Buna ziua,
As avea urmatoarea intrebare:
Sporul pentru conditii vatamatoare primit de unii functionari publici se incadreaza la "activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca", in vederea aplicarii art.100 alin c) din Legea 263/2010 - majorarea punctajelor lunare realizate cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.
Care este diferenta intre activităţi de intermedieri financiare si activităţi auxiliare intermedierilor financiare?. Ce activitati se pot desfasura in cele doua categorii?
Raspunsul celor de la casa de pensii a fost : "Nu se poate cumula perioada de pensie anticipata nici cu venituri si nici cu stagiu." si mi-a recomandat ca in decembrie 2011 sa plec in somaj pentru un an si pe urma sa cer direct pensie anticipata integrala.
In decembrie 2011 am stagiul complet de cotizare+7 ani. Daca in decembrie 2011 fac un contract de asigurare cu casa de pensii pentru un an de zile chiar daca sunt in pensie anticipata partiala, nu se poate lua in considerare acel an de contributie la casa de pensii astfel incat in decembrie 2012 sa am stagiul complet de cotizare+8 ani si sa trec la pensie anticipata fara penalizare?
Multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare. Daca ies la pensie anticipata partiala in decembrie 2011, cu dininuarea punctajului de pensie, as putea trece la pensie anticipată in decembrie 2012, fara penalizare , in baza unei cereri la casa de pensii ?
In decembrie 2012 as putea iesi la pensie anticipata in sensul ca o sa am 8 ani lucrati peste stagiul complet de cotizare. In urma restructurarii institutiei la care lucrez sunt nevoita sa ies la pensie anticipata partiala in decembrie 2011.
1. As putea in baza legii 263/2010 alin. 4): "Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.",
sa platesc anticipat pe 12 luni la casa de pensii in baza unui contract de asigurare si sa ies in decembrie 2011 la pensie anticipata fara penalizare, deci cu un an inainte ?.
2. Perioada in care am avut concediu fara plata pentru studii se scade din stagiul de cotizare?
3. Este adevarat ca perioadele in care am avut concediu medical, nu se scade din stagiul de cotizare ?
Sunt femeie nascuta pe 15.03.1955. Lucrez neintrerupt de la 01.11.1974.
Pot iesi la pensie anticipata fara penalizare la 01.11.2012 ? avand in vedere ca la 01.11.2012 depasesc stagiul complet de cotizare (30 ani) cu 8 ani?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
1. Un consultant in afaceri si management PFA , poate subcontracta o parte din serviciile contractate de el daca are multi clienti si nu le poate efectua ?.
2. Se poate subcontracta doar o parte din servicii sau se poate subcontracta lucrarea in totalitatea ei ?.
3. Daca se poate imi putei spune care este prevederea legala care imi da acest drept si in ce conditii se poate subcontracta in sensul ca trebuie respectat valoarea contractului cu beneficiarul sau se poate subcontracta la o valoare mai mare sau mai mica
Va multumesc anticipat pentru ajutor
1. Referitor la precizarea dumneavoastra ca functionarii publici nu au voie sa desfasoare activitati independente.
Legea 161/2003 art.96 :
ART. 96
(1) Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activitaţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului.
Comform aceste precizari eu trag concluzia că funcţionarii publici pot să lucreze şi în mediul privat. Dumneavoastra susţineţi ca nu pot să desfaşoare activititati independente sau nici un fel de activitate remunerata?
2. Referitor la Taxe :
La punctul 4 faceţi precizarea că taxele pentru expert contabil şi PFA sunt la fel:
- impozit pe venitul net 16%;
- cass 5,5%;
- cas 10,5%;
- somaj 0,5 %,
Domnul David precizează: "Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala - acest aspect mentioneaza OUG 58/2010.
Sunt cumva doua acte normative care contrazice unul pe altul ?
3. Activitatea care intentionez sa o efectuez este - Intocmire planuri de afaceri si studii de fezebilitate. Aceste activiti pot fi efectuate si de experti contabili ? Eu cred ca da.
4. Rferitor la ce este mai rentabil expert contabil sau PFA
Eu trag concluzia ca PFA este mai rentabil chiar daca se platesc acelasi taxe intrucat autorizatia pentru obtinerea PFA o platesti o singura data iar cotizatiile obligatorii la CECCAR - in fiecare an.
Daca m-ati putea lamuri si pe mine cu aceste aspecte v-as ramane indatorata.
Buna ziua,
Sunt functionar public dar in acelasi timp sunt si expert contabil inactiv.
Având in vedere reducerile de salarii ale bugetarilor de care "am beneficiat" şi eu , aş dori sa mai desfăşor activităţi în afara serviciului( Întocmiri Planuri de afaceri)
Întrebarea este:
Ce este mai rentabil ? Să activez ca expert contabil sau sa infiitez un PFA cod CAEN 7022 . În cazul meu ca PFA, venitul ar fi ocazional, ce taxe trebuie sa platesc? Trebuie sa platescs la venitul minim chiar daca nu realizez nici un venit ?.
Venitul fiind ocazional nu se ştie daca am clienţi şi cand am clienti. Se plateste taxele la venitul minim şi ce taxe?
Vă mulţumesc.