Buna ziua tuturor,
Succesiunea este dezbatuta(fara ,nu puteam face cadastru si apoi ctr.vz-cump.cu cei doi frati).
Deci,acum eu (cumparatorul-pt.ca am ingrijit parintii) detin 3/4 din casa si terenul de sub casa ,fratele care nu-mi recunoaste cheltuielile si efortul facut cu ingrijirea parintilor(cine are batrani in grija stie si intelege,ce inseamna)detine 1/4 din casa si teren.
Cei 5000 mp arabil(fara cadastru)sunt trecuti in cert. de most. in cote egale la toti cei 4 frati.
Acum la insistentele celor doi frati care mi-au vandut deja cotele lor, fratele necredincios s-a hotarat sa accepte cei 5000mp in camp in schimbul cotei din casa .
Pt.ca e greu cu invoitul de la serviciu,as fi vrut sa mergem la notar (daca e mai ieftin decat in instanta),fratele imi face ctr.vz-cump pe cota lui din casa,iar noi trei renuntam la pam.din camp in favoarea lui.
Asta era intrebarea,putem face prin notar renuntare,partaj(nu ctr. vz-cump.pt ca nu avem cadastru) in favoarea fratelui , pt. cei 5000mp in camp?
va multumesc pt. raspunsuri, va doresc tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi,sa nu simtiti niciodata dezamagirea pe care o traiesc eu datorita celor dragi candva!
buna ziua tuturor!
Revin la d-voastra cu speranta ca ma veti ajuta cu sfaturi si de aceasta data!
Situatia este urm.(explicata pe scurt si sper cat mai clar):
4 frati buni(si de mama si de tata), masa succesorala: o casa batraneasca +pamantul de sub ea (pt. care avem cadastru) si 5000 mp arabil, in camp(unde nu se poate face momentan cadastru).
Doi dintre frati ii vinde celui de al treilea cota lor din casa si pamantul de sub casa (celui care i-a ingrijit si inmormantat pe parinti).
Dupa lungi dezbateri,se hotaraste si cel de-al patrulea frate sa-i vanda celui care i-a ingrijit pe parinti cota lui din casa ,el(cel de al patrulea , urmand sa primeasca cei 5000mp din camp).
Stim ca solutia cea mai corecta ar fi o tranzactie in instanta ,dar costurile sunt destul de ridicate pt. posibil. noastre.
Intrebarea noastra ar fi: prin notariat se poate rezolva cu pamantul din camp unde nu avem cadastru(donatie, renuntare,partaj sau orice forma prin care trei dintre frati sa cedeze dreptul lor din cei 5000mp , celui de al patrulea)?
va multumesc anticipat pt. raspunsuri!
buna seara si multumesc tuturor pt.raspunsul dat.
d-nul -tudorioan- cu fostul sot nu am nici un fel de probleme, este alaturi de mine in tot ce intreprind.El chiar mi-a sugerat sa chem vecinii in instanta pt. calomnie tinand cont de insultele, blestemele adresate mie si intregii familii(va doresc tuturor sa nu auziti ce auzim noi de 20 ani din gura acestor indivizi).
Din cate am citit pe aici pt. calomnie sunt pedepse mult prea mici,ca sa-mi petrec timpul prin tribunal.O sa-i tratez cu indiferenta pana o sa le pice cu tronc un alt vecin(asta e menirea lor in viata -sa faca rau tuturor!)
Buna ziua,
Domnule utilizator-tudorioan- daca eu sunt atat de ALAMBICATA (corect !) in expunere , in ce ma contraziceti ?!
Doamna sau domnisoara utilizator - mariana_en -VA MULTUMESC ft.mult pt.raspunsul d-voastra (suficient si clar pt.mine)si va declar "profesionist in materia supusa atentiei ", care a-ti inteles"exaxct ceea ce eu nu stiu sa scriu".
O zi buna tuturor !
buna dim.,ziua, seara(in functie de ora la care cititi)!
