avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Activitate Gil1973

Activitate Gil1973

OK, inca o data va multumesc !
In primul rand, domnule Themis, va multumesc pentru atentia acordata problemei mele si tin sa va spun ca apreciez opiniile exprimate de dumneavoastra pe care le consider pertinente si profesioniste.

In ceea ce priveste sugestiile dumneavoastra, va rog sa imi mai acordati cateva sfaturi:

themis a scris:

Aţi putea invoca simulaţia, Iar lipsa actului secret (în lipsa căruia simulaţia rămîne o simplă afirmaţie) ar putea fi contracarata cu imposibilitatea morală a preconstituirii unui astfel de act, avînd în vedere legatura de rudenie dintre soţia dumneavoastră şi cel pe care-l denumiţi, cu atîta tandreţe, socră-miu.


1.contractul secret presupus de simulatie poate fi incheiat si acum, dupa ce casa a fost construita (data in folosinta - 01iunie 2010) ? sau daca ar fi lipsita de relevanta incheierea lui acum, atunci cand considerati ca era oportuna incheiarea sa ? ar fi valabil incheiat un asemenea contract, doar intre noi si mama sotiei ? ce ar trebui sa contina un astfel de act ? este necesar ca un astfel de document sa fie incheiat in forma autentica, sau cum altfel ?

themis a scris:

Recunoaşterea din partea soacrei, potrivit căreia aţi fi contribuit cu bani la cumpărarea terenului şi la construirea casei, vă face doar creditori, nu şi proprietari. Iar creanţa, după cum ştiţi, e supusă pîrdalnicei de prescripţii extinctive.


2. Am pastrat o mare parte din facturile si chitantele corespunzatoare materialelor de constructii folosite la constructia imobilului, toate aceste documente fiind emise pe numele meu si platite de mine. Ce pot face pentru a nu se implini termenul de prescriptie extinctiva si astfel dreptul meu de creanta sa se stinga ? de cand se calculeaza acest termen, de la data emiterii facturii, de la data terminarii casei sau de la data solicitarii platii datoriei ? Cum sa solicit plata acestui drept (nu ma intereseaza plata ci doar grevarea cu sarcini a imobilului) ?

Va multumesc inca o data si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra !

