avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina Daniela Virban

Activitate Cristina Daniela Virban

Răspuns la discuția Un caz clasic de talharie
Este vorba despre Decizia nr. 1483 din 8 noiembrie 2011, publicta in Monitorul Oficial nr. 853/02.12.2011. Prin aceasta decizie, Curtea a constatat ca "dispozitiile art. 3201 alin. 1 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale in masura in care nu permit aplicarea legii penale mai favorabile tuturor situatiilor juridice nascute sub imperiul legii vechi si care continua sa fie judecate sub legea noua, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare".
Răspuns la discuția Amenda pentru lipsa rovignetei
Nu exista un model de contestatie. Plangerea la procesul-verbal se depune la judecatoria pe raza careia a fost savarsita contraventia.

Sfat: apelati la o persoana cu pregatire juridica in sensul acesta.

Succes!
Răspuns la discuția Amenda pentru lipsa rovignetei
Faceti plangere la procesul-verbal de constatare a contraventiei in termen de 15 zile de la data la care ati primit acasa acest proces-verbal, anexand la plangere dovada platii rovinietei.
Răspuns la discuția legalizare sentinta civila
Da, aveti nevoie de CNP pt. plata taxei de timbru. Plata taxei se face la directia fiscala
Răspuns la discuția Cerere precizatoare
De la data la care ati primit citatia prin care vi se comunica si cuantumul taxei judiciare de timbru, aveti un termen de 3 zile in care puteati face o cerere de reexaminare, in conditiile art. 18 alin.2 din Legea 146/1997. Daca nu ati facut aceasta cerere, aveti obligatia de a plati taxa in cuantumul stabilit de instanta. Puteti sa faceti o precizare cu privire la cuantumul pretentiilor, insa nu va va ajuta la miscorarea cuantumului taxei.

Potrivit art. 20 din Legea 146/1997, nu se micsoreaza cuantumul taxei de timbru in cazul micsorarii valorii pretentiilor.

Sfat: Daca mai sunteti in termenul de prescriptie a dreptului material la actiune (3 ani), faceti cerere de renuntare la judecata din acest dosar si introduceti o cerere noua, corect formulata.
Răspuns la discuția Dobanda legala.
Executorul judecatoresc nu poate adauga nimic la dispozitivul hotararii judecatoresti. Nu poate sa-l oblige la alte sume de bani in afara celor stabilite pe cale judecatoreasca, cu exceptia cheltuielilor ocazionate de executarea silita, stabilite prin proces-verbal de stabilire cheltuieli de executare.
Răspuns la discuția raspunderea bancii
Teoretic, nu se poate vorbi despre o raspundere penala sau civila a bancii pt. ca falsul si uzul de fals este o infractiune a carei savarsire poate fi constata printr-o hotarare penala definitiva si irevocabila. Daca dovediti ca banca stia ca imputerncirea ori hotararea AGA era falsa, se poate totusi vorbi de atragerea raspunderii bancii pt. prejudiciile ce v-au fost cauzate ca urmare a deschiderii contului bancar al societatii la acea unitate bancara.
Răspuns la discuția ajutor public judiciar
Nu conteaza valoarea masei partajabile sau a pretentiilor in solutionarea cererii de ajutor public judiciar. Solutionarea acesteia se face potrivit prevederilor O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Asadar, daca indepliniti conditiile, puteti beneficia de ajutorul public judiciar intr-una din formele prevazute de lege.
Răspuns la discuția executare silita
Masina este proprietatea societatii de leasing; asadar, in momentul de fata, d-voastra nu aveti niciun drept cu privire la aceasta; interesul d-voastra pentru recuperarea de catre societatea de leasing a masinii ar exista numai in cazul in care si in prezent vi se mai calculeaza cei 200 euro/zi de intarziere, ceea ce nu mai este posibil. Execuatrea silita nu putea fi inceputa decat in baza unui titlu care sa cuprinda o creanta certa, lichida si exigibila.
Cel mai bine ar fi sa consultati un avocat care va poate oferi o opinie juridica in baza actelor pe care d-voastra i le veti prezenta cu privire la aceasta speta.
Da, taxa se poate recupera; cel putin asta este practica Curtii de Apel Barsov. Adresati-va cu o cerere prealabila instituitiei financiare care a emis decizia de calcul a taxei si la care ati achitat suma reprezentand taxa. Daca taxa s-a platit in noiembrie 2008, cel mai probabil este vorba de o taxa de poluare, nu de prima inmatriculare. Cititi prevederile OUG nr.50/2008. De principiu, raspunsul trimis de catre AFP este in sensul ca taxa a fost legal calculata, ca ati platit-o in mod voluntar sau invoca faptul ca nu ati facut in termenul legal prevazut de Codul de procedura fiscala o contestatie impotriva deciziei de calcul a taxei.

Temeiul cereri prealabile si ulterior al actiunii in instanta : art. 148 alin. 2 din Constituţia României, art. 30, 34 şi 110 din Tratatul de la Lisabona. Subliniati caracterul discriminatoriu al reglementarii in materie (OUG 50/2008) si nelegalitatii deciziei de respingere a cererii formulate in 2011 de restituire a banilor .

Aveti in vedere si solutia pronuntata zilele acestea de Curtea Suprema de Justitie in cauza C-402/9 Tatu/Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Economiei si altii (aprilie 2011) prin care s-a stabilit ca taxa de poluare instituita prin reglementarea romana (OUG nr.50/2008) si care se aplica vehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru este contrara dreptului Uniunii Europene.
Aceasta hotarare are valoare obligatorie pentru instantele nationale.