Multumesc. De acord, este clara sectiunea cu nerezident si mereu am completat asa. Totusi, ANAF de multe ori a incercat sa aplice CAS in trecut. Din fericire, cu noul sistem de la 1 ianuarie, nu ma incadrez la CASS deci am scapat oricum. Dar tot as dori sa actualizez datele la ANAF si sa apar cu domiciliu in strainatate si nu ca si domiciliat in romania si nerezident fiscal doar.
Buna
Sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate, am si pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate si mi s-a luat buletinul.
La momentul la care am luat pasaportul cu domiciliul in strainatate, detineam de la finante Certificat de Nerezident Fiscal in Romania
Din pacate, in continuare apar ca avand rezidenta fiscala la ultima adresa de domiciliu si doar informatii proaste am primit de la autoritati (de exemplu sa obtin NIF. Pai am deja CNP, iar pentru persoane fizice, CNP e NIF)
Mi se cere sa completez 603, care este pentru cetateni romani cu DOMICILIU in romania, care detin asigurare in EU, EEA.
Pai eu sunt in UK si nu am domiciliu in romania
Stie cineva cum sa nu mi se aplice CASS pe venitul din chirii din Romania? Multumesc
gabrici
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Autoritatile din romania, ca si in UK, sunt pline de persoane care nu gandesc procedurile care le au de urmat si cer incalcarea legii prin necunostiinta lor.
Din pacate, chiar daca ar fi sa urmati aceste sfaturi de la aceste persoane, ati incalca tot dvs legea si cum legea din romania considera ca e raspunderea dvs sa o respectati (si nu a persoanei care va dat informatii eronate), nu castigati nici asa.
Chiar si intre notari si avocati in romania (si in UK), am dat de multe persoane care informeaza... sa nu spun eronat... ci "imperfect". Ca si cand au o cutiuta in jurul gandirii si nu inteleg defapt litera legii.
Normal este sa ceara lista de documente care duc la evidenta schimbarii numelui dintre certificatul de nastere si certificatul de casatorie si nu ce v-a cerut (identificarea facandu-se de exemplu prin National Insurance number care nu se schimba). Ar mai fi "driving licence" care e act in UK, dar din pacate, nu exista ID in UK si asta poate sa creeze probleme autoritatilor RIGIDE.
Intrebarea intrebatoare este de ce este necesar sa inregistrati casatoria si in Romania? Eu una nu o sa ma complic cand o sa imi vina randul (suntem si noi pe acelas drum)
Aveti si cetatenie Britanica? Daca aveti nu vad sa fie obligatoriu sa inregistrati si in romania casatoria.
gabrici
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legal, se poate razgandi doamna daca nu sunt finalizate actele.
Totusi are 84 de ani, ce a fost, ce nu a fost, oare nu ati avea mai multa liniste daca ati lasa lucrurile sa curga natural?
Mama dvs si tatal dvs au drept comun la apartament. La deces, partea tatalui se imparte intre dvs si mama dvs. Legal, Partea mamei se imparte intre dvs si fratele dvs. Deci daca mama dvs nu dispune altfel, la acest moment, aveti doar 50% din proprietate si nu cred ca judecatorul ar pune-o pe mama dvs in strada.
Indiferent ca e jumatatea de frate din prima casatorie, el are aceleasi drepturi de la mama ca si dvs. Daca mama dvs doreste sa va lase doar dvs partea ei din apartament, este un gest frumos, indiferent ca a lasat garsioniera luata inainte de casatorie cu tatal dvs la fratele dvs.
Cu alte cuvinte, mama dvs se poate razgandi oricand daca actele nu sunt finalizate si un contract de intretinere are si el clauze de anulare. Doar daca va vinde partea dansei este ne-atacabil.
La partea mamei are drept si fratele dvs. Faptul ca mama dvs s-a razgandit inseamna ca are indoieli cu privire la dvs si daca o sa aveti sau nu grija de ea.
Cum mama dvs are 84 de ani, poate nu se merita acest stres la acest moment.
