avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Activitate uttzza

Activitate uttzza

Chiar daca familia mea a folosit acel teren inca din anii 1935-1940 si pana in prezent ?

Se poate uzucapa impotriva Statului Roman care este uzufructuar al terenului?
Persoana pensionata pentru limita de varsta, primeste decizia de pensionare iar in termen legal formuleaza cerere pentru acordarea unui ajutor financiar echivalentul unui nr. salarii...asa cum prevede contractul colectiv de munca.

Persoana respectiva a fost angajata unui ocol silvic - regie autonoma de interes local, O.S functionand in subordinea Consiliului local.

O.S. a aprobat ajutorul solicitat prin consiliul sau de administratie, a intocmit un buget in acest sens si l-a supus aprobarii C.L. care insa a refuzat aprobarea acestor sume.

Persoana pensionata doreste sa-si valorifice drepturile sale in instanta.
Intrebare:
1. Cu cine se judeca: cu OS in calitate de angajator chiar daca acesta a fost de acord cu sumele solicitate?
2. Cu OS in calitate de angajator, precum si cu CL in calitate de "proprietar" ?
3. Cu OS, cu CL si cu unitatea administrativa -prin primar?

- Are in acest caz CL calitate procesuala pasiva ?
- Poate pensionara sa solicite sa fie obligat CL sa aprobe sumele ajutorul financiar solicitat ?

Multumesc anticipat.
Se poate cere modificarea chiar daca procedura speciala a divortului din NCPC nu prevede acest lucru? Se poate intemeia pe art. 204 NCPC?
Daca reclamantul a promovat o actiune de desfacere a casatoriei pentru o separare in fapt de peste 2 ani iar iar parata prin intampinare spune ca este de acord, dar sa fie din vina exclusiva a reclamantului, mai este posibil ca pana la primul termen de judecata reclamantul sa-si modifice actiunea si sa solicite desfacerea casatoriei din culpa ambelor parti?
Intreb acest lucru deoarece parata spune ca va formula si actiune in despagubiri ulterior.
Exista urmatoarea situatie de fapt:

- X a vadut un teren, respectiv o cale de acces lui Y cu conditia ca atat vanzatorul X, cat si urmasii acestuia sa poata folosi acel drum atunci cand au nevoie inspre un alt teren al sau situat in vecinatate.
- Y cumparatorul, solicita instantei validarea inscrisului sub semnatura privata si pronuntarea unei hot. care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare, precum si intabularea pe numele sau a dr. de proprietate asupra terenului.
- Se pronunta hot. si se dispune intabularea pe numele lui Y-cumparator, fara insa ca instanta sa se pronunte si cu privire la conditia stabilita de catre parti, anume a dr. de acces pe acel drum al lui X-vanzator si al mostenitorilor acestuia.
- In timpul procesului X nu se opune admiterii actiunii, fiind de acord cu cele solicitate de Y.
- Dupa ani si ani, X si Y nu se mai inteleg iar Y-actualul proprietar al terenului vrea sa interzica accesul lui X - fostul vanzator pe drumul respectiv, pe motiv ca acesta are si o alta varianta de a ajunge la terenul sau vecin si anume din soseaua principala direct pe terenul sau.
- Daca drumul va fi inchis si X - fostul vanzator va promova actiune in instanta, acesta se va putea folosi de inscrisul sub semnatura privata validat prin sentinta, inscris prin care partile s-au inteles si au fost de acord cu accesul lui X-fostul vanzator, pe acel drum si asta chiar daca prin actiunea de respectiva nu s-a solicitat acest lucru, paratul din dosar (adica X - vanzatorul) nu s-a opus iar in sentinta pronuntata nu s-a dispus cu privire la accesul lui X mentionat in C-V-C ?

1. Ce variante are Y - proprietarul terenului - de a se apara in cazul in care X invoca intelegerea incheiata intre cei doi din c-v-c- validat prin sentinta?

2. Se va putea folosi X de acel inscris impotriva lui Y- , chiar daca prin actiunea initiala nu s-a solicitat drum de acces de catre nici una dintre parti iar instanta nu a dispus in acest sens ?

Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata?

Vanzatorul este neproprietar ( in CF este inscris tatal acestuia ), adica vanzatorul a primit terenul cu titlu de zestre la casatorie, iar acum doreste sa vanda terenul unei persoane si sa incheie un contract de v-c printr-un inscris sub semnatura privata, semnat de asemenea si de doi martori.

Ulterior cumparatorul va putea sa solicite instantei sa pronunte o Hot. jud. pe baza careia cumparatorul sa-si intabuleze dreptul de proprietate in Cartea Funciara?

Multumesc.

Răspuns la discuția TAXA POLUARE
lorecriss a scris:

Buna seara! In 2010 am platit 2600 lei taxa de poluare,doamnele de la finante mi-au spus ca din aceasta suma nu pot recupera nimic,vreau sa stiu daca este adevarat! Multumesc.


Nu este adevarat, poti recupera intrega suma plus dobanzile legale. Trebuie doar de incepi procesul la tribunal. Vb. cu un avocat e mai simplu. Succes.
Un primar in functie poate sa-si depuna din nou candidatura pentru inca un mandat daca impotriva lui s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu?
Multumesc.
Am si eu o intrebare.

O cunostinta a mea a cumparat un autoturism. Intre vanzator si cumparator s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare. Vanzatorul s-a prezentat la serviciul inmatriculari pentru a-si inmatricula autoturismul pe numele sau. Acolo, printre altele i s-a spus ca auto. nu poate fi inmatriculat deoarece este pus gaj ... si figureaza in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM).

Intrebarea este - Ce actiune poate promova cumparatorul impotriva cumparatorului, in conditiile in care acesta doreste sa pastreze autoturismul nou cumparat; nu cunostea faptul ca auto. este gajat.

Mentionez ca in schimbul autoturismului nou cumparat cumparatorul a dat in schimb un autoturism mai vechi plus o suma de bani.

Acesta nu doreste restituirea masinii vechi si a sumei de bani, ci doreste sa pastreze auto. cumparat, mai ales ca a investit o suma de bani considerabila in acesta ( reparatii, schimbat cauciucuri, vopsit, etc.)

Vanzatorul nu doreste sa-si achite datoria iar auto. sa fie liber de orice sarcina. Ba mai mult i-a propus cumparatorului s-i inapoieze masina vanduta iar in schimb ii va restitui masina veche plus o parte din suma de bani avansata, in masura in care vanzatorul stie ca cumparatorul a investit bani in autoturismul ce a facut obiectul vanzarii.

Cumparatorul nu este de acord, ci doreste sa-si pastreze autoturismul achizitionat.

Intrebare: Ce obiect ar trebui sa aiba actiunea in conditiile aratate mai sus?

Va multumesc.