avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate kumpel

Activitate kumpel

Buna ziua.
Incerc sa fac un rezumat si sper sa fiu inteles.
In perioada 2010 - 2016 un angajator pune in plata drepturi castigate in sentinte judecatoresti, drepturi ce au fost acordate esalonat trimestial, cumuandu-se cu drepturile lunare in care s-a facut plata acestora. Pentru aceste drepturi atat angajatul cat si angajatorul a platit contributiile la stat, (pentru > 2000 angajati din care > 500 persoane plecate deja din unitate la data platilor).
In urma controlului Curtii de conturi s-a constatat pentru o anume sentinta ca angajatorul nu ar fi trebuit sa plateasca anumite drepturi pe motivul ca ceea ce se relata in motivarea sentintei nu concorda cu ceea ce era trecut in dispozitiv. Concret in motivare se face referire la sporuri de exemplu, iar in dispozitiv se specifica a se pune in plata diferentele de sporuri si toate celelalte drepturi salariale conform contractului colectiv de munca. Contractul colectiv de munca cuprinde si alte drepturi infara sporurilor, drepturi care au fost specificate inclusiv de serviciul juridic ca fiind bune de plata, drepturi ce au fost calculate, aprobate de conducerea de la acea vreme si puse in plata dupa cum am relatat mai sus.
Acum fata de decizia curtii angajatorul ia hotararea de a recupera debitul invocat de curte de catre compartimentul salarizare si inmaneaza un ANGAJAMENT DE PLATA tipizat tuturor angajatilor activi, in vederea recuperaarii sumelor in rate incepand cu luna curenta, dar nu mai mult de 5 rate, precum si a dobanzilor de intarzaiere aplicabile veniturilor bugetare aferente debitului fara a fi facut cunoscut angajatului ce repezinta aceste sume si ca ele sunt de fapt sume brute si nu nete, sume pentru care fiecare angajat are de recuperat contributiile personale de la data platii lor, iar in caz de nerespectare se va proceda la executarea silita.
Ce se poate intampla daca eu ca angajat nu semnez un astfel de angajament, pe motivul ca nu am de restituit acea suma ci mai putin deoarece nu am primit acea suma deoarece am de recuperat prin angajator, (D112), cotele aferente sumei, iar de dobanzi nu ma fac vinovat deoarece nu eu am hotarat plata lor?
Pot eu ca persoana de buna credinta sa inaintez un alt angajament personal in care sa specific aceste lucruri?
Si de parca nu ar fi deajuns pentru personalul activ, intreb cum se va recupera sumele de la cei plecati ori decedati? Cum se poate face D112 cu reglarea contributiilor avand sume in rosu?
Multumesc
Răspuns la discuția refuz semnare imputernicire
Multumesc, dar pot fi obligat sa semnez ca sunt deacord cu hotararea angajatorului atata vreme cat eu nu ma simt in stare sa ma angajaz pentru asa ceva?
Buna ziua
In ce conditii ca angajat pot refuza imputernicirea de catre angajator pentru obtinerea unei semnaturi electronice in vederea depunerii declaratiei D112?
Multumesc
Buna ziua.
va rog sa ma indrumati cum se calculeaza, (cum se acorda), sporul de complexitatea pentru un auditor nou angajat (singurul existent in organigrama istitutiei), avand in vedere ca nu se acorda clasele de ierarhizare?
Un numar de 3 angajati participă la un curs de specializare pentru 7 zile, intr-o localitate situată la peste 550 km (distanţa cea mai scurtă între localităţi). Acestia decid să se deplaseze cu maşinile personale,obţinand fiecare angajat aprobare în acest sens de la ordonatorul de credite, (pe motivul ca oganizatorul cursului asigura cazare si pentru insotitor cat si un copil minor). Intorsi de la cursuri se fac decontarile de cazare masa si curs pentru fiecare angajat in baza facturilor, bonurilor fiscale, etc, luand in calcul un consum de 7,5 l/100km.