Avem urm situatie:
in urma cu trei ani tatal meu deschide succesiune dupa bunicul(tatal lui),pentru a obtine pamantul de sub casa construita in 1960 impreuna cu mama (decedata in 1982),cu acordul bunicului fireste.Din cauza unei matusi(sotia unuia dintre fratii morti ai tatalui)careia i s-a nazarit dupa 50 ani ca vrea si ea din locul de casa al tatei,nu am reusit sa facem tranzactie ,fiind obligati sa ne plimbam prin tribunal aproape doi ani.Intr-un final s-a terminat procesul , tata obtinand terenul de sub casa.Din pacate a murit cu o zi inainte de a primi sentinta.
Tot din pacate nu am observat atunci ca pe sentinta erau gresite numele matusii rea voitoare si a uneia din cele doua fiice ale ei (citate toate trei in proces ca si mostenitoare ale unchiului).
Trebuie sa mentionez ca la dosar am depus copii dupa toate actele necesare-cert.de nastere, de casatorie, de divort al uneia din verisoare-deci a fost greseala grefierului de redactare.
Cum procedam acum sa recuperam cheltuielile de judecata de la matusa resp., cheltuieli trecute pe sentinta definitiva si irevocabila primita ?
Buna ziua ! Va multumesc pt.raspuns
Iesirea din indiviziune,este facuta.
Exista o sentinta judecatoreasca irevocabila,exista cadastru, intabulare,deci fiecare are curtea si imobilul lui.
Numai ca el a promis acum CINCI ANI- (nu trei cum am scris mai sus,aseara ma uitam pe sentinta respectiva din 23.02.2007)ca isi muta garajele, sa ne lase calea noastra de acces libera si tot amana...
Buna ziua,
Revin la d-voastra cu o intrebare sperand ca ma ajutati si de aceasta data cu aceeasi promptitudine !
In urma cu trei ani, la succesiunea dupa socrul meu,sotul meu a "primit"ca si CALE DE ACCES la casa, la curtea noastra 6.7m latime,.Pe acel teren cumnatul meu are construite de cand traia socrul meu, doua garaje, pe care acum tot amana sa le mute.
Intrebarea mea este: unde ,la ce institutii trebuie sa ne adresam sa-l oblige sa isi ia garajele de pe terenul nostru( il tot rugam de trei ani ).
Mentionez ca noi vrem sa ne separam curtea ,pt.a ne amenaja cum dorim noi ,iar ptr.asta va trebui sa ne facem alte bransamente (vine iarna si nu se mai dau aprobari ) la gaze ,la apa ,deoarece tevile respective la bransamentele actuale trec prin curtea lui.
Va multumesc !
buna ziua tuturor !
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez corect in urm. situatie:
si eu si vecinul din dreapta detinem cu acte in regula(cadastru, carte funciara)proprietati inguste ca si latime.Deoarece el doreste sa darame casa in care locuieste acum si sa-si construiasca in spate (daca eu sunt de acord),vecinul meu a venit cu propunerea sa facem un "schimb "de terenuri, respectiv eu ii dau in fundul curtii mele terenul liber(cca 650 mp),el imi da la strada o suprafata mai mica,oprindu-si cativa metri pt. acces.
Tinand cont ca dupa fiecare ar avea curte mai mare in fata casei sunt de acord, dar..La mine e simplu;ii fac acte de vz-cump dar el cum imi poate vinde mie daca acum exista constructie pe acel teren ? un antecontract de vz-cump cu clauze(termen de eliberare a terenului si de finalizarea actelor, costuri ale tranzactiei -pe care le suporta el,etc) este suficient pt. mine?
Sau daca si eu ii fac lui tot antecontract vz-cump el poate primi autorizatia de constructie(asa as fi mai in siguranta eu)?
sperand ca am fost suficient de explicita si ca voi primi un sfat in timp optim va multumesc !