1) As vrea sa stiu daca intr-o primarie managerul public are obligatia sa faca procedurile ISO in cazul in care nu le face o firma de specialitate.
2). Unde gasesc atributiile unui manager public in cazul unei primarii.
Nu eu am creat "struto-camila", comitetul executiv este cel ce a creat. Eu sunt cea care am fost intrebata si nu am stiut ce raspuns legal sa le dau pentru ca am primit tot felul de informatii de la foarte multe persoane care nu seamana intre ele si nici cu cele din aceste pagini.
Comitetul executiv a hotarat sa scrie in decizie astfel:"se modifica incadrarea din administrator in administrator cu studii superioare juridice / consilier juridic"
Administratora are atestat de 10 ani, si are experienta si in domeniu. Nu se pune problema pensiei ca este prea tanara pentru pensie. Ideea a fost alta. Toti cei care angajaza cu studii superioare cer vechime in munca cu studii superioare. Viata nu stii niciodata ce-ti ofera si atunci s-au gandit ca daca, nu va mai fi la asociatie peste 5-10 ani si trebuie sa se angajeze intr-o administratie publica-bugetari ce se poate intampla?. In acest caz chiar daca a terminat facultatea de 20 de ani si nu a fost incadrata cu studii superioare, porneste de la salariul de asistent+ spor de vechime. UN asistent are salariul minim pe economie. Cum ar fi sa ai o facultate si la 45 de ani sa fii angajat cu salariul minim pe economie?. Sa nu spuneti ca se poate angaja de acum in alta parte cu studii superioare ca nu are unde, are familie, are copil, nu poate nici sa paraseasca localitatea, si asa am vorbi vorbe. Pentru faptul ca isi face meseria bine i s-a sugerat de catre proprietari aceasta schimbare de incadrare. Eu zic ca are de castigat atat asociatia cat si administratorul, mai ales ca nu se pune problema unei mariri de salariu. Problema mea era ca vreau sa-i indic niste pasi ca sa nu aibe probleme mai tarziu. (pentru aceasta voi cere sfatul in alta parte).
Nu tin parte acestui caz dar cred ca art. 29 alin 2 din Lg.230/2007 il coroboram cu art 17 alin 1 lit i si alin 6 din HG1588/2007 observam ce atributii are comitetul executiv. Pentru multe din acele atributii comitetului executiv ii trebuie personal specializat. Ca o asociatie sa mearga mai bine ai nevoie de un instalator, un lacatus mecanic, un electrician (binenteles
autorizati, totul legal) platiti prin cumul de functii (ar fi excelent) cu fractiuni de norma. Iar eu va spun sigur ca la asociatie este util si chiar necesar un jurist. Stiti cate contracte incheiate cu prestatori de servicii sunt in defavoare asociatiilor, stiti cate procese sunt intre asociatii si diferite societati? Va dau un exemplu in orasul in care locuiesc. La un bloc cu 8 ninele proprietarii de la inceput de cand s-au mutat in bloc li s-a luat cu japca camera de la parter unde se strangea gunoiul prin acel tobogan de catre o societate care era proprietara de la parter(la parter sunt spatii comerciale). Aceasta societate s-a facut carte funciara si pe acea camera, apoi s-a vandut s-a ajuns la al treilea proprietar. Toti cei trei proprietari au fost actionati pe rand in judecata de catre asociatie si se tot judeca. In aceasta perioada asociatia a avut avocati la solicitarea completelor de judecata,s-au schimbat cativa avocati pe care i-a platit in zadar. Cand se ajungea la un anumit punct cu procesul societatea vindea locatia, daca nu se vindea avocatul era presat politic. Din 1995 si pana in ziua de astazi acei proprietari coboara cu gunoiul si il duc la pubelele de la coltul strazii, dar de judecat se tot judeca. Sunt 32 de apartamente si pana acum i-a costat cate 500 lei (5 mil ) de apartament. Aceasta speta am aflato cu cateva luni in urma. Ce bine era daca asociatia respectiva avea prin comitet si un jurist. Nu mai platea avocati, iar juristul daca era angajat prin cumul de functii(administrator- jurist, sau presedinte -jurist, sau cenzor-jurist), mai locuia si in asociatie, daca de acolo isi castiga existenta, nu cred ca ar mai fi dat importanta presiunilor politice.
