avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Activitate Daniel Manciu

Activitate Daniel Manciu

Multumesc pentr raspuns, dar am gasit pe net urmatoarea informatie; o puteti comenta


"Potrivit Codului fiscal aplicabil in 2013 impozitarea veniturilor obtinute de nerezidenti in Romania se face conform urmatoarelor prevederi :

Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, se aplică asupra veniturilor brute impozabile obţinute din România.

1. Impozitul datorat de nerezidenţi pentru veniturile impozabile obţinute din România se calculează, se reţine şi se plăteşte la bugetul de stat de către plătitorii de venituri.

2. Impozitul datorat se calculează prin aplicarea următoarelor cote asupra veniturilor brute:
• 25% pentru veniturile obţinute din jocuri de noroc, prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. p);
• 50% pentru veniturile prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. a) – g), k) şi l), dacă veniturile sunt plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii;
• 16% în cazul oricăror altor venituri impozabile obţinute din România, aşa cum sunt enumerate la Art 115"

Cu multumiri, Daniel Manciu
Buna seara,

Ma intereseaza daca in baza Ordonantei 8/2013 exista vreo schimbare a nivelului taxei/impozitului de 16%, retinut la sursa, pentru servicii prestate in favoarea unei societati romanesti de catre o societate nonrezidenta avand sediul intr-o tara nonEU cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri.

Cu multumiri,
Daniel Manciu
Răspuns la discuția Cheltuieli deductibile PFA
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare suplimentara/lamuritoare:
Daca semnez un contract de comodat privind utilizare auto(sa zicem in proportie de 30% pt PFA) si telefon mobil (40% pt PFA), pot deconta procentele respective, sau este obligatorie inregistrarea respectiv abonamentul pe PFA.
Cu multumiri, Daniel
Buna ziua,

Fara contract de comodat in ce proportie se pot deduce urmatoarele cheltuieli:

1. Consumul de benzina, RCA, CASCO, rovinieta, reparatii, spalat masina, schimbat cauciucuri etc. pentru folosirea/intretinerea autoturismului proprietate personala, pe care-l folosesc si pentru activiatea de PFA
2. Abonamentul pentru telefonul mobil

Contractele de comodat trebuie inregistrate/legalizate la un Birou Notarial ?

Cu multumiri, Daniel Manciu
Sunt pensionar in sistemul public de pensii si sunt inregistrat ca PFA. In calitate de PFA sunt parte a unei colaborari in trei.
Partenerul dintr-o tara non-UE are un contract de agent, de reprezentatre pe baza de comision, cu societati romaneasti (SA) sau private. Prin acest contract partenerul se angajeaza sa aduca de lucru societatilor romanesti. In baza contractului se retine la sursa impozitul de 16% pentru venitul/comisionul cuvenit.
La randul meu, ca PFA, am un contract de agent/comision pentru reprezentarea partenerului strain in fata societatilor romanesti.
In conditiile in care se poate proba cu documente (contract si Certificatul de inregistrare fiscala in tara respectiva, a partenerului strain) retinerea la sursa a impozitului pentru venitul/comisionul ce mi se cuvine contractual mai trebuie sa platesc in tara impozitul pe venit de 16%? Dar CASS-ul ?

Cu multumiri, Daniel Manciu
Buna ziua,

In calitate de PFA am avut o incasare in Euro la inceputul lunii noiembrie 2012 si o plata in Euro la sfarsitul aceleiasi luni. Ma intereseaza sa stiu ce curs valutar folosesc pentru inregistrari:
- cursul BNR din zilele respective, sau
- cursul mediu corespunzator lunii respective, noiembrie 2012.

Cu multumiri, Daniel Manciu
Răspuns la discuția PFA declaratii 200 si 220
Buna seara si multumesc pentru raspuns, dar revin cu amanunte pentru a putea primi un raspuns mai clar.
Activez deja ca PFA in sistem real si nelamurirea mea se refera la termenul de depunere a declaratiei 200 pentru veniturile realizate in 2012, deci nu rectificativa si a venitului estimat pentru 2012(declaratia 220). "In piata" se vehiculeaza data de 31 martie 2013 pentru 220, in cazul in care se estimeaza o crestere a venitului cu peste 20%, in caz contrar nu este obligatorie si 25 mai 2013 pentru 200. Tot din "piata" organul fiscal solicita depunerea ambelor declaratii in acelasi timp.
Daniel Manciu
Care sunt termenele de depunere a declaratiilor 200 si 220 in anul 2013 ?

Cu multumiri, Daniel Manciu
Răspuns la discuția Cont bancar dedicat PFA
Recomandarea ramane valabila si pentru incasari in Euro/USD si plati in Lei, sau in acest caz contul dedicat este obligatoriu ?
Buna ziua,

Ca PFA pot avea angajati ? Daca da,care sunt limitarile si prevederile legale ?

Cu multumiri, Daniel Manciu