel salariu. Repet au fost concedieri individuale lunare multe fara niciun sal compensatoriu.
Ma poate ajuta oug111 pe 2010 revizuita, cu ceva? In sensul ca interdictie de a da afara angajatul afara de la reintoarcerea din CCC ma poate pune intr-o pozitie de negociere a sal. Compensatorii? sau formularea ,, cu pana la 6 luni,, e portita de scapare a angajatorului?
Buna ziua,
Am si eu nevoie de putin mai mult ajutor. problema sta in felul urmator.
Angajat( roman) de o firma recrutare personal din Anglia pentru o firma din Germania, cu punct de lucru in Norvegia . max 90 zile in 6 luni program de lucru.- nici o forma de permis de munca sau sedere in norvegia Accident grav de munca . cine plateste spitalizarea si costul operatiilor? in contractul cu firma din anglia nu e specificat nimic de asigurarea de munca. toata lumea se face ca ploua. asigurare medicala la plecarea din tara nu si-a facut , in schimb plateste cas-ul . Ajuta cu ceva cas-ul? din ce am mai citit in norvegia firmele norvegiene cat si cele straine cu p[unct de lucru in norvegia au obligatia de a incheia aigurare de munca pt angajat.ma poate indruma cineva de unde si cum sa incepem?
Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie:
in 23.01.2011 se incheie ccc1, in martie voi naste cel de al 2-lea copil. Situatia la locul de munca nu e asa roz, in vara cand am vrut sa ma intorc mai devreme la munca mi s-a sugerat sa stau pana la sfarsit caci asa macar am un venit sigur. din ce stiu din cele 2 posturi de inginer a ramas doar unul in organigrama ( cat am fost plecata nu au angajat pe nimeni in locul meu). Intrebarile mele sunt.
- daca anunt in scris anagajatorul ca sunt insarcinata , pana la 23.01, ma poate disponibiliza sa zicem cu 24.01.
- disponibilizarea se poate face fara o evaluare in prealabil. Ar trebui sa mi se explice de ce am fost restructurata eu?
- pot intra in prenatal? Daca da , cum se va calcula acesta - veniturile din ultmile
6 luni fiind din indemnizatia ccc1
Pentru cel de al2-lea copil :
-se mai acorda un salariu mediu pe unitate mamei conform art 51 , eu avand contractul suspendat din iunie 2009?
- in situatia mea( contract suspendat) pot cere angajatorului dreptul prevazut la art 66 din codul muncii?În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."

- Cand apare sau intra in vigoare contractul colectiv de munca pe 2011?
Referitor la oug111/2010 este o greseala sau asa s-a dorit in ceea ce priveste Art. 25
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap
;
Ce se intampla cu cele ce opteaza pt ccc de 2 ani?
- indemnizatia din ccc2 se calculeaza ca fiind in cazul meu 75% din 10 luni indemnizatie ccc1+ 75% din 2 luni prenatal? sau 600 lei obligatoriu.
Va multumesc anticipat, stiu ca sunt multe intrebari dar trebuie sa fiu bine documentata.
Răspuns la discuția tatal in cic 1 si cic 2
era vb de cele 8 luni de indemizatie luata de tatal pentru ccc1 , dupa ce eu ma intorc la munca mai devreme.Multumesc frumos pentru acest raspuns.
Ca sa fiu mai clara; sunt in ccc1 si insarcinata in 2 luni. vreau sa ma reintorc la munca pentru cateva luni pt ca indemizatia din ccc2 sa fie mai mare( var cu tatal sa ia ccc2 a cazut nu are stagiu de cotizare).dar la munca se fac restructurari. daca sunt obligati sa ma primeasca, nnu au cum sa ma dea afara ca sunt insarcinata. Corect?Cand trebuie sa-i anunt ca sunt insarcinata?As putea face cererea de reintoarcere si dupa 3 zile anunt ca sunt insarcinata dar in astea 3 zile se poate restructura postul ( care pe care:D).
Răspuns la discuția tatal in cic 1 si cic 2
pt cel de al 2-lea copil , nascut dupa ce primul face 2 ani, sotul va trebui sa aiba 12 luni venituri. 8 vor fi acoperite de indemizatie ccc1 iar pentru restul de 4 , din pacate , nu are ( in tara) dacat acel cotract cu casa de pensii despre care stiu ca nu are valoare in calculul indemizatiei.
Cotractul de colaborare cu o firma din strainatate ajuta cu ceva?
Daca totusi e posibil , cand are dreptul sa intre in ccc? avand in vedere ca sunt mari sanse sa fie restructurat postul dupa ce ma intorc la munca si astfel sa nu am cum sa iau concediu de maternitate. Daca ma intorc la munca din ccc1 mai devreme , insarciata fiiind in 2 luni sunt obligati sa ma primeasca?
Va rog sa-mi spueti daca calculul de mai jos e corect;
indemnizatie actuala cic 1 -1150, reducere cu 25 % din iunie 862.5,
indemnizatie pentru bebe 2 nascut dupa ce primul face 2 ani=85% din- 11 luni cic1+1 luna75%minim brut pt studii superiore-rezulta aproximativ 780, aplicam reducerea de 25%pentru indemnizatie si ajugem la 585
- e corect calculul ? se aplica ultima reducere?
-nu mai exista vreo taxa de care nu stiu? ca parca din 585 ar mai merge ceva economisit#-o
daca nasterea are loc pana la implinirea celor 2 ani se mentine indemnizatia luata pt primul copil. Daca in aceasta perioada (pana la implinirea celor 2 ani ai primului copil) aveti si venituri salariale se calculeaza 85% ( acum din iunie 64%) din ultimele 12 luni , cu mentiunea ca daca valoarea rezultata este mai mica decat prima indemnizatie aveti posibilitatea de a opta pt suma mai mare. daca nasterea are loc dupa implinirea celor 2 ani se aplica 85 % din ultimele 12 luni adica 85% din cic+prenatal.aveti dreptul la o singura indemizatie
Buna ziua!
sutem (eu si sotul) in urmatoarea situatie
- avem un bebe de 1 an si 4 luni. eu sunt in cic din mai 2009- expira 23.01.2011
-sotul meu a lucrat cu carte de munca pana in iulie 2009, acum are contract cu casa de pensii.
Intrebari
- poate intra sotul in cic ? mentionez ca are lucrate 12 luni inaintea nasterii copilului.
- daca apare bebe 2 dupa ce primul copil face 2 ani dar la o dif de 1 ,2 luni cum se va calcula indemizatia in cazul tatalui pentru bebe 2. POate el intra din cic1 in cic 2?