avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Activitate ion aurel

Activitate ion aurel

Nu exista obligatia de a raporta utilitatile la primarie. Insa exista obligatia de a depune la primarie (la Directia Impozite si Taxe Locale) o declaratie de impunere corect completata si cand se schimba situatia se depune o alta declaratie de impunere cu schimbarile intervenite. Mai clar, anul trecut (2018) primariile din Bucuresti au trimis contribuabililor cate o instiintare sa se prezinte la DITL sa declare utilitatile, de fapt sa depuna o declaratie de impunere pentru locuita, care sa contina utilitatile actualizate. Se bazeaza pe Codul fiscal care prevede o reducere de aproximativ 50% pentru locuintele care nu beneficiaza, cumulat, de cele 4 utilitati: apa, canal, curent electric, incalzire centrala. Gazele nu au nici o importanta, de ex. cine are gaze si incalzire cu sobe ramane cu impozitul redus, se specifica in CF incalzire cu agent termic. De fapt in CF nu este mentionata reducerea ci valoarea de impunere/impozitul este mentionat diferit pentru locuintele cu cele 4 utilitati fata de cele cu cel putin una lipsa, din socoteala mea iese cam 50% diferenta. Gazele nu sunt prevazute printre utilitatile din CF. Deci daca aveti cele 4 utilitati platiti amenda, daca una lipseste nu va poate face nimic primaria. Eu de exemplu platesc impozit redus, am o casa de cca 250mp cu 3 utilitati fara incalzire centrala dar sa ma racordez la gaze ar trebui sa platesc cam cat fac casa si terenul la un loc. Am vazut la DITL multi oameni care doar ingrosau cozile cu acea instiintare in mana, oarecum speriati si nestiind ce inseamna, oameni care stateau la bloc si plateau impozitul intreg beneficiind de utilitatile respective, practic nu aveau ce sa caute acolo. Primaria ar fi trebuit sa-i intiinteze doar pe cei care platesc impozit redus dar decat sa-i caute in evidentele lor le-a fost mai usor sa puna mii de oameni pe drumuri aiurea.
Este tardiv raspunsul meu dar poate foloseste altora. Codul fiscal actual prevede ca se datoreaza impozitul pe constructii de la data edificarii constructiei, aceasta data fiind definita de cosul fiscal ca fiind aceea la care imobilul are elementele principale ale unei constructii (chiar si cele executate fara autorizatie de construire): fundatie, pereti si acoperis. Declaratia de impunere o completeaza contribuabilul si nu angajatii de la impozite si taxe locale, deci inclusiv data dobandirii (edificarii) constructiei. Daca ei doresc un impozit retroactiv pot ulterior sa emita o decizie in acest sens, decizie pe care o puteti contesta. Eu am declarat o constructie si am avut la mine ca dovada pentru data edificarii constructiei factura pentru materialele acoperisului, dar nu a fost necesara. Binenteles ca cei de la taxe si impozite locale abuzeaza de autoritatea lor și plimba oamenii dupa cum crede fiecare angajat de acolo.
Răspuns la discuția Casa veche -descriere in acte
Nu ati specificat unde este mentionata acea descriere a casei, in cartea funciara? In acest caz cred ca este necesara o documentatie tehnica pentru completarea cartii funciare. Luati legatura cu un cadastrist si el ar trebui sa stie ce e de facut.
Banuiesc ca doriti sa construiti pe terenul respectiv. Faptul ca e pasune nu deranjeaza, prin autorizatia de construire se schimba categoria de folosinta din pasune in curti-constructii. Insa fiind in extravilanul localitatii nu veti primi autorizatie de constructie. Intinderea intravilanului localitatii este decisa de primarie, autorizatia de construire se elibereaza tot de primarie, deci cele mai bune raspunsuri le veti gasi tot la primaria localitatii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intabulare inseamna inscrierea in cartea funciara. Pe scurt, cartea funciara contine datele de identificare ale imobilului, datele de identificare ale proprietarilor, modul de dobandire de catre acestia al imobilului si sarcinile existente asupra acestuia.
In cazul dvs. imobilul este terenul si nu padurea, totusi in documentatia cadastrala si in cartea funciara va aparea si faptul ca terenul este impadurit. Pentru intabulare aveti nevoie de un act de proprietate (contract de vanzare-cumparare, de donatie, mostenire etc.) pentru teren si de documentatia cadastrala. Un cadastrist va poate intocmi documentatia respectiva, va poate ajuta si cu inscrierea in cartea funciara.
Art. 1746 din noul cod civil prevede
Vânzarea terenurilor forestiere
Terenurile din fondul forestier aflate în proprietate privată se pot vinde cu respectarea, în ordine, a dreptului de preempţiune al coproprietarilor sau vecinilor.
Daca mergeti la un notariat va spune tot ce va este necesar pentru vanzarea terenului forestier.
Baneficiarii dreptului de preemptiune (vecini, coproprietari) au prioritate la cumparare daca ofera acelasi pret. Binenteles prin vecini se intelege persoanele care au padure alaturata cu a dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Daca am categorie de folosinta vie extravilan, cum se procedeaza sa schimb in vie intravilan?Multumesc.Se poate?

