Am realizat venituri din cedarea dreptului de folosinta a bunurilor pana la 01 iulie 2014. In 25 mai 2015 am depus o declaratie la ANAF privind faptul ca in semestrul 2 2014 nu am mai realizat venituri si prin urmare sa nu mi se mai incaseze impozit. La declaratie am anexat si cererea de reziliere a contractului emisa la 10.06.2014.ANAF-ul mi-a raspuns ca nu am anuntat in termen modificarea si prin urmare se intelege ca trebuie sa platesc impozit pe chirie pana la 25.05.2015. Prin urmare mi-au emis o decizie de impunere pentru perioada in care nu am realizat venituri si contractul nu mai era in vigoare. Am contestat la Directia Regionala a Finantelor Publice Timis dar care a fost respinsa in 31.08.2015 cu drept de atacare 180 de zile. In ianuarie 2016 am reusit sa platesc intreaga suma datorata catre ANAF pentru perioada 01.07.2014 - 25.05.2015, respectiv 1970 lei si acum vreau sa stiu cum pot recupera aceasta suma. In contraventii scrie ca sunt pasibila de amenda contraventionala intre 50 - 500 lei dar nu ca sunt obligata sa platesc impozitul pe un venit nerealizat. Pentru ca nu-mi permit un avocat va adresez intrebarile:
LA CE INSTANTA TREBUIE SA MA ADRESEZ? JUDECATORIE/TRIBUNAL? CE PREVEDERI LEGALE DIN CODUL FISCAL SI CODUL DE PROCEDURA FISCALA TREBUIE INVOCATE? multumesc.
Buna ziua. In prezent ma aflu in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani varsta pe care fiica mea o implineste in 28 ianuarie 2012. Intrebarea mea este in ce data trebuie sa ma intorc la serviciu, 28 sau 29 ianuarie 2012. Stiu ca va fi week-end, dar in intreprinderea noastra se lucreaza 24 din 24. Va multumesc pentru atentie.
Buna seara. Doresc sa va adresez o intrebare ref la dosarul de pensie al mamei: In ac an mama a implinit conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partial (cu penalizare 45%). Dupa depunerea dosarului si primirea deciziei atat ea cat si alte sute de angajati si fosti angajati au primit castig de cauza intr-un proces cu angajatorul ref la incadrarea eronata in grupa de munca. In urma sentintei, mama a fost incadrata la grupa II de munca si a mai castigat inca 6 ani la vechime insumand in prezent 40 de ani si 8 luni. Din cate stiu eu, daca a depasit 40 de ani vechime, si are 55 de ani impliniti se poate pensiona anticipat cu penalizare mult mai mica. Problema este ca la depunerea dosarului la Casa de pensii, ea a expus ac. situatie functionarei cu precizarea ca la acel moment inca nu exista o sentinta definitiva in favoarea angajatilor, iar raspunsul acesteia a fost ca pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta nu se mai poate aduce nici o modificare la dosar. Cu alte cuvinte mama mea este in pensie anticipata partial cu penalizare de 45 % , desi intruneste conditiile pentru pensionare anticipata. Ce e de facut? Va multumesc anticipat.
Ogra multumesc ptr raspuns. In primul rand nu sesisez obligativitate ci mai degraba ca ramane la latitudinea membrilor asociatiei. "De regula" nu este o chestiune imperativa ci mai degraba introduce un aspect des utilizat. Ce am dedus este ca o asemenea hotarare se ia de catre Asociatie, presupun ca prin adunare generala si nu in urma unor revelatii ale unuia sau altuia din bloc. In plus mi se pare absurd sa colectezi asemenea sume taman in puterea iernii cand si asa se inregistreaza cele mai mari cheltuieli.
Art. 24.— (1) In scopul asiguranii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula,fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara
pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou‐-infiintate, pnin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
Buna ziua, din cate am citit in legea 230 ref la asociatiile de proprietari (sper ca nu am gresit) ac. nu prevede ca obligativitate constituirea fondului de rulment ci doar a celui de reparatii. Este obligatoriu sau nu?
Va adresez aceasta intrebare intru-cat nu mi se pare normal sa platesc acest fond de rulment pentru a-mi credita vecinii rau-platnici. Nu sunt banca sau camatar sa imprumut pe nimeni si nu doresc sa platesc acest fond, pentru aceleasi trei familii din bloc care vesnic prefera sa faca altceva cu banii decat sa plateasca cheltuielile de bloc.
Imi cer scuze pentru limbaj, dar tocmai am citit o hartie afisata de presedinte potrivit careia Comitetul de bloc a decis colectarea acestui fond de rulment in 6 rate in perioada octombrie 2011 - martie 2012.
Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu folosesc cuptor electric si nu am conectata decat plita la reteaua de gaz metan.
Nu stiu daca exista vreo reglementare in acest sens, insa nu mi se pare corect sa fiu facturata la fel cu cei care dau drumul la cuptorul de gaz de dimineata pana seara pentru a incalzi apartamentul.
Multumesc anticipat.
*** Factura se emite de E-on in baza indexului afisat de contorul de bloc. Cuantumul facturii se imparte la nr. total de persoane, iar valoarea obtinuta se inmulteste, ptr fiecare apartament, cu nr de persoane care locuiesc efectiv in acea luna in apartament. Clar pana aici. Problema mea este ca familia mea de 3 persoane consuma mai putin gaz, avand doar plita pe gaz decat o familie similara de 3 persoane care utilizeaza si plita si cuptor pe gaz.
Buna ziua, mama mea este nascuta in 13 aprilie 1956 si are o vechime de 34 ani si 10 luni. In februarie s-a desfacut contractul de munca in ideea ca in apr. 2011 face 55 de ani si iese in pensie anticipata.
Potrivit noii legi cand va putea iesi in pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in conditiile in care in prezent nu are nici un venit si orice leut conteaza?
Multumesc anticipat.
procmarci a scris:
Nu trebuie sa-si dea acordul decat vecinii limitrofi (sus, jus, stg. dr.).
Luati legatura cu presedintele de asociatie, stie care este temeiul legal si cum se procedeaza.
Multumesc ptr raspuns. Ca o paranteza, presedintele asociatiei nu prea stie pe ce lume traieste dar ...
Ptr montarea unei centrale termice de apartament cati vecini/proprietari trebuie sa-si dea acordul? Toti sau doar cei care au apartamente invecinate? exista vreun model de acord pe net?