avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Activitate corish

Activitate corish

Bună ziua! As dori sa știu dacă, în cazul demisiei, se aplica prevederile CIM unde este mentionat termen de preaviz 15 zile calendaristice sau se aplica prevederile Codului Muncii? La nivel de unitate nu exista contract colectiv de munca. Mi se poate impune termenul de preaviz prevazut de Codul Muncii?
Poate un angajator interzice reluarea activității la locul de munca unui angajat pozitiv Covid 19 care a fost externat dupa 15 zile de spitalizare (rezultatul ultimului test în spital fiind pozitiv).
Menționez ca la ultimul control epidemiologic, s-a eliberat o adeverinta care atesta ca pacientul nu mai prezintă risc de contagiozitate si își poate relua activitatea.
As dori sa știu care este demersul legal în situația în care angajatorul nu permite reluarea activității fără prezentarea unui test negativ.
Răspuns la discuția Limitele retinerilor salariale
In continuare as dori si alte pareri: care este temeiul legal pe baza caruia se retine avansul platit de societate, ca si avans de concediu?
Răspuns la discuția Limitele retinerilor salariale
Desi i-am mentionat angajatorului aceste prevderi din Codul Muncii si Codul de Procedura Civila, o tine una si buna ca avansul de concediu se restituie 1/2 sau chiar intreaga suma din venitul net. Va rog sa-mi spuneti ce pot face in continuare.
Răspuns la discuția Limitele retinerilor salariale
Ca sa fiu mai explicita: eu ma pot duce la angajator si sa-i spun ca este ilegal faptul ca mi-a oprit 1/2 din salariul net chiar daca oprirea s-a facut pentru recuperarea avansului de concediu? Nu cumva poate sa-mi spuna ca avansurile de concediu se restituie integral sau in doua transe?
Răspuns la discuția Limitele retinerilor salariale
Prevederile se aplica avansului primit pentru concediu? Pe mine asta ma intereseaza.
In anul 2012 am primit de la angajator plata concediului in avans, urmand sa stabilim impreuna o rata lunara prin care sa achit acest avans. Intre timp, avand alte prioritati, nu am achitat acest avans de concediu si luna aceasta am fost informata ca mi se va retine 1/2 din avans, care reprezinta defapt 1/2 din salariul net.Bineinteles ca si luna viitoare urmeaza sa mi se retina aceeasi suma pentru a lichida suma datorata.
Intrebarea mea este cat la suta din salariu mi se poate opri lunar? Din cate stiu, procentul nu trebuie sa depaseasca 1/3 din venituri(potrivit art.169 Codul Muncii). Va rog sa-mi confirmati daca este corect si ce trebuie sa fac in continuare pentru a reglementa situatia?Multumesc.
Răspuns la discuția Plata pensie intretinere
Cuantumul pensiei este de 300 lei, insa nelamurirea mea este care este cum se stabileste suma care trebuie platita pentru lunile din urma? Multumesc anticipat pentru raspunsurile punctuale!
As avea cateva intrebari:
- in cazul in care exista o hotarare judecatoresca ce a stabilit marirea pensiei alimentare platita de parintele nerezident, hotarare emisa la data de 21.02.2013, insa cu actiune introdusa in 19.11.2013, de cand devine aplicabila hotararea si cine o aduce la cunostinta angajatorului celui care urmeaza sa plateasca pensia de intretinere?
- care este cunatumul stabilit pentru a se plati retroactiv suma datorata si cine stabileste acest cuantum?
- daca sotul refuza sa se intereseze din ce motiv nu s-a platit suma stabilita, as putea sa-i fac plagere penala pentru abandon de familie? daca da, cui ma adresez?
Mentionez ca desi hotararea este cu data de 21.02.2013, eu am inceput sa primesc pensia marita si o parte din suma datorata pentru lunile ce au curs de la data introducerii actiunii, in luna mai. Luna aceasta am constatat cu surprindere ca am primit o suma mai mica de bani si as dori sa stiu daca angajatorul sotului (care este cadru MAI ) dispune de dreptul de a-mi diminua cuantumul pensiei alimentare?
Ce inseamna "numai motivat"?Adica trebuie sa mentioneze in cerere de ce doreste schimbarea intelegerii, poate mentiona ca este influentat copilul negativ de catre bunici, pentru asta are nevoie de dovezi sau doar isi motiveaza cererea?