Exista 2 clasificari in acest sens privitoare la terenuri:
1. extravilan sau intravilan - Consi;iul Local hotaraste asupra intinderii intravilanului localitatii. Cladirile rezidentiale (case si blocuri cu destinatie locuinte) se pot construi doar in intravilan. In extravilanul localitatilor se poate construi doar prin exceptie, cladiri agricole si altele. Daca faceti o cerere la primaria localitatii veti primi un raspuns privind intinderea intravilanului (informatie publica, ar trebui sa existe o harta) si eventual ceva despre planurile de viitor ale primariei, daca se intentioneaza extinderea intravilanului si va fi cuprins si terenul dvs.
2. Categoria de folosinta: curti-constructii sau agricol, cel agricol are si subdiviziuni - livezi, vii, pajisti etc.
Clasificarile sunt importante in principal din 2 puncte de vedere:
1. Posibilitatea de a construi pe teren: conteaza sa fie in intravilan, nu conteaza categoria de folosinta, prin autorizatia de construire trece automat la curti constructii;
2 Impozitarea. Terenurile extravilane sunt cel mai putin impozitate, cele intravilan-agricole mai mult, cele intravilan curti-constructii cel mai mult. La calculul impozitului pe terenurile intravilane conteaza si zona din localitate unde este amplasat terenul. De exemplu in Bucuresti zona 0 curti constructii este impozitat cu peste 22000 lei/ha iar cel agricol nesemnificativ.
Răspuns la discuția Amenda ratb
cyan a scris:

ion aurel a scris:
Parerea mea este ca o contestaie nu merita efortul, chiar daca ati avea castig de cauza.


Daca considerati ca nu merita efortul de ce nu ii dati dvs 50 lei @Magdalenei 076?
Sanse exista, decizia este a judecatorului.
Atata timp cat avea 18 calatorii pe card nu exista motive logice pentru care sa nu fi validat cardul.

@ion aurel, dvs daca ati avea un card cu 18 calatorii, ati valida sau nu cardul?


Este doar o opinie/parere ca nu merita efortul. Magdalena076, citind mai multe raspunsuri, isi formuleaza decizia pe care o va lua, tinand sau nu seama de sfaturile primite. De ce cred eu ca nu merita:
- nu este cert castigul de cauza pe motive de fond, ar putea fi cert daca PV nu indeplineste toate conditiile de forma cerute de lege (mentiunile obligatorii din PV - nume, loc etc.);
- sunt necesare minim 2 drumuri la judecatorie, plus formularea plangerii contraventionale, alte drumuri pentru recuperarea banilor in caz de castig, deci se pierde ceva timp;
- se plateste 20 lei taxa judiciara de timbru (OUG nr. 80/2013 art. 19).
Pe considerentele de mai sus ma bazez cand imi exprin opinia ca nu merita efortul. Binenteles ca fiecare isi apreciaza altfel atat timpul cat si banii si poate proceda in consecinta.

Cu privire la intrebarea daca as valida avand 18 calatorii? As valida insa asta nu este o dovada, as putea si sa ma gandesc sa-mi economisesc calatoriile ca merg doar 2 statii...
Răspuns la discuția Amenda ratb
Graba, aglomeratia sau necunoasterea modului de utilizare a cardului de calatorie/aparatului de validare nu cred ca pot fi primite ca motive de a scapa de sanctiune. Poate dovada ca erati bolnava si mergeati la internare sa fie de ajutor. Parerea mea este ca o contestaie nu merita efortul, chiar daca ati avea castig de cauza.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu mai multe detalii, banuind ca doriti sa construiti pe acel teren. Scoaterea din circuitul agricol a unui teren inseamna schimbarea categoriei de folosinta a acestuia dintr-o categorie agricola (arabil, pasune, vii, ivezi etc.) in categoria curti-constructii, singura care permite realizarea constructiilor.
Scoaterea din circuitul agricol a terenurilor situate in intravilanul unitatii a suportat mai multe modificari, dupa cum urmeaza:
- initial, prin Legea 50/91 s-a facut prin simpla emitere a autorizatiei de construie;
- in 2003 prin modificarea L50/91 s-a introdus o procedura mai greoaie, care implica Ministerul Agriculturii, OCPI si ANIF;
- in 2012 se modifica iarasi L50/91 si se revine la scoaterea din circuitul agricol prin autorizatia de construire; ordinul 700/2014 al directorului ANCPI precizeaza ca schimbarea categoriei de folosita in cartea funciara se face in baza AC prin efectul legii;
- OUG34/2013 interzice scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate in categoria pajiste (in aceeasi OUG se precizeaza pajiste=pasune=faneata), stabilind cateva exceptii foarte stricte, dar printre exceptii nu se aflau si constructiile;
- L87/2014 modifica OUG34/2013 in sensul ca limiteaza aplicarea acesteia la terenurile din extravilan;
- in prezent scoaterea din circuitul agricol se face prin simpla emitere a autorizatiei de construire.
In postarea anterioara eronat am scris 2016, in loc de 2014.

Spor la construit.
O posibiitate ar fi ca tatal dvs. sa se fi prezentat la notar fara testament, ca mostenitor legal, si in lipsa altor mostenitori legali (nepotii in linie directa nu sunt mostenitori legali ai bunicului cat timp parintii sunt in viata) sa fi dobandit toate bunurile bunicului. Notarul nu ar fi avut de ce sa va convoace daca nu stia de testament. Mergeti cu testamentul la notar si va explica acesta ce (mai) puteti face.