O alta speta. Pe o latura a unui bloc toti proprietarii s-au mutat gardurile mai aproape de bloc la o distanta de 1 metru si 1/2, s-au facut carti funciare iar acum cand trebuie sa se reabiliteze blocul spatiul este prea mic. Mai mult de atat gardul lor reprezinta spatele curtii cu cotinete de porci si pasari cu mirosuri infernale, iar acesti oameni zi de zi nu pot sa -si deschida ferefrele pentru a-si aerisi camerele. Singura solutie este actionarea in judecata: a acelor proprietari, a Primariei ca a eliberat autorizatii de constructii pe hotar, a proiectantului ca a facut proiectul. Si exemplele pot continua.........................
Ideea presedintelui si unor membri din comitet este ca administratora sa obtina vechime in campul muncii pe studii superioare, dar in felul acesta administratora va fi cea care se va ocupa de dosare de la A la Z, fara ca ei sa mai aibe vreo grija. Cand vor avea nevoie de avocat intr-o instanta sa trimita administratora fara probleme ca si specialist.
Ma intereseaza cadrul legal de dizolvare al unei asociatii culturale pe motiv ca membrii nu mai vor sa activeze. Au facut o adunare generala in care au fost toti de acord cu dizolvarea, incepand cu 01/01/2015. Care sunt pasii urmatori?
Un presedinte de la o asociatie de proprietari solicita un raspuns la urmatoarea intrebare:
Poate comitetul executiv printr-o decizie conf art.29 alin 2 din Lg. 230/2007 sa schimbe incadrarea administratorului de asociatie din administator in administrator cu studii superioare juridice? Aceasta pentru ca administratorul are facultatea de drept, a lucrat ca grefier in Judecatorie si poate sa sustina mai usor dosarele in instanta, avand atat cunostinte juridice cat si de contabilitate. Nu se urmareste modificarea salariului, acesta va ramane acelasi. Se urmareste o continuitate a studiilor superioare.
Matusa mea a inchiriat o camera unei persoane pe 2 ani, cu contract inregistrat la Directia Finantelor. Acea persoana a plecat din tara fara sa mai plateasca chiria si utilitatile. In contract nu sut prevazute conditiile de reziliere a contractului. Pentru a nu mai plati impozit la Directia finantelor ce trebuie facut?
Nu joburile ma intereseaza pe mine in mod special. Faptul ca atunci cand am fost sa verificam asociatia,administratora a spus ca nu putem face verificarea decat in cele 4 ore pe saptamana: 2 martea si 2 joia, motivand ca are program la asociatia cealalta si nu poate sta dupa control. Avand in vedere ca nu are baze de calcul cele 4 ore pe saptamana, nu sunt suficiente. Solicitarea locatarei care a facut plangerea este sa verificam modul de calcul pe ultimi 3 ani. Ca sa verifici modul de calcul trebuie sa ai o baza de calcul, cum nu o are trebuie constituita. De aici a pornit tot tam-tamul cu administratora, ca ea nu are timp de noi pentru ca are program la cealalta asociatie si presedinta este bolnava. Referitor la procesul verbal el poate fi contestat dar fara castig de cauza, deoarece el se refera strict la asociatia verificata.Toate mentiunile facute in procesul verbal, relateaza neregulile gasite, exprima citatul de lege, aduce in probatoriu copii de pe documente. Nici o fraza din acest proces verbal nu aminteste joburile ei ca nu fac obiectul cauzei, doar nu bat campii. Despre program da: pentru ca daca ar sta mai mult pe la asociatie s-ar face lucrarile la timp. Prima parte a mesajului m-a interesat mai mult in rest, a fost o discutie putin mai ciudata, pentru ca nu am gasit la alte asociatii asa ceva. Aceasta asociatie am verificato in 2011, pentru perioada 01 ian.2008-31dec.2010. Locatara care a facut plangerea a ajuns in instanta cu asociatia si ni s-a cerut sa verificam si anul 2011, pana in aprilie 2012. Am fost cu un economist de la Consiliul Judetean conf. Lg. 230/2007, dar ni s-a refuzat controlul, de catre administrator si comitetul executiv, si in acest caz au intervenit organele de Politie pentru verificare.