Buna ziua,
M-ar interesa daca exista o varianta de cumparare a unui apartament de la un proprietar care a achizitionat acel apartament prin programul Prima casa. Proprietarul doreste sa il vanda, dar conform contractului nu are voie sa o faca mai devreme de cinci ani, iar Ministerul finantelor publice nu i-a dat acordul de vanzare. Multumesc.
Daniel B
Intrebarea mea este: carei institutii sa ma adesez pentru a cere verificarea legalitatii unui planul cadastral si anularea unui titlu de proprietate?
Multumesc.
Buna ziua,
Situatia este urmatoarea: un vecin a inceput sa construiasca o poarta care imi ingreuneza intrarea in garajul propriu. Poarta inchide o portiune de drum comun (drumul separa efectiv cele doua curti si la un moment dat se infunda intr-o alta curte). Am sesizat acest aspect la primarie si politie. Politia a raspuns ca fiind vorba de domeniu public e competenta Primariei. Reprezentantii primariei, dupa ce au venit la fata locului au emis o autorizatie de constructie a portii respective in baza unei extras de carte funciara pentru informare și a unui plan cadastral prezentat de vecin. Nu au tinut cont de faptul ca pe planul meu cadastral, emis la doi ani dupa cel al vecinului apare ca vecinatate o strada si nu vecinul respectiv si nici faptul ca pe planul cadastral al vecinului era inclusa o portiune de teren prin care eu am acces efectiv la garaj.
Intrebarea mea este: cui pot cere verificarea legalitatii planului cadastral respectiv, iar daca exista si un titlu de proprietate cum pot cere anularea acestuia?
Multumesc.
Buna ziua,
Situatia este urmatoarea: am un credit in CHF la Volksbank. As putea beneficia de oferta de reconversie a francilor in lei de la Banca Transilvania. Ideea este ca ipoteca este pe casa parintilor mei, iar intre timp tata a decedat. Cei de la banca spun ca pentru a face noul contract de credit trebuie realizata succesiunea. Eu nu intentionez sa o fac pentru ca au trecut mai mult de doi ani de la de deces si nu avem atatia bani pentru sucesiune, avand in vedere ca in afara de imobilul ipotecat mai este unul care face obiectul succesiunii. Ceilalti mostenitori, respectiv mama si sora mea ar semna fara nici o problema noua ipoteca pe imobilul in chestiune.
Intrebarea : exista o prevedere legala de care sa ma folosesc pentru a putea argumenta in fata bancii ca ceilalti mostenitori pot sa semneze alaturi de mine fara a fi nevoie de succesiune?
Multumesc.
Parintii mei au primit un titlu de proprietate pentru terenul pe care au construit casa in suprafata de 250 metri patrati, atat cat figura pe actul oficial eliberat in 1978. La vremea respectiva atat se putea trece pe actele oficiale. In realitate suprafata este de 360 mp, nu exista litigii cu vecinii si terenul este ingradit de peste 30 de ani. Care este modalitatea de a primi titlul de proprietate pe toata suprafata? Multumesc.