avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Activitate geeac

Activitate geeac

Răspuns la discuția Solicitare scutire TVA art 152
Multumesc.
Eu inteleg din acel articol ca nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire. Or firma mea n-a beneficiat pana acum de regim de scutire. Daca o firma este deja neplatitoare de TVA, nu prea vad ce sens ar avea un articol care sa-i permita sa ceara scutirea de TVA.

Stiu ca nu poti deveni din platitor, neplatitor, dar inteleg ca regimul special de scutire nu este acelasi lucru cu a fi neplatitor de tva. Daca ma insel, va rog sa ma corectati.
Da, am vazut si partea aceea, doar ca nu estimez sa depasesc plafonul in viitorul apropiat.
Buna ziua,

As dori sa solicit scutirea de TVA conform art 152 din codul fiscal, dar nu am gasit pe niciunde informatii despre ce presupune. Daca a obtinut cineva scutirea TVA in baza acestui articol, ati putea sa-mi spuneti ce acte au solicitat, cat a durat pana ati obtinut certificatul si daca este trimis vreun control de la ANAF?

Multumesc.

Art. 152. Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de
scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Buna ziua,

Am o dilema: azi cand veneam la birou am vazut un afis pus pe usa blocului prin care asociatia de proprietari anunta ca revoca toate acordurile date firmelor pt infiintare sediu social/punct de lucru. Care sunt consecintele legale ale acestei decizii? Trebuie sa parasesc sediul, trebuie sa desfiintez punctul de lucru?

Multumesc.
Răspuns la discuția Raspundere articol ziar
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Vreau sa public un articol intr-un ziar in care sa scriu despre comportamentul abuziv al unei companii in relatiile cu clientii sai. Exista posibilitatea ca respectiva companie sa ma dea in judecata pentru prejudiciu adus imaginii? Evident, am probe pentru toate afirmatiile pe care le voi face.

Multumesc.
Răspuns la discuția radiere srl
Buna ziua,

Am si eu o intrebare: cum se transfera dreptul de proprietate al activelor?
Contabila cu care am discutat mi-a spus ca activele nu pot trece in proprietatea asociatilor ci trebuie organizata licitatie publica pentru vanzarea lor.
In alta parte am citit ca trebuie achitat TVA pentru valoarea activelor transferate.
M-am uitat pe site-ul ONRC dar nu am gasit mai multe detalii, sunt curioasa daca are cineva informatii mai precise.

Multumesc.
Va multumesc pentru raspuns.

M-ar fi interesat sa stiu ce prevede legea in privinta nerespectarii preavizului (in conditiile in care in contract nu este nicio clauza in acest sens):
- proprietarul poate obliga chiriasul sa achite chiria pana la expirarea perioadei de preaviz?
- imbolnavirea grava a administratorului (care era si asociat in firma) poate fi considerata caz de forta majora?
- in cazul in care locatorul a acceptat rezilierea de comun acord a contractului, mai are vreun drept sa revina asupra deciziei si sa retina o parte din garantie ca despagubire morala?
As vrea sa mentionez ca ma intereseaza mai mult informativ aceste lucruri, ca sa stiu daca sunt indreptatita sa pretind returnarea integrala a garantiei.

Sunt cam multe intrebari, recunosc. Multumesc pentru rabdare. :)
Buna ziua,

Am incheiat in martie un contract de inchiriere a sediului societatii. In luna octombrie, datorita unor evenimente neprevazute (imbolnavirea administratorului firmei si situatie financiara proasta a firmei), ne-am vazut siliti sa reziliem contractul. Termenul de preaviz era de 2 luni, noi am dat preaviz doar de o luna (comunicat verbal), proprietarul a inteles situatia si a acceptat rezilierea, am semnat procesul verbal de predare in bune conditii a sediului si notificarea catre Adm Financiara prin care anuntam incetarea contractului incepand cu data de 15 nov.

Problema este ca prin decembrie, proprietarul a zis ca nu vrea sa ne dea inapoi decat jumatate din garantie pentru ca nu am respectat preavizul si le-am produs pagube morale, prin urmare retin jumatate de bani pentru a-si acoperi comisionul agentiei care le va gasi alt chirias.

Am apelat la un avocat care mi-a spus ca garantia poate fi retinuta doar pentru achitarea datoriilor restante sau pagubelor produse, nu pentru acoperirea comisionului de inchiriere.

Intrebarea mea este, tinand cont ca respectivul contract a incetat incepand cu 15 noiembrie, proprietarul mai are dreptul sa-mi retina garantia pe motiv ca nu am respectat preavizul? (Mi-a spus inclusiv ca nu avem nicio dovada ca am fi dat preavizul, prin urmare ne-ar mai fi putut forta sa stam inca 2 luni, ceea ce ne-ar fi costat mult mai mult, deci ne fac o favoare ca ne retin doar jumatate de garantie.)