avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Activitate Aurica TRUTA

Activitate Aurica TRUTA

Discuție Legea 189/2000
Mama mea a avut scutire de la impozite pentru o masina, o casa, telefon fix, servicii salubritate in baza legii 189/2000. Incepand cu anul 2016 i-a trimis de la primarie hartie ca sa isi plateasca impozitele deoarece nu mai beneficiaza de scutire in baza legii 189/2000. Ce as putea sa fac pentru a-si primi din nou drepturile pierdute? Primaria declara ca si-a pierdut drepturile odata cu noul COD FISCAL. Multumesc.
Sotul meu lucreaza ca taximetrist si are contract cu o firma din oras. Masina este proprietatea noastra. Doreste sa stie daca poate plati impozit de 3% pe profit si care sunt conditiile (pentru activitatea de taximetrie). Ne-ar ajuta o lege privind aceasta tema. Stim ca ar trebui sa se transforme in firma cu 1-9 angajati si venituri de maxim 100 000 euro. Altceva nu mai stim.

Multumim pentru ajutor.

Cu respect, Aurica TRUTA.
Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de teren la schimb cu aceeasi suprafata din terenul meu. Intrebarea este: care este latimea minima acceptata de primarii sau de alte institutii implicate, pentru un drum de servitute, pe terenul care va fi al meu, in asa fel incat sa pierd cat mai putin din terenul meu din spate? Mentionez ca doresc sa construiesc foarte curand pe acel teren si poate chiar sa vand o bucatica din el si astfel pe drumul de servitute sa avem acces cel putin doi propietari. Eu am vazut ca se poate 3 metri dar am auzit ca sunt si mai mici de trei metri.
Multumesc anticipat.
Colega mea de birou este in divort cu sotul dupa 5 ani de casnicie. In toti acesti cinci ani sotul a inselat-o cu o alta femeie. A aflat de relatia lui si a introdus actiune de divort in septembrie 2010. timp de alte cinci luni a mai stat alaturi de sot, timp in care acesta a continuat sa se intalneasca cu amanta. Apoi si-a luat copilul rezultat din casatoria lor (copilul are 4 ani) si s-a mutat in apartamentul ei proprietate personala. Doamna este cadru didactic universitar iar sotul este programator. Timp de o luna sotul a facut vizite zilnice doamnei si copilului, apoi a inceput sa o ameninte ca ia copilul la el definitiv, ca il fura de la gradinita si alte amenintari. La indicatia avocatului, doamna a refuzat cateva zile consecutiv vizita sotului sa vada copilul. Brusc intr-o dimineata, sotul a luat copilul (acesta se afla in brate la fratele doamnei in timp ce mergeau spre garaj sa iasa la plimbare. Doamna era la serviciu iar copilul se afla pentru cateva ore in grija fratelui dansei). Sotul i-a promis ca nu ii mai da copilul inapoi. Va dati seama ca mama doreste sa tina copilul la ea. Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face? Are nevoie de ajutor. Avocatul i-a spus ca nu se poate face nimic. Initial a pus acte pentru custodie temporara pe perioada divortului. La insistentele sotului ea a retras custodia. Acum ce mai poate face?
Sotul meu este pfa si face taxi. In fiecare luna plateste catre directia muncii 220 lei corespunzator pentru CAS si nu mai stiu pentru ce. Intrebarea este: daca se imbolnaveste si nu mai face bani, doar cheltuie, ce se intampla cu acele taxe catre stat? Le mai plateste? Sau se suspenda pe perioada bolii? Sau platesc retro cu penalitati?
Multumesc anticipat.
Dupa decesul tatalui meu, partajul s-a declarat: 1/2 din teren eu si 1/2 din teren mama; 1/4 din casa eu, 1/4 din casa fratele meu si 1/2 din casa mama. Fratele meu a primit teren in alta parte. Eu m-am casatorit si locuiesc cu mama. Am doi copii. Doresc sa construiesc extensie la casa dar as vrea sa stiu daca pot face partaj intr-un anume fel (noua investitie vreau sa fie doar a mea si nu sa fie trecuta pe toti cei trei proprietari). As vrea cota de 1/4 din casa care imi revine mie sa treaca pe numele meu (acum este doar cota si nu s-a efectuat iesirea din indiviziune). De asemenea as dori sa treaca pe numele meu doar o suprafata mica (cam 100 m patrati) pe care sa fac extensia iar restul de teren sa ramana in indiviziune. Ca sa intelegeti: mama si fratele meu nu sunt interesati sa fac iesirea din indiviziune si deci nici sa plateasca taxele notariale. Mai este un aspect: dupa un eventual deces al mamei mele se va face din nou un alt partaj si din nou se vor plati taxele notariale pe intreaga suprafata de teren care este de 5400 m patrati. De aceea as vrea sa se faca doar pe o bucatica mica de teren. Se poate face asa ceva?
Multumesc anticipat.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si discutii. Nu voi instala un gard electric si nu vreau sa-mi risc libertatea. Voi cauta alte metode de aparare.
Doamna avocat,
Va rog frumos sa imi spuneti daca in acest caz as putea face un partaj sau iesire din indiviziune (nu stiu exact care e diferenta), strict pe casa si o bucata de teren foarte mica de langa casa pe care sa imi extind constructia. Ideea este ca mama doreste sa-si pastreze partea ei ca fiind proprietatea ei in continuare. Simt ca nu mai are sens sa vorbesc cu fratele meu. As vrea sa am in proprietate exclusiva partea mea care s-ar concretiza probabil intr-o camera din casa respectiva. Langa camera aceea as putea sa adaug la constructie ca sa imi maresc spatiul de locuit al familiei mele. Pentru asta as avea nevoie ca aproximativ 100 m patrati din terenul de langa casa sa fie din nou trecuti ca proprietatea mea si numai a mea.De ce vreau sa fac asa? Daca acum se face imparteala pe tot terenul ar trebui sa platesc un comision la notar pentru toata suprafata. Banii mei nu sunt prea multi, iar dupa moartea mamei se va face din nou imparteala si din nou plata comisionului catre notar pentru toata suprafata (stiu ca este un anume procent din valoarea de vanzare a terenului - si terenul este de 5400 metri patrati=un comision excelent pentru notar dar o gaura mare in buzunarul meu). Revin la intrebare: pot face cumva ca sa treaca in proprietatea mea doar o parte din casa si o bucatica mica de teren pe care sa extind constructia?
Multumesc anticipat.
Am o proprietate formata din casa, garaj si gradina, situate intr-o zona unde exista multi oameni fara serviciu. Eu nu locuiesc acolo. Saptamana trecuta mi s-a spart garajul de doua ori si s-au furat diferite obiecte. Garajul s-a spart noaptea pentru ca la casa respectiva locuieste mama mea care este pensionara si deci proprietatea nu este lasata singura niciodata. Mai mult: este imprejmuita cu gard si poarta se inchide cu cheia. De asemenea am caine de paza in curte dar se pare ca in cazul acestor hoti nu este eficient. Am anuntat politia dar ca de obicei, dau neputinciosi din umeri. Nu stim care este motivul. Intrebare: daca pun curent electric in jurul proprietatii si hotul moare electrocutat, ce se intampla? Cum pot sa ma apar de astfel de exemplare?
Doamnei Mihaela.

Multumesc mult pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu multe zile binecuvantate, sanatate precum si succes in cariera.

Cu mult rspect Aurica TRUTA.