P.S. de fapt, ceea ce ne intereseaza este sa putem stapani in continuare casa, sa nu ne poata da afara sau mai rau sa vanda imobilul ! Singurul motiv care ne-a "impins" sa cumparam terenul si sa construim casa pe numele socrilor, a fost sa acoperim riscul determinat de faptul ca si eu si sotia suntem bugetari, iar in contextul economic actual, nu se stie daca vom mai fi capabili sa ne platim datoriile la creditul contractat si de aceea am hotarat ca mai bine sa fim "la mana" parintilor, decat "la mana" bancii !!!
Revin la o problema ce ma framanta de mai mult timp si asupra careia nu prea am fost lamurit pe acest forum (acum 2 ani) in speranta ca noile coduri imi ofera acum noi posibilitati.
Asadar, pentru a nu avea probleme cu banca de la care am luat un credit (valoarea acestuia fiind foarte mare exista oricand riscul de a mi se solicita constituirea unor garantii suplimentare!!!) am hotarat sa cumpar un teren pentru o casa si sa construiesc casa... pe numele socrilor, gandidu-ma ca nu voi intampina dificultati tinand cont de faptul ca sotia este singura la parinti.
MARE GRESEALA ! acum socrii s-au certat, iar socra-miu doreste sa intenteze o actiune de divort si sa ceara totodata un partaj al bunurilor, tintind, cu precadere, proprietatea mea.
In fapt, socra-miu se afla in evidentele unui spital de psihiatrie de peste 25 ani, cu probleme specifice si, periodic, ne face astfel de probleme, dar acum, mai mult ca niciodata, cred ca va recurge la acest gest.
Va rog insistent sa ma sfatuiti cum pot sa impiedic acest lucru. Ce pot sa fac sa reintru in drept in proprietatea imobilului pe care l-am construit, Dumnezeu stie cu ce eforturi !
Mentionez ca ambii socrii sunt pensionari cu venituri foarte mici (castiga aprox. 1600 lei impreuna) si nu cred ca ar putea sa demonstreaza vreodata in fata instantei ca au dispus de fondurile necesare construirii unei case.
Mai mult, soacra-mea este de partea noastra si ea ar sustine pana in panzele albe ca in fapt noi suntem proprietari si nu ei.
Ar putea soacra-mea sa ipotecheze de una singura casa in favoarea noastra sau sa sustina ca a primit bani cu imprumut de la noi pentru construirea casei si drept urmare sa greveze cu sarcini imobilul astfel incat sa nu fie posibil partajul ? Sau cum altfel as putea impiedica partajul casei mele !? As putea sa ma constitui parte in procesul lor de divort pentru a-mi redobandi casa ? Sau credeti ca ar fi o varianta sa deschid o actiune pentru stabilirea lipsei de capacitate a socrului (dar atunci violenta sa ar deveni fara margini) ? Ce este de facut ?
Va rog frumos sa imi transmiteti parerile voastre. Va multumesc !
OK..., dar personalul respectiv (a carui tura a lucrat in ziua de sarbatoare legala) nu a realizat munca suplimentara, ci doar a lucrat numai 168 ore (8ore x 21 zile lucratoare) asa cum a lucrat si personalul administrativ. Este legal ca personalul ce a lucrat in tura, prin ziua libera acordata, sa figureze de fapt cu numai 160 ore lucrate, iar personalul administrativ cu 168 ore ?
Pe de alta parte, in cazul orelor suplimentare, legiuitorul stabileste ca, in prima faza, se incearca recuperarea lor cu ore libere platite acordate in urmatoarele 60 zile, pe cand in cazul orelor realizate in zi de sarbatoare, tot in prima faza, legiuitorul nu mai foloseste sintagma "ore libere platite" ci doar timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile. Sa inteleg ca, in acest ultim caz, se acorda o zi libera in urmatoarele 30 zile neplatita ? va rog tineti cont ca personalul din tura a lucrat acelasi numar de ore ca si personalul administrativ, adica 168 ore, atat cate ore lucratoare are luna in cauza.
In cazul in care, in cadrul unei institutii publice, exista o categorie de personal care lucreaza in schimburi (specificul muncii fiind asigurarea continuitatii activitatii non-stop), iar pe parcursul unei luni un schimb lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala, fara insa a depasi numarul de ore lucratoare ale lunii, va rog sa imi spuneti daca personalul respectiv are dreptul la o zi libera platita.
Eu as dori sa va prezint o alta speta:
- valoare asigurata, conform contractului de credit ipotecar, 100.000 euro;
- valoare reala, la data realizarii riscului (dauna totala), 70.000 euro;
- rest de plata din contract, la data realizarii riscului 95.000 euro,

si acum intrebarile:

- in aceste conditii banca cu ce suma este despagubita de asigurator ?
- in cazul in care nu este despagubita integral, are dreptul de a ma urmarii in continuare pentru diferenta ?
- si ultima ...daca despagubirea acordata de asigurator se face in limita valorii de piata a imobilului, atunci de ce nu incaseaza si primele de asigurare tot in functie de valoarea de piata a acestuia la momentul incheierii politei de asigurare ?
lucrez la o institutie din categoria celor de aparare, siguranta nationala si ordine publica si trebuie sa achizitionez armament si tehnica de lupta.
Intrebarea mea este: daca valoarea unei arme este sub 1800 lei, respectiva arma o inregistrez in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar ?
M-ar ajuta foarte mult daca mi-ati indica un temei legal.
Va multumesc pentru ajutor !
Exista vreun temei legal in baza caruia angajatorul (institutie publica!) are dreptul sa-ti scada din concediul de odihna, orele pentru care ai fost invoit prin bilet de voie ?
Practic, atunci cand se aduna 8 ore de invoiri in interes personal, cei de la personal - salarizare iti scad o zi din concediul de odihna ... si asa mai departe !
Ce parere aveti ? este corect ?
nu am construit casa pe numele sotiei ci pe numele socrilor
da, eram casatorit