Eu personal, imi las parintii sa faca cum considera ei si sa imparta cum considera ei. Ca si copil, am obligatia morala sa am grija in o forma sau alta de ei, indiferent ca imi lasa proprietate sau nu. Legea e facuta sa ajute acolo unde partile nu se inteleg. Poate reusiti sa va intelegeti la ceva sa fie in regula pentru toate partile.
gabrici
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Depinde cum e facuta polita si ce e asigurat. Dar in general, nu cred ca se asigura banii din locuinta. Chiar si bunurile, ca sa fie valabila polita, ar trebui sa fie poza de la fiecare bun care sa fie dovada ca l-ati avut. Deci sa faceti dovada cu banii, e si mai greu. Dar sa presupunem ca ati face dovada ca banii erau in casa si au fost furati, asigura polita banii din casa in mod explicit sau EXCLUDE in mod explicit? Daca nici, nici, atunci e la latitudinea judecatorului daca se ajunge acolo.
gabrici
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
imi pare rau pentru situatia dvs, ati facut o alegere proasta cand ati acceptat firma sa fie proprietara casei si a terenului. Nu va incurajez sa va faceti nici un fel de sperante cu privire la a primi ceva din firma, spun asta din experienta personala. Firma nu intra la partaj. Ce poate intra e eventual daca ati avut ceva aport moral (de ex idea firmei v-a apartinut), dar nici asa. Cel mai bine, incercati o intelegere morala cu sotia, sa va intelegeti la o suma pentru ca daca ajungeti in instanta, o sa va coste enorm si nu garanteaza nimeni successul. Mai bine negociati ceva in numele la acesti multi ani petrecuti impreuna si intelegeti ca aveti riscul sa plecati fara nimic, deci e bine sa fiti deschis la o negociere.
Ce nu s-a inteles mai sus e ca sotia e unic actionar si asa a fost tot timpul. Prin urmare, nu ati avut aport "in natura" la capitalul firmei si nici nu ati avut contributie la capitalul firmei cu bunul comun. Din ce spuneti dvs, reiese ca sotia si firma a suportat toate costurile, iar dvs din cand in cand ceva costuri ocazionale. Dar ati si beneficiat de cazare gratuita si de facturi gratuite, fara sa fiti (din ce inteleg), nici macar angajat al firmei. Deci practic, ati stat pe banii firmei in perioada casatoriei nu? Asta se intelege din ce ati scris dvs.
In momentul in care sotul plateste pensie alimentara, ea defapt nu are dreptul sa il mai deranjeze pe el decat daca e ceva urgent si vital. Puteti inainta plangere la politie impotriva ei sub forma de hartuire. Am fost si noi in exact aceeasi situatie si am decis ca nu se mai poate si ne-am retras complet, defapt ne-am mutat pur si simplu la 300km distanta, el platind intreaga suma ceruta de lege. Am solicitat copii in vacante, ni s-a refuzat, i-am solicitat in vizita, ni s-a refuzat, vorbea cu ei saptamanal, si-a bagat si acolo coada, acum nici asta nu se intampla. Pe langa banii care ii plateste, le trimite felicitari de ziua de nastere si craciun. Din pacate copii au fost instigati complet impotriva lui si nu e nimic de facut decat de asteptat sa faca 18 ani ca sa se poata discuta ca maturi cu ei. Ei au datele de contact si adresa si el le-a spus foarte deschis ca problemele sunt intre el si mama lor, nu au nici o treaba cu ei, ei sunt iubiti, dar nu putem face mai mult acum si ca oricand pot sa apeleze la noi. Dar pana la 18 ani, nu are ce sa faca el pentru ca risca sa ii traga in un scandal care le face mai rau copiilor caci atunci clar ar fi prinsi intre parinti. Din pacate, exista si parinti abuzivi care se preocupa doar de ei, nu de binele copiilor caci clar ca binele copiilor e sa aiba tata prezent in viata si sa fie calm si colaborare intre parinti. Dar din pacate, nu se poate intotdeauna. Pretul il platesc copii, clar.
Pensia alimentara inseamna tocmai ceea ce dvs doriti pe langa. Obligatia de a asigura adapost, mancare, haine, apartine prin lege ambiilor parinti. Suma e calculata de lege pentru a acoperii tot ceea ce spuneti dvs, exclude vacante si cadouri. Atat timp cat el plateste pensia alimentara stabilita prin lege, nu mai aveti dreptul la nimic pe langa. Daca el isi permite si poate mai mult, e strict la latitudinea lui. Custodie comuna inseamna ca mai ia si copii la el, deci plateste 400ron pe copil, pe langa ca ia copii la el din cand in cand. Daca isi pierde locul de munca, dvs, nu primiti nimic.