avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Activitate rbtm

Activitate rbtm

Răspuns la discuția CASS pe dividende
Sa inteleg ca am citit gresit / inteles gresit articolul de mai jos?

Pentru dividendele distribuite in anul 2017 se aplica regimul fiscal valabil in anul 2017 - anul realizarii venitului, respectiv:

Conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Astfel, impozitul s-a retinut la sursa si s-a declarat de catre platitor in Formularul 205 pentru anul 2017.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS - conform art. 155 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal regula generala este ca, pentru veniturile din investitii se datoreaza CASS.

Prin exceptie de la regula generala, in baza prevederilor art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza concomitent venituri din:

- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Ca atare, persoana fizica care in anul 2017 a obtinut venituri din salarii nu datoreaza CASS pentru veniturile realizate in anul 2017.
In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende.
Acum am primit o decizie de impunere de la ANAF pentru anul 2017, prin care mi se cere sa platesc CASS.
La sursa veniturilor scrie "venituri din investitii si/sau alte surse".
La capitolul II scrie baza anuala de calcul - 8418
CASS anual - 463
CASS datorat din investitii - 0 (zero)
Total de plata 463.
Nu inteleg ce si de ce trebuie sa platesc. Taxele pe salariu au fost achitate la momentul respectiv si pe dividende nu ar trebui sa platesc CASS.
Ma puteti ajuta?
Daca un pensionar iesit la pensie pentru limita de varsta (vechime completa) se angajeaza, isi pierde pensia?
Daca nu, dupa cat timp (si care este procedura) pentru o reactualizare a pensiei, care sa includa si contributiile de dupa iesirea la pensie?
Indiferent de remuneratie, pensia va fi mai mare daca cere recalcularea?
Răspuns la discuția Reziliere contract celule stem
Buna ziua,
Intr-adevar, este un contract pe 18 ani, dupa care copilul dumneavoastra decide daca il prelungeste sau nu. Conform contractului, intreruperea platilor nu presupune anularea ratelor ramase. Dar daca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, sotul dumneavoastra ar fi fost obligat sa semneze contractul. Poate daca reclama acest fapt, gasiti o portita de iesire.
Eu urmeaza sa semnez un astfel de contract saptamana viitoare si, curiozitatea mea este, daca nu va deranjeaza ... de ce doriti sa il reziliati? As dori si parerea unei persoane nemultumite, pentru ca argumente PRO am suficiente.
Nici un raspuns?
Sunt angajat, norma intreaga.
Am incasat dividende in 2017 peste plafonul de 22.800 ron si nu preconizez ca voi incasa dividende in 2018. Singurul venit pe 2018 este salariul. Mai trebuie sa depun declaratia unica in 2018?
In cazul in care voi incasa, totusi, dividende in decembrie 2018, pot depune atunci o declaratie sau voi primi amenda pentru ca nu am depus declaratia pana in 16.07.2018?
Răspuns la discuția Garantii Hornbach
Acelasi lucru mi s-a intamplat si mie.
Le-am spus foarte clar ca daca pe acel produs scrie 2 ani si nici macar nu scrie ca este pentru hobby, ei trebuie sa imi dea doi ani, pentru ca atat ofera producatorul si ei nu sunt decat un intermediar. Dupa ce l-au chemat pe seful sefului, au cedat si mi-au dat garantia scrisa pe cutia produsului.
Daca refuza si aveti timp de pierdut si produsul achizitionat se preteaza, returnati produsul dupa 29 de zile. Nu trebuie sa precizati motivul si este un lucru pe care ei il accepta. Achizitionati acelasi produs si repetati figura dupa alte 29 de zile. Eventual spuneti-le ca veti repeta miscarea pana veti ajunge la o garantie de 24 de luni. Poate se satura si va dau garantia scrisa pe produs.
Primaria a publicat documentele cadastrale ale teritoriului, ocazie cu care fiecare proprietar putea depune cereri de rectificare, daca se considera ca acestea sunt necesare.
Eu am un teren (pe care se afla si o casa) de 2800mp. Gardul dintre loturi a fost ridicat temporar de mine, pe cheltuiala mea, cu acceptul vecinilor, in urma cu multi ani. Acum cand s-au efectuat masuratorile (din gard in gard), s-a constatat ca terenul are doar 2600mp. Vecinul din stanga are in plus fata de actele pe care le detine aprox 50mp, iar vecinul din dreapta are in plus aproximativ 150mp (lucru confirmat verbal de reprezentantii Primariei). Vecinii sustin ca terenul lor este pana la gardul ridicat de mine si nu sunt de acord cu mutarea lui in interiorul terenurilor lor, in conformitate cu ce scrie in actele noastre, ale tuturor.
As avea doua intrebari:
Daca eu pun gardul pe terenul meu, cu 5 m in interior fata de limita de proprietate, vecinul are dreptul de a se intinde pana la gard, desi in acte el nu detine suprafata respectiva? Limita de proprietate este data de gard sau de acte si masuratori?
Care sunt pasii de urmat pentru a putea muta gardul, adica de a ocupa toata suprafata pe care am achizitionat-o si pentru care platesc impozit?
Răspuns la discuția impozit masina
Detin un apartament, pentru care platesc impozit (stau in el copiii) - cu acesta nu este nici o problema.
Detin SI o masina pe care am luat-o cu mine in strainatate, unde am si inregistrat-o la Politie si la Primarie. Am talon emis de autoritatile statului in care locuiesc si platesc si impozit aici.
Problema mea este ca Primaria din Romania ma obliga sa platesc impozit pe masina inregistrata in strainatate, doar pentru ca am CI de Romania si a fost inregistrata aici pe vremea cand locuiam in tara.
Răspuns la discuția impozit masina
Un apartament.

Impozitul este 60 ron / an, un proces - probabil impozitul pe 30 de ani.
De aceea am intrebat daca exista o alta solutie decat plangerea in justitie.

Am facut deja tot ce ati spus dvs, ca urmare am radiat-o deja de la Politie.