Pai daca, si numai daca, amenintarea pe care a afacut are aparenta de autenticitate, adica acea persoana isi interpreteza rolul atat de bine incat reuseste sa ma convinga ca el intentioneaza sa ma omoare, si imi produce o frica atat de puternica incat nu imi pot da seama de gravitatea pericolului, atunci depasirea apararii este explicabila-din nou zic exces justificat- frica este cea care ma face sa am o aparare vadit si semnificativ disproportionata in raport cu atacul.
catalin1980 a scris:
catalinag a scris:
MayeMaya a scris:
catalin1980 a scris:
Grila creatie proprie
Eu o vad doar C
B zic ca n ar putea fi retinuta in conditiile in care intentia de a ameninta a fost facuta in gluma
Ar fi bun un ril sau ceva jurisprudenta.daca gasiti postati sa ne lamurim exact
Mi-am dat seama ca tu ai facut-o...
Editez: Acel ,,reuseste sa ia o piatra de pe jos,, arata -dupa mine- continuitatea si seriozitatea amenintarii. Daca , doar daca, se dovedeste indubitabil ca amenintarea ar putea fi provocat o asemenea stare de temere incat sa jusitifice reactia celui amenintat, se poate retine b.
daca i s-ar fi provocat acea stare de temere, asa cum zici, incar sa justifice reactia celui amenintat, de ce nu ai retinut si a??
Iti dau un exemplu.
Te afli la o terasa,de la masa de langa tine apare unul care scoate un pistol de jucarie(tu necunoscatoare de arme si munitii) te ameninta ca te omoara ptr ca din cauza ta sotia lui a aflat de o aventura de a lui(tine cont ca datele spetei nu sunt detaliate,doar generale).tu ce faci?iei o sticla de bere de pe masa si ii croiesti una in crestetul capului,ulterior respectivul moare. Crezi ca beneficiezi de legitima aparare?la rece judecand-o.
Ps.plus de asta tre sa legi varianta A de datele spetei,nu de varianta B