In urma controlului de audit intern se imputa decontul pentru transport cu masina personala pentu 2 persoane, (la intamplare), pe motivul ca toate cele trei trebuiau sa se deplaseze cu o singura masina cu o cheltuiala de transport de 450 lei/trei persoane. Este corecta masura auditorului?
Daca da, atunci cum se justifica ca pentru o persoana ajunge sa i se deconteze o cheltuiala de transport de aproximativ 150 lei, pentru o distanta de peste 1200 km dus- intors, nemaipunand in calcul uzura masini. Nu stiu sa existe mijloc de transport care poate asigura pentru o persoana, la o asa distanta o astfel de cheltuiala.
Sa presupunem ca cele trei persoane merg la specializari, la aceiasi data, in locuri si directii diferite. Au deasemenea aprobare de la ordonatorul de credit sa se deplaseze cu masinile proprii. Cum se procedeaza in acest caz? Cui ii convine sa isi uzeze masina personala sa ii duca in fiecare loc?
Particularitatile ar putea continua la nesfarsit, tinand cont de nr. de locuri a masinii, de nr. persoaneleor care ar putea merge odata si in acelsi loc in delegatie.
Mi se pare un abuz din partea auditorului, dar rog o parere pertinenta a unui specialist in drept. Multumesc.
Buna ziua
Va rog sa imi spuneti care ar fi solutia pentru ca tatal meu in varsta de 88 ani, care a construit o casa si anexe in anul 1974 pe baza autorizatiei de constructie care exista cat si titlul de proprietate pe imobil/anexe, sa poata deveni proprietar de teren (curti) De la primarie i s-a spus ca nu poate pana nu cumpara acel teren pe motivul ca nu a facut cerere de improprietarire la primarie imediat dupa 1991. Casa a fost facuta pe proprietatea unei surori a sale prin intelegerea verbala cu schimb de teren la vremea respectiva, acum fiind decedata, mostenitoari fiind nepoatii ce stiu de acea intelegere ei fiind deacod sa doneze acea suprafata pentru a se incheia un act de proprietate. Exista schitele cu masuratorile primariei de dupa Revolutie. El nu a stiu ca trebuie facuta acea cerere, nu a fost anuntat, nu a auzit de asa ceva pana acum, poate si faptul ca nu este platitor de impozit fiind veterean, nu a fost sesizabil la primarie sa il anunte. Ar exista o solutie cu costuri cat mai reduse, el fiind bolnav si cu o pensie cumulata de 425 lei? Prin absurd insa, ar putea cumpara alta persoana terenul acum sau dupa decesul tatei, chiar daca este o gospodarie de atatea ani pe acel teren? Multumesc
care este baza legala pentru pontarea la locurile de munca a membrilor comisiilor electorale din 2 noiembrie
Buna ziua!
va rog sa imi spuneti:
- cum se plateste, (cu sau fara cote),
- esalonat pana in 2016, sau in totalitate,
- cum se calculeaza c/v tichetelor de masa pe o perioada, (mai exact primele 9 luni a anului 2008), cu indicele de inflatie actualizat, plata urmand a se face acum in luna octombrie 2014.
- sunt cheltuieli materiale sau trebuie prinse in cheltuili salariale
mentionez ca acest drept a fost castigat de angajati prin sentiunta judecatoareasca definitiva si irevocabila.
- cum se acorda concediul de odihna pentru o persoana care desfasoara 2 activitati la doi angajatori diferiti? beneficiaza de concediu la ambii angajatori?
- cum se calculeaza un concediu de odihna restant din 2012 pentru o angajata intoarsa din concediu ingrijire copil ce avea functie de executie, la intoarcere trece pe functie de conducere cu un salariu dublu, iar cu 1 septembrie 2014 trece iarasi pe functie de executie, tinand cont ca in institutiile bugetare calculul concediului de odihna se face dupa Hotararea 250?
Buna ziua!
Cu ce data/luna beneficiaza de scutire de impozit pe venit din salariu, o persoana ce are certificat de handicap accentuat eliberat in cursul lunii ( de ex. 05.07.2014, sau 28.07.2014)?